Cultivarea salatei în solar

Salata (Lactuca Sativa) este originară din Franţa. Această legumă se găseşte cultivată foarte des în zona montană de la Vatra Dornei în solariile fermierilor dorneni. Salata găseşte aici în zona noastră montană condiţii foarte bune de creştere şi de dezvoltare în solarii pe solurile luto-nisipoase, brun-roşcate de pădure şi negre de fâneaţă cât şi pe solurile fertile, permeabile, bogate în humus şi foarte bine lucrate. Pentru ca salata să întrunească toate condiţiile de creştere şi de dezvoltare, această legumă va avea nevoie de un sol bine afânat şi curăţat de resturile vegetale de la culturile semănate anterior. Înainte de semănarea salatei se recomandă o fertilizare a solului cu gunoi de grajd (2,5-4 kg /metru pătrat,superfosfat cu 0,03 -0,05 kg/metru pătrat) şi sulfat de potasiu 0,015-0,02 kg /metru pătrat). În zona montană de la Vatra Dornei salata va fi semănată în solar pe la sfârşitul lunii martie şi va ajunge la maturitatea tehnologică de consum pe la sfârşitul lunii mai. Această legumă va fi semănată la aproximativ 1,5 cm adâncime. La semănat noi va trebui să asigurăm distanţa de 15 cm între plante pe rând şi 20 de cm între rânduri pentru ca plantele noastre să aibă suficient spaţiu de creştere şi de dezvoltare pentru a ajunge în bune condiţii la maturitatea tehnologică de consum. La semănatul salatei în perioada de primăvară noi va trebui să asigurăm la germinarea seminţelor o temperatură de 18 grade celsius. Dacă temperatura va fi mai mare de 18 grade celsius germinarea seminţelor va fi întârziată cu aproximativ o săptămână conform cercetărilor horticultorilor din „Ţara Dornelor”. Salata va răsări la temperaturi de aproximativ 7-10 grade celsius în aproximativ 6-10 zile. Pentru dezvoltarea mai rapidă a culturii de salată se pot aplica îngrăşămintele foliare Fertitel, Sprintene şi Borocal. Lucrările de întreţinere care se pretează la cultivarea salatei în solar sunt: săparea şi mobilizarea solului cu ajutorul cazmalei la aproximativ 15-20 cm, efectuarea de pliviri şi de praşile în jurul plantei pentru menţinerea terenului curat şi liber de buruieni, aerisirea solarului pe la capete şi prin acoperiş în zilele călduroase, udarea cu furtunul seara şi dimineaţa pentru ca să se asigure plantelor o umiditate constantă în sol, combaterea bolilor şi a dăunătorilor cu ajutorul fungicidelor şi a insecticidelor existente pe piaţa agricolă bucovineană şi recoltarea căpăţânilor de salată când ajung la maturitatea tehnologică de consum. Această plantă este foarte des folosită de către gospodinele noastre bucovinene în stare proaspătă la prepararea salatelor de legume şi a garniturilor sau a fripturilor din carne.

Această legumă este un adevărat izvor de vitamine, cum ar fi: A, B1, B2, C şi E şi o serie de săruri minerale: potasiul, calciul şi fosforul.

Cercetările horticole şi naturiste realizate în ultima perioadă de timp au scos în evidenţă faptul că salata verde vindecă astmul, bronşita, oboseala nervoasă, hepatita, insomnia, sifilisul şi cancerul. Cercetările horticultorilor români realizate în ultimii ani au adăugat pe lista bolilor vindecate guta, durerile reumatismale şi stomacale. Mai mult, salata verde are efecte calmante şi diuretice. Medicii naturişti au demonstrat faptul că preparatele din frunzele de salată pot ameliora diabetul, diverse afecţiuni ale pielii şi pot să reducă glicemia.

Salata face parte din familia compozitelor şi este cultivată încă din antichitate, de pe vremea dacilor şi a romanilor. Salata este o legumă rentabilă din punct de vedere economic care datorită proprietăţilor sale terapeutice miraculoase nu trebuie să lipsească din casa şi din solarul nimănui. (ing. horticol diplomat LAURIAN UNGURIAN, Agenţia Zonei Montane Vatra Dornei)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: