Sondajele

În urmă cu (doar) aproximativ două săptămâni, un sondaj Sociopol având beneficiari neprecizaţi, dar moment-ţintă moţiunea de cenzură, picată, se ştie, a surprins(?!) arătând printre altele, că, dacă ar fi fost chemaţi la vot, românii ar fi dat 61% dintre voturi (41+20) pentru PSD+ALDE. Mai departe, PNL era creditat cu 20%. Mai rezulta atunci că 61% dintre români (aceiaşi?) nu vor schimbarea guvernului şi că, de fapt, doar vreo 20% dintre toţi erau (atunci şi în general) interesaţi de subiect. Cam tot atunci, în iunie, un sondaj CURS zicea că PSD e preferat de 37% din electorat (iar ALDE de 8%), în vreme ce PNL de 25%.

…Şi iată că un sondaj IMAS efectuat în urmă cu câteva zile indică, brusc, o schimbare majoră a opţiunilor electoratului. Potrivit acestuia, PNL a luat conducerea cu 29,2% dintre intenţiile de vot, întrecând (la mustaţă…) partidul lui Liviu Dragnea, creditat cu 28,4%. Cât despre cursul popularităţii ALDE, acesta a crescut cu 0.6% faţă de anteriorul sondaj CURS. Să mai notăm că prima sursă de presă a recentei cercetări a fost site-ul Newsweek România, care spune că „a obţinut în exclusivitate” respectivele informaţii. În contextul în care nu puţini sunt cei care oferă (deşi în sens unic) explicaţii pentru această răsturnare de situaţie, cităm aici concluzia Newsweek România: „PSD ar fi scăzut în popularitate după asaltul justiţiei din Parlament. (…) Pentru prima dată de la alegerile din decembrie 2016, partidele de opoziţie au un procent total mai bun decât cel al PSD+ALDE şi UDRM. Astfel, liberalii, cu USR şi MRÎ adună împreună 48,5% din intențiile de vot”.

Înclin a crede că următorul sondaj ne va surprinde la toamnă, în perioada dintre încheierea concediilor de vară şi ziua recoltei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: