A II-a ediţie a evenimentului Bucovina Brunch, la biserica din lemn din Adâncata

> În scurt timp, biserica va intra în restaurare, iar timp de 17 luni nu va mai putea fi vizitată

 Duminică, 8 iulie, la biserica de lemn din Adâncata, a avut loc a II-a ediţie a evenimentului gastronomic Bucovina Brunch.

În apropierea Sucevei este o mică biserică de lemn din anii 1600, în vatra satului. Biserica veche, cum i se spune, cu hramul Sfântului Dumitru. Discretă şi frumoasă, este puţin cunoscută, dar a devenit un mic nucleu de experimentare a tradiţiei: copiii învaţă vara să picteze icoane, femeile din sat au reînceput să coase cămăşi şi alte elemente ale portului tradiţional.

În scurt timp, această biserică, monument istoric, va intra în restaurare, iar timp de 17 luni nu va putea fi vizitată. Am marcat simbolic, cu acest eveniment, un moment de trecere de la vechi la un nou tot vechi.

Începând cu ora 12, ne-am adunat în jurul mesei, la poveşti, chiar în minunata curte a bisericii. Am aflat de la localnici care erau obiceiurile – azi uitate – de la marile evenimente de trecere şi despre şezătorile de altădată.

Gazda noastră a fost părintele Pascal, iar micul eveniment gastronomic a fost organizat de doamnele Rodica Nicodim şi Mihaela Ichim din Adâncata, care au gătit pentru noi mâncăruri cu gustul de… „acasă”. Reţete vechi, aproape de urban, dar cu drag pentru rural.

Următorul eveniment Bucovina Brunch va fi pe 11 august, la Putna, unde vom demonta şi depozita o casă tradiţională din lemn din Putna, pentru ca, ulterior, aceasta să fie amenajată ca muzeu. O altă activitate va fi cea de inventariere şi recondiţionare de mic mobilier şi instrumentar casnic. Bineînţeles, acestea vor fi îmbinate cu partea gastronomică: o masă delicioasă gătită de gospodinele satului.

Bucovina Brunch este un eveniment caritabil. Donaţiile vor fi folosite pentru costurile evenimentului şi pentru continuarea acţiunilor de patrimoniu demarate.

Organizatori: iaBucovina, ADER (Asociaţia de Dezvoltare Economică şi Regională Suceava), APT Bucovina (Asociaţia pentru Turism Bucovina), Parohia Adâncata.

Parteneri: Muzeul Bucovinei – secţia de Etnografie, Centrul de Resurse şi Cercetare în Turism / Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava, Access Events, fotograf Lăcrămioara Gavrilovici. (Comunicat de presă)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: