Prezumţie de nevinovăţie numai pentru mahări

Prezumţia de nevinovăţie funcţiona demult în legislaţia românească, dar a face din aceasta un cap de pod în ofensiva împotriva Justiţiei nu mi se pare a avea legătură cu democraţia şi cu statul de drept, ci cu abuzul de putere. Şi apoi, aşa cum funcţionează prezumţia de nevinovăţie, la fel funcţionează şi prezumţia de vinovăţie în baza căreia lucrează orice procuror / prosecutor din lume. Dar despre asta cei cu dosare penale preferă să nu amintească – nomina odiosa!

La o primă observaţie, prezumţia de nevinovăţie este invocată preponderent de către cei intraţi în vizorul urmăririi penale şi de către echipele lor de zgomote din mass-media, fiindcă s-a observat că un avocat bun poate obţine circumstanţe favorizante pentru clientul său din astfel de acuzaţii. În plus, prezumţia de nevinovăţie văd că nu se aplică tuturora, fiind excluşi duşmanii şi concurenţii politici, ceea ce, să recunoaştem, e simptomatic pentru majoritatea actuală de guvernământ care nu a învăţat încă alfabetul democraţiei şi al colaborării cu toate forţele politice. Nu sunt singurele aspecte tragicomice în luptele PSD pentru îngenuncherea Justiţiei. De demonstrat.

Să începem cu faza pe persoane: fostul procuror-şef al DNA, Laura-Codruţa Kovesi, nu a cerut nimănui să ţină cont de prezumţia de nevinovăţie, cu toate că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a găsit zeci de capete de acuzare împotrivă-i, chiar şi fără a fi procuror. Nu a contat că CSM, cel ce e competent să verifice activitatea magistraţilor, nu-i găsise nicio vină. Vi se pare că ministrul Justiţiei, politicienii puterii şi jurnaliştii, care abia aşteptau să fie mătrăşită Kövesi, i-au respectat acesteia prezumţia de nevinovăţie, aşa cum cer altora să le-o respecte pe a lor? Este evident că ministrul Justiţiei nu avea dreptul nici legal, nici moral să o învinovăţească pe şefa DNA, fiind obligat de cutume şi de lege să ţină cont de evaluarea legală a CSM. Ei, bine, acum, a dispărut pericolul Kövesi şi mă aştept ca, la o săptămână – o lună de la revocare, să avem autostrăzi, să se termine cu veceurile din curtea şcolilor, să avem toate cele opt spitale regionale funcţionale, căci până mai deunăzi din cauza şefei DNA PSD nu-şi putea aplica programul de guvernare.

Nici preşedintele Klaus Iohannis nu a făcut uz de prezumţia de nevinovăţie, numai că nu e zi, nu e ceas ca Dragnea Liviu şi ofiţerii săi de presă, televiziunile încartiruite să nu-l învinovăţească de toate relele din ţară: ba că se află în spatele condamnărilor lui şi-l vrea terminat, ba că şi-a însuşit ilegal nu ştiu câte case şi munţi de bani, ba că de aceea nu se pot pune în aplicare măreţele proiecte de dezvoltare a României din programul PSD, culminând cu acuza orwelliană de dictatură. Însă de dictatură este acuzat însuşi Dragnea Liviu (daddy!), iar dovezile sunt etalate zilnic în mass-media nu numai în România. Procedeul întoarcerii acuzaţiei împotriva acuzatorilor este preluat mot-a-mot din tehnica bolşevicilor din anii 1945-1965.

De acuzaţii fanteziste, fabricate la repezeală nu a scăpat nici înlocuitoarea Codruţei Kövesi, Anca Jurma, delegată ca şefă a DNA: ba că e bugetar milionar şi soţul ei proiectează yachturi, ba că este „fata lui tata”, Nicolae Cochinescu, fost procuror general al României în perioada 1996-1997 şi fost judecător al Curţii Constituţionale nouă ani, (care acum mai scrie şi cărţi pentru copii!), şi pe această bază ar fi fost promovată în funcţii importante, ba că tocmai de aceea ar fi fost preferată şi de actualul procuror general la DNA.

Discuţia despre conceptul de nevinovăţie a devenit, însă, caducă după intervenţia decisivă a Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept de la Veneţia, iar lucrurile sunt clare ca bună ziua: Justiţia nu va putea fi lipsită de independenţă, iar procurorii şi judecătorii se simt apăraţi nu numai de preşedinţie şi stradă, ca până acum, ci şi de UE, CE, comisiile GRECO şi de la Veneţia, plus ambasadele. Sper că în continuare accentul va cădea pe forţa dreptului, egală pentru fiecare cetăţean, pe faptele incriminate şi mai puţin pe implicaţiile politice, pe dreptul forţei ca până acum.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: