Voluntar pentru Rădăuţi, ediţia a II-a

> Un proiect pentru promovarea voluntariatului, organizat de 10 grupuri de iniţiativă şi asociaţii din Rădăuţi

 La iniţiativa grupului „Rădăuţiul civic”, printre activităţile desfăşurate cu ocazia Zilelor Municipiului Rădăuţi 2018, a avut loc ediţia a II-a a evenimentului „Voluntar pentru Rădăuţi”, dedicat promovării voluntariatului. Activitatea s-a desfăşurat în zilele de 7 şi 8 iulie, între orele 14 şi 19, în parcul central din Rădăuţi. Voluntarii şi-au amplasat standuri şi au organizat miniactivităţi cu obiectivul principal de a promova voluntariatul şi implicarea în comunitate.

Alte 11 asociaţii sau grupuri de iniţiativă implicate în acţiuni de voluntariat în municipiul Rădăuţi s-au alăturat acţiunii în calitate de participanţi, printre care: Bucovina Build & Travel (Habitat pentru Umanitate Rădăuţi), Asociaţia Bafi, Centrul Social „Maria Ward”, Salvaţi Copiii – Subfiliala Rădăuţi, Asociaţia Umania – Forumul pentru Fuziune Socială, Fundaţia Icar, Consiliul Elevilor de la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi”, Consiliul Elevilor de la Colegiul Tehnic Rădăuţi, Consiliul Elevilor de la Colegiul „Andronic Motrescu”, Clubul Rădăuţi Toastmasters, Fundaţia „ALI pentru animale”.

Cei aproape 20 de voluntari prezenţi au vorbit cu zeci de trecători despre organizaţiile lor, despre acţiunile desfăşurate în trecut, dar şi despre acţiunile pe care doresc să le desfăşoare în viitor. Organizatorii consideră că societatea nu trebuie să aştepte ca schimbările pozitive să vină mereu de la terţi, ci să conştientizeze că ea are capacitatea şi potenţialul de a se implica direct şi a pune umărul la rezolvarea problemelor locale.

În cadrul evenimentului, fiecare organizaţie şi-a prezentat acţiunile proprii. Printre activităţile derulate în cadrul evenimentului s-au numărat următoarele: strângerea de semnături de către echipa „Rădăuţiul Civic” pentru una dintre ultimele campanii civice din Rădăuţi, „Petiţia pentru salvarea lacului din parcul Alexandru Sahia”, activităţi de educaţie non-formală pentru copiii prezenţi, susţinute de organizaţia Salvaţi Copiii, un atelier despre vorbitul în public, dar şi o consultare a cetăţenilor, aceştia fiind întrebaţi ce îşi doresc pentru Rădăuţi. Asociaţia Bafi şi-a prezentat activitatea din acest an (evenimentul „Iubim pădurea” de la Palma, Suceviţa), dar şi intenţiile pentru următoarea perioadă: colectare de medicamente şi de cosmetice expirate (pentru a fi distruse într-un mod responsabil faţă de mediu), campanii de plantare, cursuri de dans, acţiuni sociale pentru centre de plasament, cămine de bătrâni şi persoane defavorizate.

„Mulţumim tuturor voluntarilor implicaţi, organizaţiilor, cetăţenilor care ne-au vizitat, Asociaţiei «Bucovina Build and Travel» pentru sprijinul logistic şi Primăriei Rădăuţi pentru aprobarea de amplasare a standului «Voluntar pentru Rădăuţi» şi deschidere. Ne bucurăm că evenimentul a ajuns deja la ediţia a II-a, fiind un proiect unic pentru un municipiu de dimensiunea Rădăuţiului şi sperăm ca el să devină o tradiţie” a declarat Florin Tiperciuc, coordonator al iniţiativei.

Din păcate, România se află printre ultimele ţări din Uniunea Europeană din punct de vedere al procentului populaţiei implicate în acţiuni de voluntariat, iar efectele acestui lucru sunt vizibile (tineri fără abilităţi de adaptare la piaţa muncii, apatie civică, lipsă de interes pentru comunitate). Conform datelor oficiale, în Rădăuţi sunt înregistrate nu mai puţin de 114 asociaţii şi 310 fundaţii, marea lor majoritate inactive. Considerăm că aceste lucruri pot fi schimbate prin puterea exemplului şi prin iniţiativă, de aceea ne propunem ca acest proiect să crească de la an la an.

Un moment aparte a fost reprezentat de susţinerea unor ateliere de prim ajutor de către personalul şi voluntarii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Bucovina” Suceava şi ai Detaşamentului de Pompieri Rădăuţi. Cetăţenii prezenţi şi voluntarii asociaţiilor au avut ocazia să afle care sunt regulile de comportament în caz de situaţii de urgenţă, dar şi cum pot să acorde primul ajutor. „Ne bucurăm că această primă colaborare a avut loc la Rădăuţi, pentru o populaţie mai informată şi mai sensibilă la problemele celor din jur şi sperăm ca ea să fie doar începutul. Mulţumim echipei ISU Suceava, dlui lt. col. Filip Ciutac, dnei plutonier major Alina Popescu şi colegilor lor pentru deschidere şi profesionalism” arată Luca Ciubotaru, fondator al grupului „Rădăuţiul Civic”. (Echipa „Rădăuţiul Civic”)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: