Ministrul Teodorovici din Guvernul Dăncilă, invitat să se consulte cu ministrul Teodorovici din Guvernul Ponta

> Eugen Teodorovici evită să explice de ce a avut soluţii pentru plata ratelor la proiectul „Utilităţi şi mediu la standarde europene” când era ministru în Guvernul Ponta şi de ce nu are soluţii în Guvernul Dăncilă pentru 61 de primării sucevene care riscă falimentul

 Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a evitat să răspundă, punctual, întrebărilor adresate în Parlament de deputatul Cătălin Nechifor privind proiectul „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene” şi să explice cum putea ca în perioada în care era ministru în Guvernul Ponta să fie soluţii pentru plata ratelor pentru creditul de 86,3 milioane de euro pentru acest proiect angajat de 61 de primării sucevene, iar când este ministru în Guvernul Dăncilă nu există soluţii.

Astfel, din partea Ministerului de Finanţe, răspunsul a fost transmis de secretarul de stat Attila Goyrgy, care a precizat că, începând cu data de 1 ianuarie 2010, achitarea obligaţiilor financiare aferente contractului de credit încheiat între judeţul Suceava şi cei 61 de împrumutaţi din acelaşi judeţ şi Deutsche Bank AG Londra, în anul 2004 (care, ulterior, a transferat contractul la Deutsche Bank Luxembourg), pentru finanţarea programului „Utilităţi şi mediu la standarde europene în judeţul Suceava”, „se efectuează din următoarele surse, în ordinea de mai jos:

  1. a) soldul contului de disponibilităţi deschis în numele şi pe seama Consiliului Judeţean Suceava la Banca Comercială Română – Sucursala Suceava – pentru scopurile programului;
  2. b) veniturile proprii ale unităţilor administrativ-teritoriale împrumutate şi sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale”.

Deputatul Pro România de Suceava Cătălin Nechifor a solicitat ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, să explice de ce atunci când era ministru al Finanţelor în guvernul condus de Victor Ponta a găsit soluţia legală pentru ca 61 de primării sucevene care sunt împrumutate pentru proiectul „Suceava – Utilităţi şi mediu” să plătească ratele printr-o rectificare bugetară, iar acum, când este ministru al Finanţelor în Guvernul Viorica Dăncilă, nu există soluţie legală pentru a se evita intrarea în incapacitate de plată a acestor primării.

Într-o interpelare adresată ministrului Finanţelor, Nechifor arată că la începutul acestei luni Teodorovici a întreprins o vizită în judeţul Suceava, ocazie cu care a avut şi o dezbatere cu oameni de afaceri, parlamentari şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, unde, printre altele, a subliniat că statul nu poate prelua creditul pe care Consiliul Judeţean Suceava şi 61 de primării asociate l-au angajat pentru realizarea programului „Utilităţi şi mediu la standarde europene în judeţul Suceava”, care prevedea şi construcţia unor magistrale de gaz şi a unor centrale termice în câteva localităţi urbane din judeţ.

El îi aminteşte ministrului că a declarat că „această problemă s-a analizat, s-a discutat în comisia de buget-finanţe a Parlamentului şi a fost şi o propunere legislativă. Statul nu are voie să preia acest credit” şi a apreciat că „atunci când s-a contractat creditul, în anexa către bancă era trecută fiecare primărie şi suma împrumutată, şi nu era trecută primăria, suma şi obiectivul care trebuia făcut din acei bani”. Intrând mai concret în analiză, ministrul a menţionat că, la momentul iniţierii programului, conducerea de atunci a Consiliului Judeţean i-ar fi înşelat pe primarii care s-au asociat, concluzionând că „trebuia să se stabilească în mod clar: mie îmi faci reţeaua cutare, conducta, investiţia X. La unii s-a făcut, la alţii nu s-a făcut. Cine trebuia să urmărească partea de contract în sine, nu de finanţare, ci de investiţie? Nu scrie nicăieri că statul preia la sine această povară fiscală. Dacă era această prevedere, statul nu are o problemă să găsească chiar o soluţie temporară la problema aceasta, numai că povara fiscală nu poate să o preia statul”.

„Prin urmare, vă adresez rugămintea să detaliaţi ce înţelegeţi prin faptul că primarii au fost înşelaţi la momentul asocierii cu consiliul judeţean, pentru că, din păcate, bugetele locale sunt afectate de povara fiscală, mai ales că de 3 ani încoace guvernul nu a mai sprijinit financiar plata ratelor şi dobânzilor datorate de localităţi” a cerut Nechifor.

Deputatul sucevean îşi exprimă speranţa că ministrul va putea găsi totuşi soluţia legală pentru a veni alături de cele 61 de localităţi şi în fapt alături de oamenii care trăiesc aici şi care sunt privaţi de realizarea altor proiecte de dezvoltare locală.

„Îmi permit să vă dau o sugestie şi vă îndemn să luaţi legătura cu fostul ministru care a deţinut portofoliul finanţelor publice până în data de 17 noiembrie 2015 în guvernul Victor Ponta, care a rezolvat situaţia anului respectiv prin rectificare bugetară” a conchis Nechifor.

În prezent se află în dezbaterea Camerei Deputaţilor propunerea legislativă a senatorului PNL de Suceava Dan Cadariu privind preluarea la datoria publică a sumei de 17.261.739,95 euro, parte din împrumutul extern contractat, cu garanţia statului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de Consiliul Judeţean Suceava, în asociere cu 60 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Suceava, de la Deutsche Bank AG Londra, pentru finanţarea programului „Utilităţi şi mediu la standarde europene în judeţul Suceava”. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: