Zece comunităţi din regiunea NE vor beneficia de avantajele tranziţiei energetice

Prin aderarea la inițiativa europeană Convenţia Primarilor pentru Energie şi Climă, autorităţile locale din regiunea noastră şi-au oficializat angajamentul de a întreprinde măsuri concrete, coerente şi cu impact în sensul reducerii emisiilor generate de consumul de energie şi adaptarea la schimbările climatice. Astfel, celor şase membri din Regiunea Nord-Est (Bacău, Botoşani, Huşi, Moineşti, Roman şi Vaslui) li s-au alăturat de curând alte patru localităţi (Iaşi, Piatra Neamţ, Suceava, comuna Victoria – judeţul Iaşi) care s-au angajat în procesul de tranziţie energetică.

Prin acest demers, cele zece primării din Regiunea Nord-Est se alătură unui număr de 7.755 localităţi din 53 de ţări ce împărtăşesc o viziune comună pentru 2050:

> accelerarea procesului de reducere a emisiilor de CO2, contribuind astfel la menţinerea creşterii temperaturii medii globale sub 2°C (optim: 1,5°C), în comparaţie cu nivelurile preindustriale;

> creşterea rezistenţei teritoriilor, pregătindu-le astfel pentru efectele negative inevitabile ale schimbărilor climatice şi consolidarea capacităţii de adaptare la impactul acestor fenomene negative;

> accesul universal la servicii energetice sigure, durabile şi accesibile pentru toţi, îmbunătăţind astfel calitatea vieţii şi securitatea energetică.

Pentru a putea transpune aceste deziderate în măsuri concrete, semnatarii convenţiei vor elabora, în maxim 2 ani, câte un plan de acţiune pentru energie durabilă şi climă (PAEDC), planuri ce vor contribui la:

> reducerea gazelor cu efect de seră cu 40 % până în 2030 prin îmbunătăţirea eficienţei energetice şi printr-o utilizare sporită a surselor regenerabile de energie;

> adaptarea la efectele schimbărilor climatice prin integrarea strategiilor de atenuare şi de adaptare la efectele schimbărilor climatice.

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est va organiza în perioada imediat următoare o serie de ateliere de lucru pentru a veni în sprijinul echipelor a nouă autorităţi locale implicate în procesul de elaborare şi actualizare a planurilor de acţiune pentru energie durabilă şi climă. Demersul beneficiază de finanţare din partea programului Orizont 2020 prin proiectul Empowering, implementat în Regiunea Nord-Est de ADR Nord – Est.

Convenţia primarilor a fost lansată în 2008 de Comisia Europeană, după adoptarea Pachetului UE privind clima şi energia pentru 2020. Iniţiativa este singulară prin abordarea de tip bottom-up, care a reuşit mobilizarea unui mare număr de autorităţi locale şi regionale în vederea elaborării unor planuri de acţiune pentru dirijarea eforturilor şi a resurselor către măsuri coerente pentru energie durabilă. Sprijinul acordat în mod constant de Comisie reprezintă totodată un semnal de recunoaştere a eforturilor depuse de autorităţile locale semnatare în implementarea politicilor privind energia durabilă.

Semnatarii Convenţiei Primarilor s-au angajat în mod voluntar să contribuie la depăşirea ţintei Comisiei Europene stabilită pentru anul 2020 privind emisiile de CO2, respectiv reducerea cu mai mult de 20% a acestor emisii generate de consumul de energie finală în teritoriul administrat de către aceştia.

În 2015, iniţiativa a adoptat un nou obiectiv: continuarea angajamentului de reducere a emisiilor de CO2 şi pentru anul 2030, în contextul noilor obiective stabilite la nivelul Uniunii Europene, incluzând şi adaptarea la schimbările climatice.

Nou instituita Convenţie a primarilor privind clima şi energia, lansată de Comisia Europeană la 15 octombrie 2015, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Parlamentul European, acordă o susţinere importantă celor trei piloni ai Convenţiei consolidate – atenuare, adaptare şi asigurare a unei energii durabile şi la preţuri accesibile. (Comunicat de presă)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: