Rectorul interimar al USV, Mihai Dimian:

Un program de medicină de 6 ani ar urma să fie înfiinţat peste 3 ani

Rectorul interimar al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, prof.univ.dr. Mihai Dimian, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, că un program de studii de medicină, cu durata de 6 ani, ar urma să fie înfiinţat, probabil, peste 3 ani la USV. Un prim pas în acest sens îl constituie înfiinţarea unui program de studii de licenţă de asistenţă medicală generală, care ar urma să intre în oferta educaţională a instituţiei începând de anul viitor, fiind în pregătire şi un program de master în cadrul Departamentului de Sănătate şi Dezvoltare Umană.

El a spus că pentru realizarea acestor obiective au fost purtate discuţii cu conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, cu managerul Vasile Rîmbu, fiind solicitată şi o situaţie a medicilor care au obţinut deja titlul de doctor în ştiinţe medicale şi care au publicate articole şi studii medicale în reviste de specialitate.

Dimian a precizat că din anul universitar 2018-2019 numărul locurilor finanţate de la bugetul de stat pentru masteratul de kinetoprofilaxie din cadrul Departamentului de Educaţie Fizică şi Sport a fost suplimentat de la 25 la 75, datorită adresabilităţii tot mai mari pentru acest program de studii.

Rectorul interimar a mai spus că, de anul viitor, în oferta USV ar urma să fie inclus şi programul de studii de licenţă psihologie, fiind deja înaintată documentaţia, care este în curs de evaluare în vederea acreditării de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).

Referindu-se la posibilitatea înfiinţării programului de studii de licenţă medicină la USV, universitarul a explicat că în următorii 3 ani se intenţionează depunerea dosarului pentru evaluare în vederea acreditării, însă a adăugat că pentru o carieră didactică universitară în domeniul medicinei criteriile „nu sunt uşor de îndeplinit”, adăugând că nu este suficient ca un medic să aibă studii de doctorat sau studii postdoctorale, ci să aibă publicate şi articole de specialitate sau să acceseze granturi de cercetare ştiinţifică.

El a subliniat că, în urma discuţiilor purtate cu reprezentanţi ai conducerilor unor universităţi de medicină şi farmacie, a înţeles că una dintre problemele cu care au început să se confrunte aceste instituţii o reprezintă scăderea atractivităţii pentru o carieră didactică universitară, determinată şi de faptul că, în urma majorării salariilor din sistemul sanitar, s-au creat anumite discrepanţe între remunerarea normei în spital şi cea a normei didactice în universitate. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI