Recital de muzică populară bucovineană

Se-ntâmpla acum vreo opt ani, mai precis în primăvara anului 2010, când domnul profesor Dumitru Pomohaci, directorul Clubului Copiilor şi Elevilor din Rădăuţi, a avut ideea de a iniţia un festival de muzică populară bucovineană. Ajutat şi de inimosul său colectiv, a pus bazele Festivalului Folcloric „La poale de obcini”. Festivalul îşi merita numele din două motive: Bucovina este o zonă folclorică bogată, cum nu este alta în România, iar Obcinile, alături de monumentele medievale, sunt neasemuit de frumoase. Despre oamenii Bucovinei nici nu mai vorbim.

Cu timpul, festivalul a ajuns unul interjudeţean, an de an, alte şi alte judeţe şi-au trimis interpreţi sau ansambluri ca să-şi măsura forţele şi talentul aici, la Rădăuţi , dar şi pentru a se mândri cu tezaurul folcloric pe care-l au. Şi-aşa, din succes în succes, s-a ajuns în acest an la cea de-a opta ediţie.

La ediţia din acest an au fost înscrişi 40 de concurenţi, repartizaţi pe trei categorii: la muzică vocală au fost două categorii, clasele I-V (10 concurenţi) şi clasele V-VIII (20), iar la muzică instrumentală (10) a fost o singură categorie.

Marea surpriză a constat în prezenţa doamnei Maria Iliuţ, artistă, prof. univ. dr. la Conservatorul din Chişinău. Din juriu a mai făcut parte prof. dr. George-Toderică Mucea, doctor în ştiinţe muzicale, şi Mihai Hrincescu, interpret renumit de muzică populară.

Concursul s-a desfăşurat în sala de festivităţi a Clubului Copiilor şi Elevilor din Rădăuţi, pregătită la superlativ pentru concurs, ca pentru o mare sărbătoare, aşa cum îi stă bine unei gazde bucovinene, mai ales că au venit oaspeţi şi de la Centrul de Cultură şi Tradiţie Românească din Torino (director prof. Elisabeta Cioată-Burduja). E drept, concurenţii din Torino sunt tot bucovineni de-ai noştri, dar părinţii au făcut un mare efort pentru ca să participe la acest concurs, au străbătut în patru zile distanţa Torino – Rădăuţi – Torino. Au vrut să întoarcă astfel şi vizita făcută de rădăuţeni la un concurs de muzică populară care-a avut loc la Torino în primăvara acestui an.

La festivalul, căci a fost un adevărat festival, de care fac vorbire, s-au prezentat interpreţi vocali sau instrumentali din Suceava, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Siret, din judeţul Neamţ, Rădăuţi şi… din Torino. Am apreciat concurenţii din Torino care, deşi unii s-au născut acolo (şi pe care i-am urmărit în mod special), au vorbit corect, într-o limbă curată, expresivă, în scumpa noastră limbă românească. M-a impresionat şi faptul, că alături de ceilalţi concurenţi din ţară, „au grăit”, respectând particularităţile graiului bucovinean.

O menţiune pentru spectatori. Sala a fost neîncăpătoare. Foarte mulţi au ascultat concurenţii de pe coridorul clubului. Mare înghesuială a fost şi la fotografiat şi chiar înregistrat pe telefoane şi pe-o cameră de luat vederi tot spectacolul.

Concursul sau festivalul, cum vreţi să-i spuneţi, a fost în integralitatea lui o încântare. Am avut prilejul să ascult o varietate de cântece populare. Fiecare concurent a avut propria melodie, n-am ascultat aceeaşi melodie de mai multe ori. Unele dintre ele au avut versurile create chiar de interpreţi, iar muzica a fost compusă de specialişti de la Ansamblul Profesionist „C. Porumbescu” din Suceava şi doar câteva luate din repertoriul unor artişti profesionişti. Am admirat foarte mult şi costumele populare îmbrăcate de copii, specifice zonei din care proveneau. Pur şi simplu, când apărea fetiţa sau băiatul interpret, ştiam din ce zonă este: Vicov, Straja, Arbore, Humor sau Câmpulung. Cei din Torino erau îmbrăcaţi în costumele de unde provin părinţii lor.

Din prima categorie de concurenţi, mulţi ajungeau cu eforturi la microfon. Mici-mici, dar unii chiar artişti adevăraţi. Mă refer la Antonia, Bianca, Evellyne sau Larisa, toate de la Arbore şi Rădăuţi. În plus, Antonia, Larisa şi Paul au gesticulat, transmiţând publicului şi prin limbajul non verbal mesajul cântecelor pe care le interpretau. Iar Antonia, Larisa şi Paul au pigmentat melodiile şi cu strigături de joc.

La categoria a doua au fost 12 concurenţi din Rădăuţi, patru din Torino, trei din Suceava şi unul din Gura Humorului. Toţi concurenţii de la această categorie erau îmbrăcaţi în costume naţionale şi aveau ceva tricolor în costumul lor. La catrinţă, la brâu, la frânghie (bârneaţă), împletit în cosiţe, la bizarău, la încheietura mâinii, fie în motivele florale de pe cămaşă. Pe lângă acestea, am întâlnit costume cusute cu bumbac viu colorat, la cei din comunele de deal şi de la şes, şi numai în două culori, de regulă negru şi maro, sau chiar numai cu negru, din zona de munte, mai ales la băieţi. Fetele erau mai cochete. Cămăşi cusute cu mărgele viu colorate am întâlnit doar la Antonia Manoilă şi Georgiana Ţâcşa din Arbore. Din picioare n-au lipsit opincile şi toate fetiţele, se putea oare altfel?, purtau nelipsita trăistuţă pe umăr sau în mână.

Interesant a fost faptul că, facultativ, li s-a propus concurenţilor de la gimnaziu să interpreteze o doină sau o baladă, fără acompaniament muzical. De fapt, numai un fragment, dar concurenţii care-au acceptat, le-au interpretat în totalitate, câteva dintre ele vrăjind publicul. Aşa au fost Cosmina, Georgiana, Sebastian, Marius, Alina, Petruţa şi Maria-Eliza. Unde mai pui că destule melodii au fost pigmentate cu strigături, cum a fost cazul la Giulia, Alina, Costică, Raluca, Cosmina şi Georgiana. Când îi auzeai pe unii cum strigă, îţi venea să te scoli de pe scaun şi să te prinzi în joc. Gabriela, Sebastian, Cosmina şi Georgiana au excelat la interpretare. Iar Petruţa şi Georgiana au avut un joc de scenă încântător. Un sincer bravo cadrelor didactice care i-au instruit pe aceşti copii!

La categoria instrumentişti s-au prezentat patru concurenţi din Rădăuţi şi şase de la Siret. Au evoluat la trompetă (6), la acordeon (3) şi la vioară (1). Au interpretat melodii numai din zona Bucovinei. Paul Bereholschi a interpretat superb o doină şi o horă. Au fost acompaniaţi la orgă de prof. dr. George Toderică Mucea.

Cred că toţi concurenţii mai aruncau privirea şi spre masa pe care tronau cele două trofee, medaliile sclipitoare şi teancul de diplome…

Consider că juriul a avut o misiunea foarte grea. Absolut toţi concurenţi au evoluat foarte bine (e părerea mea, dar şi a publicului) şi pe care să-l proclami câştigător? Tocmai de aceea deliberarea a durat destul de mult, cântărindu-se fiecare evoluţie sub toate aspectele, comparând pe-acei concurenţi care erau de valori apropiate. Şi, după aproape patru ore de spectacol, a venit şi verdictul juriului. Ar fi meritat să-i menţionez pe toţi concurenţii, dar… Mă rezum numai la cei clasaţi pe locurile I-III.

La prima categorie s-au clasat: Maria Iosep şi Cristian Dascăl (I); David Tiron şi Larisa Ţugui (I); Evellyne Muscă şi Alexandra Busuioc (III).

La categoria a doua: Cosmina Isăcescu, Georgiana Apetri şi Sebastian Galan (I); Marius Şorodoc şi Maria Popescu (II); Raluca Cuciurean, Eliza Pomohaci şi Costică Juravle (III).

La categoria instrumentişti: Paul Bereholschi ( I); Ştefan Bereholschi şi Daniel Crăciun (II) Ştefan Pricop şi Denis Botlung (III).

Marele trofeu al festivalului a fost cucerit de Antonia Manoilă, la doar 6 anişori ai ei, şi de Matei Babalean. Denis Andrei a primit un premiu special, trofeul festivalului şi premiul special al juriului. Doamna Maria Iliuţ le-a dăruit şi câte-un DVD cu cântecele sale. În plus, absolut toţi concurenţii au primit câte-o medalie cu şnur tricolor şi câte-o diplomă.

Zeci de telefoane, aparate de fotografiat şi-un cameraman au fotografiat şi filmat tot timpul, imortalizând astfel tot ce s-a întâmplat pe durata spectacolului.

Am ascultat cu mare atenţie şi cele spuse de membrii juriului, doar ei erau specialiştii în muzică. Noi suntem doar iubitori de muzică populară şi admirăm, dar nu putem emite pretenţii critice.

Doamna Maria Iliuţ (doamna cântecului popular basarabean”, cum a prezentat-o domnul Pomohaci): „Nu vin prima dată pe aceste plauri ale Bucovinei binecuvântate de bunul Dumnezeu. Vă transmit urări de bine şi de sănătate. Să vă crească sănătoşi aceşti copii talentaţi. Sunt foarte emoţionată după ce i-am ascultat pe-aceşti îngeraşi. Cinste celor care au dovedit că au calităţi vocale, dar să ştiţi că i-am perceput şi foarte emoţionaţi. Cinste celor care le modelează sufletele şi le şlefuiesc talentul. Copiii au dovedit că au calităţi vocale, dar au fost şi emoţionaţi. Aceste festivaluri şi concursuri le deschid noi platouri pentru afirmare. Doamne ajută! ” La rugămintea domnului Pomohaci, a interpretat melodiile „Crenguţă de iederă” (devenit şlagăr), o doină şi o bătrânească. Copiii au aşteptat un simplu semn din partea artistei ca să sară de pe scaune şi să se prindă-n joc. Şi-au jucat până s-au săturat, pe când eu îi credeam obosiţi…

Artistul Mihai Hrincescu: „Felicitări pentru copii, dar şi pentru cei care-i îndrumă spre muzica populară. S-a făcut destul de greu departajarea, mai ales la instrumentişti. Încercaţi să nu imitaţi. Regăsiţi-vă pe voi. Să participaţi la multe concursuri şi, mai ales, la cele de un înalt nivel. Cine-i talentat va răzbi. Eu o să interpretez o doină de la Arbore şi-o bătrânească.”

Prof. dr. George Mucea: „Sunt onorat şi foarte bucuros că am fost într-un juriu alături de marea artistă Maria Iliuţ. Copiii au fost foarte bine pregătiţi. Se cunoaşte că au trecut prin mâini de profesionişti. Ştiu că părinţii sunt foarte interesaţi în evoluţia copiilor lor şi-i sprijină. Le urez mari succese şi în continuare.”

Doar câteva cuvinte despre prezentatorul Dumitru Pomohaci. La fiecare concurent a avut de spus câteva lucruri şi cred că s-au simţit foarte bine şi ei când au auzit cuvintele de laudă spuse de acesta, fiind mândri că s-au rostit asemenea cuvinte despre ei. Trebuie să ne gândim şi la faptul că domnul Pomohaci a fost foarte ocupat şi cu organizarea „Zilelor Rădăuţilor”. De fapt, acest concurs a fost integrat acestei mari sărbători a municipiului Rădăuţi. Felicitări pentru întreaga organizare şi pentru modul deosebit în care încurajează tinerele talente. (Text şi foto: GH. DOLINSKI)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: