15% din studenţii Universităţii „Ştefan cel Mare” abandonează după primul an

> Cauza principală o constituie problemele de natură financiară, în acest context conducerea USV cerând suplimentarea locurilor bugetate, în condiţiile în care Suceava, făcând parte dintr-o regiune săracă, are printre cele mai mari ponderi ale studenţilor cu taxă >„Chiar dacă taxele noastre sunt mai reduse decât cele din vestul sau centrul ţării, un student din Suceava are mai puţine şanse de a continua studiile” spune prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, rectorul interimar

Abandonarea cursurilor universitare reprezintă o problemă la nivel naţional, iar printre cauzele principale – dacă se ia ca reper numărul studenţilor admişi în anul I – se remarcă opţiunile greşite pentru anumite specializări, cât şi veniturile mici ale unor categorii ale populaţiei. Aceasta este părerea prof. univ dr. Mircea A. Diaconu, prorector al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, care arată că sunt necesare măsuri pentru atenuarea fenomenului. „Este o problemă naţională cu care şi noi ne confruntăm, dar luăm măsuri în acest sens. Abandonul şcolar are mai multe cauze. Una ţine, într-adevăr, de opţiuni, de alegeri greşite, la sfârşitul liceului tinerii ducându-se spre o specializare pentru care nu au chemare. Pe de altă parte, mulţi abandonează din motive financiare, deoarece trăim într-o societate cu probleme din acest punct de vedere” a precizat prof. univ. dr. Mircea A. Diaconu.

Rectorul interimar al Universităţii „Ştefan cel Mare”, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, susţine că la instituţia academică suceveană rata de absolvire este cuprinsă între 50% şi 70%, în funcţie de program. „Se pierd cam 15% în primul an, însă acest lucru trebuie interpretat în contextul ponderii studenţilor cu taxă în totalul numărului de studenţi” subliniază Mihai Dimian.

USV se află în primele zece în ceea ce priveşte ponderea studenţilor cu taxă, cel mai mare număr de studenţi din această categorie întâlnindu-se la universităţile de medicină şi farmacie. Pe de altă parte, cu toate că există locuri bugetate în altă parte, tinerii aleg să studieze la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Rata de absolvire trebuie interpretată şi după calitatea absolvenţilor, USV nefăcând rabat de la standardele privind obţinerea diplomei

Pe acest fond, în ultimul timp, Ministerul Educaţiei a majorat numărul locurilor bugetate alocate USV, însă creşterea nu este suficientă, în condiţiile în care şi cererea este mare.

„Este adevărat că suntem cea mai săracă regiune din ţară, dar ne aflăm şi în top în ceea ce priveşte ponderea studenţilor cu taxă. Şi chiar dacă taxele noastre sunt mai reduse decât cele din vestul sau centrul ţării, un student din Suceava are mai puţine şanse de a continua studiile. Există cerere, studenţii vor să vină aici, însă trebuie oferite locuri bugetate. Abia atunci ne vom putem compara în ceea ce priveşte ratele de absolvire, respectiv după ce cauza principală, cea de natură financiară, este eliminată din discuţie” evidenţiază rectorul USV.

În momentul hotărârii de abandona, studenţii trec pe la Centrul de consiliere şi orientare în carieră şi pe la Asociaţia studenţilor. Un alt motiv invocat este cel ce priveşte orientarea către o anumită specializare a absolvenţilor de bacalaureat.

Pentru a veni întâmpinarea viitorilor candidaţi, în fiecare an oferta Universităţii este prezentată în liceele din judeţul Suceava, dar nu numai. „În general admitem absolvenţii de liceu după un proces nu foarte selectiv, însă ulterior nu deviem de la standardele de calitate pentru a oferi o diplomă. În acest context, rata de absolvire trebuie interpretată şi după calitatea absolvenţilor” a explicat rectorul interimar Mihai Dimian.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: