Zece suceveni primesc sprijinul pentru roşiile produse în spaţii protejate şi valorificate pe piaţă

> Este vorba despre fermierii care au produs în primul ciclu din 2018 > Pentru producţia de pe 1.000 mp valoarea sprijinului financiar este de 3.000 de euro > Scopul ajutorului este de a se asigura necesarul în perioadele critice de pe piaţă, însă, din cauza lipsei sistemului de preluare şi valorificare, în judeţele din sud roşiile au fost aruncate pe câmp > S-a muncit, s-a produs, dar să arunci producţia în loc să o valorifici, nu este uşor pentru nimeni” a explicat Haralampie Duţu, directorul executiv al DAJ

 Sucevenii care au cultivat şi valorificat roşii până pe 15 iunie a.c. vor primi ajutorul de minimis în zilele următoare, după ce Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a virat banii în contul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava. „Suntem într-o situaţie plăcută, aceea de face cunoscut că avem zece beneficiari ai ajutorului de minimis acordat pentru cei care cultivă tomate în spaţii protejate şi care s-au înscris în primul ciclu. S-au întocmit dosarele de plată, Ministerul Agriculturii a alocat sumele respective, acestea sunt în conturile Direcţiei Agricole, urmând a fi orientate către beneficiari” a declarat Haralampie Duţu, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Suceava.

Potrivit şefului DAJ, sprijinul se acordă pentru ciclul I, respectiv perioada 1 ianuarie – 15 mai, prelungită până pe 15 iunie, anul acesta, din cauza frigului, şi, de asemenea, pentru ciclul al doilea, adică pentru intervalul 1 noiembrie – 20 decembrie. Duţu spune că scopul ajutorului de minimis este acela de asigura necesarul de tomate în perioadele critice de pe piaţă, precizând că, dacă au existat situaţii în care roşiile au fost aruncate pe câmp, acestea ar avea drept cauză lipsa asocierii fermierilor, dar şi lipsa depozitelor de preluare şi valorificare. „Există şi judeţe cu număr mare de producători care s-au înscris pentru acest ajutor de minimis, iar problema din totdeauna a producătorilor a fost şi rămâne valorificarea. Producătorii nu sunt organizaţi, nu există depozite care să preia producţiile realizate şi pot apărea şi situaţii nedorite. S-a muncit, s-a produs, dar să arunci producţia în loc să o valorifici, nu este uşor pentru nimeni” a explicat Haralampie Duţu.

Legumicultorii eligibili în cadrul schemei de minimis pentru cultivarea de roşii în spaţii protejate, respectiv în solarii sau sere, trebuie să deţină o suprafaţă de cel puţin 1.000 mp. Pe de altă parte, producţia obţinută nu poate fi mai mică de 2 kg de tomate/mp, iar cantitatea valorificată, de 2.000 kg, de pe suprafaţa în cauză, trebuie a fi dovedită cu documente justificative. Solicitanţii sunt obligatoriu înregistraţi în Registrul agricol deschis la primăriile în a cărora rază administrativă se află suprafeţele cultivate cu tomate, în solarii sau sere. Pentru 1.000 mp, valoarea sprijinului financiar este echivalentul în lei a 3.000 de euro pe an, fermierul primind banii într-o singură tranşă.

Beneficiarii ajutorului de minimis pentru cultivarea roşiilor sunt producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat; producătorii agricoli persoane fizice autorizate – întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale; producătorii agricoli persoane juridice. Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi unice nu poate depăşi 15.000 de euro pe durata a trei exerciţii financiare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: