În cadrul proiectului Erasmus + „Competenţe europene pentru o carieră de succes”

Stagiu de practică desfăşurat în Grecia de elevi de la Centrul de Studii „Ştefan cel Mare şi Sfânt – Bucovina” Câmpulung Moldovenesc

Centrul de Studii „Ştefan cel Mare şi Sfânt – Bucovina” Câmpulung Moldovenesc, implicat în diferite proiecte europene şi educaţionale, în cadrul proiectului Erasmus + „Competenţe europene pentru o carieră de succes”, a derulat a doua activitate, stagiu de practică pentru elevii anului III AMG, cu ajutorul partenerului Lifelong Learnig Centre IPODOMI din Salonic, Grecia.

Proiectul are ca scop îmbunătăţirea procesului de învăţământ şi a pregătirii de specialitate pentru elevi, dar şi a creşterii calităţii actului educaţional pentru cadrele didactice. Participarea la aceste stagii sprijină dezvoltarea personală, de comunicare şi cooperare în relaţiile de muncă, îmbunătăţeşte abilităţile lingvistice şi competenţele culturale, în vederea creşterii competitivităţii absolventului în raport cu piaţa muncii. Cadrele didactice îşi vor îmbunătăţii prestaţia didactică şi experienţa în domeniu.

Obiectivele derivate ale proiectului pentru elevi se referă la competenţele modulului „Gerontologie, geriatrie şi nursing specific”, dar şi la îmbunătăţirea comunicării la locul de muncă, a abilităţilor de lucru în echipa şi creşterea experienţei în muncă, sprijinirea dezvoltării personale a elevilor pentru practicarea la standarde europene a profesiei de asistent medical pentru o mai bună integrare pe piaţa muncii, alături de dezvoltarea competenţelor lingvistice.

Rezultatele proiectului constau în obţinerea competenţelor europene de îngrijiri a persoanelor vârstnice pentru 20 elevi şi perfecţionarea profesională şi pedagogică a zece cadre didactice care predau la şcoala postliceală sanitară.

Pe termen lung, beneficiile proiectului se vor reflecta în creşterea calităţii pregătirii asistentului medical şi serviciilor de îngrijiri pe care aceştia le vor oferi pacienţilor, cât şi prin multiplicarea bunelor practici prin implicarea cadrelor didactice în programe de formare profesională.

În perioada 16-24 aprilie, primul flux de elevi a participat la stagiul de practică în Grecia, la Salonic. Elevii şi-au desfăşurat activitatea în centre de îngrijire a persoanelor vârstnice, timp de două săptămâni, în care au aplicat cunoştinţele de nursing în geriatrie şi şi-au perfecţionat abilităţile practice şi lingvistice, cât şi munca în echipă.

Elevii au fost repartizaţi la mai multe centre de îngrijire, unde împreună cu personalul angajat s-au ocupat de bătrânii internaţi, parcurgând toate etapele îngrijirii acestui tip de bolnavi. Pe tot parcursul stagiului de practică, elevii au fost îndrumaţi şi sprijiniţi de personalul angajat, care a dovedit multă disponibilitate şi afecţiune, astfel încât elevii noştri au reuşit să se adapteze foarte repede şi să se integreze bine în colectiv.

Cele două săptămâni de practică au trecut foarte repede, elevii dovedind bune cunoştinţe teoretice şi practice, motiv pentru care au fost evaluaţi cu punctaje maxime, felicitaţi şi apreciaţi de partenerii greci ca fiind viitori specialişti în domeniul îngrijirilor medicale de înaltă calitate.

Toţi elevii au împărtășit experienţa lor la întoarcere colegilor din anul III şi II AMG, fiind foarte încântaţi de stagiul de practică din Grecia. Ei au fost impresionaţi de grija dovedită de greci pentru persoanele vârstnice, de modul special de acordare a îngrijirilor, cât şi de afecţiunea dovedită pentru persoanele suferinde.

Unul dintre participanţii la stagiu spunea: „Toată această experienţă nu-mi va rămâne doar o amintire frumoasă, este o lecţie despre om, despre colegialitate, despre bunătate, despre cine sunt eu în comparaţie cu alţi oameni, despre cât pot dărui”.

Această experienţă pentru elevi va continua şi anul viitor în cadrul aceluiaşi proiect, pentru încă zece elevi. Astfel, şcoala noastră va contribui la crearea tuturor condiţiilor pentru absolvenţii săi, de a se integra cu uşurinţă pe piaţa muncii europene, utilizând în acelaşi timp experienţa europeană în îngrijirile persoanelor vârstnice din România.

„Am fost impresionată de programul Erasmus, deoarece am văzut tineri din diferite ţări care efectuează stagii de practică în ţările UE şi astfel am observat că Uniunea Europeană este interesată să promoveze bunele practici şi să crească experienţa tinerilor în domeniul îngrijirilor de sănătate. Da, Erasmus este o experienţă unică, în care poţi să-ţi testezi limitele, să-ţi redefineşti orizonturile şi să te redescoperi, să-ţi faci prieteni noi în toate colţurile lumii şi să călătoreşti” – aşa încheia unul dintre participanţi informarea făcută către şcoală la întoarcerea din Grecia.

 Prof. dr. DESPINA CIULEI,

coordonator de proiect

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: