Ar trebui să fim mulţumiţi, dar…

Nu este greu de explicat titlul. Până-n anul 1990, în Moldova erau puternice centre filatelice, atât pentru maturi, cât şi pentru copii şi tineret, ca de exemplu: Bacău, Botoşani, Suceava, Iaşi, Vaslui, Neamţ. Încet-încet a început să dispară câte-un centru, la fiecare expoziţie pentru tineret constaţi că nu s-a mai prezentat nimeni de la centrul cutare sau cutare. E drept, centrele pentru maturi s-au păstrat, dar şi acelea cu mari eforturi. Însă pe noi ne interesează centrele pentru copii şi tineret. La această dată, în frumosul şi istoricul an 2018, mai funcţionează centrul pentru copii şi tineret de la Suceava, dar şi la… Arbore şi la… Horodnicul de Jos. Celelalte s-au volatilizat.

De vină nu sunt profesorii îndrumători, copiii sau părinţii acestora. De vină este Romfilatelia, singura întreprindere din România care tipăreşte mărcile poştale. Având monopolul tipăririi mărcilor poştale (timbrelor), tot a ridicat preţul acestora. Dacă înainte într-o serie de patru mărci erau valori de 0,25 lei, 55 de bani, 75 de bani, 1,25 lei şi 1,55 lei, acum valorile sunt de 2,50 lei, 4 lei, 8 lei şi 18 lei. În plus, sunt tipărite combinaţii de mărci din aceeaşi serie în blocuri de câte patru sau şase mărci, care ridică preţul seriei. De asemenea, sunt tipărite pe bandă rulantă serii de mărci poştale, cum nu tipăreşte nicio ţară din lume. Interesantă tema sau nu, să se tipărească… pentru că se încasează bani buni pe ele. Care copil îşi poate permite să cumpere într-o lună serii de câte 400 sau 500 de lei? Tipăriţi, tipăriţi, oameni buni, numai tipăriţi!!!

Tocmai această situaţie face ca la expoziţiile filatelice – care şi ele nu mai sunt competitive, ci doar pentru propagandă – să fie prezentate din ce în ce mai puţine exponate filatelice. În cele ce urmează ne vom referi la expoziţia „775 de ani de testare documentară a oraşului Terra Wiz – Ocna Sibiului” şi la „160 de ani de la deschiderea băilor calde de la Ocna Sibiului”.

La respectiva expoziţie au fost două clase de competiţie: maturi şi tineret. La clasa „maturi” au fost în concurs 41 de exponate (încă mai există competitori la maturi) şi 17 exponate la clasa de „tineret”. Gândiţi-vă că sunt 41 de judeţe şi municipiul Bucureşti şi-au fost prezentate doar 17 exponate, adică un exponat la 2,5 judeţe. Dar…

Printre cele 17 exponate s-au numărat şi ale noastre, în număr de 10 numai ale noastre (!): şase reprezentând cercul din Horodnic de Jos şi patru cercul din Arbore. Unde-s cercurile sau cluburile filatelice din judeţele ţării? Dar cele din Bucureşti, unde există şi un palat al copiilor ?

Pentru meritul lor, pentru c-au obţinut medalii, îi menţionez pe reprezentanţii judeţului Suceava: Isabela Lungoci, Alexandra Olenici, Paul Olenici şi Delia Prelipcean de la Horodnic de Jos şi Cosmin Avram, Alexandra-Ionela Buliga, Bogdan-Augustin Buliga, Holly-Cristina Dolinski, Paul Bereholschi şi Ştefan Bereholschi de la Arbore. Exponatele noastre au fost premiate cu patru medalii de bronz (Horodnic) şi două medalii de bronz argintat şi patru medalii de bronz (Arbore).

Doar pentru satisfacerea curiozităţii cititorilor, dau câteva titluri de exponate: „Lut, lemn şi… istorie”, „Ostaşii români apără patria” (Horodnic); „Perlele Bucovinei”, „Sfintele sărbători ale românilor”, „Scriitori moldoveni şi casele lor memoriale”, „Splendoarea costumului popular românesc” (Arbore).

Mă bucur că de data aceasta Primăria Ocna Sibiului a fost darnică, premiind copiii şi cu medalii, nu numai cu diplome, ei primind, alături de programul expoziţiei, catalogul acesteia şi cele două plicuri speciale scoase cu ocazia expoziţiei.

Printre cei 41 de expozanţi maturi ne-am numărat şi noi, reprezentanţii judeţului Suceava: Sbiera Ghiţă şi Gheorghe Colban de la Horodnic, cu cinci exponate primul, toate primind medalii de bronz argintat, iar al doilea cu două exponate premiate cu bronz. Eu am avut un singur exponat, care-a fost distins cu medalie de bronz argintat.

Sunt multe de spus spre a fi ştiute de organele noastre judeţene, de onor ministerul nostru şi Poşta Română, pe care le vom face publice în curând. Nu se mai poate aşa! Paradoxal, deşi filatelia juvenilă este… tânără, se pregăteşte să moară.

Închei cu o întrebare: oare în judeţul nostru nu se găseşte nimeni, persoană fizică, instituţie etc. care să sprijine mişcarea filatelică pentru copii şi tineret? Până acum am apelat la mulţi, dar… 

 Prof. GH. DOLINSKI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: