Activitatea din prima sesiune parlamentară a anului 2018

Activitatea din prima sesiune parlamentară a acestui an a constat în: iniţierea mai multor proiecte legislative, prezenţa la dezbaterile şi voturile legislative din plenul Camerei Deputaţilor, activitatea în Comisia pentru sănătate şi familie, participarea la grupuri de lucru cu dezbateri pe teme de importanţă actuală.

Din punct de vedere statistic, activitatea parlamentară constă în 79 de propuneri legislative iniţiate, dintre care 7 au fost promulgate legi, 30 luări de cuvânt, 26 de declaraţii politice, 5 interpelări şi o întrebare.

Printre propunerile legislative iniţiate anul acesta amintim: Proiectul de lege privind Legea muntelui, Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare a laptelui în zona montană, Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare, spălare şi prelucrare primară a lânii în zona montană, Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de sacrificare a animalelor în zona montană, Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea stânelor montane, Proiectul de Lege pentru aprobarea Programului de încurajare a investiţiilor din zona montană şi Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiţii pentru înfiinţarea centrelor de colectare şi prelucrare primară a fructelor, fructelor de pădure şi plantelor medicinale în zona montană. Aceste legi vor sprijini cetăţenii care locuiesc în zonele montane, inclusiv cei din judeţul Suceava, contribuind la creşterea locurilor de muncă, vor asigura creşterea nivelului de trai în zona montană, reducerea abandonului activităţilor agricole, vor reduce exodul din mediul rural, vor încuraja generaţia tânără să se implice în activităţi agricole montane.

Pe domeniul sănătăţii, cele mai importante legi care au fost dezbătute anul acesta au avut în vedere finanţarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino”, înseminarea artificială umană şi sporirea natalităţii, drepturile pacienţilor şi a persoanelor cu dizabilităţi, combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri.

La sfârşitul lunii februarie, am adresat o interpelare ministrului Sănătăţii cu privire la dotarea cu echipamente de imagistică de tip Rezonanţă Magnetică Nucleară a Spitalului Judeţean Suceava. Aparatul RMN a ajuns în dotarea Spitalului Judeţean la începutul lunii iunie a acestui an şi a fost utilizat începând cu data de 1 iulie.

Pe data de 20 martie 2018, am susţinut în Şedinţa de Plen a Camerei Deputaţilor proiectul de lege, iniţiat personal, pentru modificarea şi completarea Legii Nr.1/2011 a Educaţiei Naţionale prin care se introduce în curricula învăţământului preşcolar, primar şi gimnazial orele de Nutriţie şi educaţie nutriţională. Propunerea legislativă a fost adoptată de către deputaţi cu 231 de voturi pentru, iar în momentul de faţă se află în comisiile de specialitate din Senat.

În luna aprilie, sub egida Centenarului Marii Unirii de la 1918 am participat la acţiunile de împădurire din judeţul Suceava, acţiuni la care au participat mai mulţi voluntari care au conştientizat importanţa acestui eveniment.

În data de 25 mai 2018 am participat la cea de a treia etapă a proiectului „Descoperă şi Cunoaşte România”, care s-a desfăşurat în Suceava sub egida Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, eveniment la care au participat un număr de 50 de români din Ucraina, mesajul transmis fiind de păstrare şi promovare a obiceiurilor şi tradiţiilor româneşti indiferent de graniţele care ne despart.

În data de 5 iunie 2018 am luat parte la evenimentul „Changing Health” desfăşurat la Ambasada Danemarcei, în Bucureşti. Evenimentul a avut ca scop conştientizarea riscului îmbolnăvirii de diabet, prevenţia acestei boli şi soluţiile care trebuie implementate în sistemul de sănătate, Danemarca, ca şi celelalte ţări nordice, fiind în topul ţărilor cu cel mai mare număr de pacienţi cu diabet.

În perioada 11-12 iunie, am participat ca delegat oficial al Parlamentului României la cea de-a VII-a Reuniune a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova şi Parlamentul României, care a avut ca scop armonizarea legislaţiei în vederea integrării în Uniunea Europeană a Republicii Moldova.

În data de 12 iunie, în cadrul aceleiaşi vizite în Republica Moldova, am participat la inaugurarea grădiniţei Ciulucani, raionul Teleneşti. Finanţarea lucrărilor de modernizare a grădiniţei a fost făcută cu sprijinul Guvernului României.

În calitate de deputat şi membru în Comisia pentru sănătate şi familie, am participat la numeroase grupuri de lucru, în perioada februarie – iunie 2018, privind sistemul de sănătate din România. S-au pus în discuţie probleme precum acreditarea unităţilor medicale din ambulatoriu, educaţie în sănătate, preţul medicamentelor, modernizarea sistemului de sănătate, accesul egal la screening, diagnostic şi tratament modern a patologiei oncologice.

În ceea ce priveşte legislaţia împotriva fumatului, fac parte dintr-un grup de lucru din Parlament care doreşte să îmbunătăţească această lege, 80% din cancerul pulmonar fiind datorat consumului de tutun. Membrii Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor au primit titlul „Ambasador 2035 fără tutun”.

În această sesiune parlamentară au fost prezenţi la Suceava 3 miniştri importanţi: doamna ministru al Sănătăţii Sorina Pintea (invitată la Zilele Medicale Sucevene), domnul ministru al Finanţelor Eugen Teodorovici (invitat să discute aspecte în domeniul financiar împreună cu parlamentarii PSD, secretari de stat, primari, consilieri şi membri PSD) şi domnul ministru al Turismului Bogdan Trif (invitat pentru a stabili priorităţile legate de finalizarea pârtiei de schi de la Câmpulung şi pentru a discuta despre modalităţi de promovare a turismului în Bucovina).

În sesiunea extraordinară au fost votate mai multe legi, printre care amintim: Legea offshore (care va contribui la dezvoltarea economică sustenabilă a României în ceea ce priveşte extracţia şi exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră), Legea privind Codul Administrativ (care oferă un sprijin primarilor, administraţiilor publice, instituţiilor publice locale şi judeţene), Legea privind Codul silvic (proiect important deoarece va asigura necesarul lemnului de foc la un preţ rezonabil pentru cetăţeni).

În teritoriu, ca deputat PSD de Suceava, îmi continui activitatea la Cabinetul Parlamentar, care se află în incinta Palatului Administrativ Suceava, cetăţenii venind în rezolvarea diverselor probleme.

 Dr. MARICELA COBUZ,

Deputat PSD de Suceava

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: