S-au adunat bucovinenii la sfat

De fapt, este vorba de reprezentanţii bucovinenilor care sunt răspândiţi pe tot cuprinsul României, cât şi de cei care vieţuiesc pe pământul românesc din partea de nord a Bucovinei istorice.

Când sunat-a buciumul din Rădăuţi, care găzduieşte sediul central al Societăţii pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina (SCLRB), au pornit spre acest municipiu bucovinean oameni de peste tot: din Bucureşti la Botoşani, din Satu Mare la Iaşi şi Bacău, din Târgu Mureş la Suceava şi din Braşov la Cernăuţi şi Ţinutul Herţa. Individual sau în grupuri mici, preşedinţii filialelor noastre sau delegaţii întregi (Cernăuţi şi Tg. Mureş) s-au îndreptat spre Rădăuţi. Aici, în cocheta sală a Bibliotecii Municipale „T. Flondor” s-a desfăşurat adunarea noastră de dare de seamă şi alegeri, de fapt un adevărat congres.

Din municipiul Rădăuţi şi din toată partea de sud a Bucovinei istorice au venit reprezentanţii aproape tuturor filialelor noastre. Paradoxal, dar din unele filiale apropiate de Rădăuţi n-au putut veni câţiva preşedinţi, din cauza condiţiilor atmosferice vitrege, nemaiîntâlnite până acum. Însă au fost destui membri şi simpatizanţi ai Societăţii din municipiul Rădăuţi. Unde mai pui că după această adunare au mai cerut patru simpatizanţi să vină alături de noi ca membri cu drepturi depline. În plus, l-am avut în mijlocul nostru şi pe domnul inginer Nistor Tătar, primarul municipiului Rădăuţi.

În deschiderea adunării, preotul Nicolae Vârtea, parohul Catedralei Rădăuţi, a ţinut o slujbă de pomenire pentru cei care au trecut la cele veşnice în ultima vreme şi una pentru cei vii, care-şi desfăşoară activitatea în cadrul Societăţii. În finalul slujbei, toţi simpatizanţii au rostit rugăciunea „Tatăl nostru”.

După ce prezidiul adunării a luat loc la masă, doamna Carmen Andronachi, preşedintele prezidiului, a supus votului deschis ordinea de zi, care a fost aprobată în unanimitate. Ca la orice adunare de dare de seamă şi alegeri, ordinea de zi a fost destul de încărcată: dare de seamă, situaţia financiară, planul de muncă pentru perioada următoare, acordarea de diplome celor merituoşi, propuneri pentru completarea statutului, alegerea noului consiliu director şi a biroului său executiv.

În darea de seamă au fost menţionate cele mai importante activităţi care s-au desfăşurat la nivelul filialelor, dar şi ce au făcut membrii consiliului director în cadrul filialelor. Este încă nemulţumitoare atragerea tineretului la activităţile noastre. Este necesar să ajutăm filialele să desfăşoare activităţi închinate Centenarului Marii Uniri, precum şi să le ajutăm la revigorarea câtorva filiale şi să înfiinţăm altele, precum şi clarificarea urgentă a situaţiei membrilor noştri în toate filialele.

Trecându-se la discuţii, domnul primar Nistor Tătar a felicitat SCLRB pentru activitatea rodnică desfăşurată în Rădăuţi şi în zonă, pentru că o cunoaşte foarte bine, participând şi la unele activităţi desfăşurate aici. Crede că primăria colaborează bine cu SCLRB şi Institutul „Bucovina”. La fel, crede că, de când a preluat „puterea” în Rădăuţi, activitatea culturală s-a îmbunătăţit foarte mult. Interesantă şi măgulitoare a fost remarca cu care şi-a încheiat alocuţiunea: „Vă mulţumesc pentru onoarea ce-o faceţi municipiului Rădăuţi prin întreaga dvs. activitate”.

Alte două intervenţii au fost interesante: a domnului Vasile Bîcu, preşedintele Societăţii de Limbă Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuţi, şi a domnului Eugen Patraş, fondatorul şi directorul Centrului Cultural „E. Hurmuzachi” din Cernăuţi. Ei au reliefat condiţiile în care se lucrează în partea de nord a Bucovinei istorice şi ce fac ei pentru menţinerea limbii române în cadrul comunităţii româneşti din zona Cernăuţilor şi din Ţinutul Herţa.

Domnul Eugen Patraş a prezentat câteva date despre percheziţiile făcute în centrul cultural, pentru a nu se denatura realităţile de către unii răuvoitori. „Tot ce facem acolo este pentru păstrarea identităţii românilor din acea parte a Bucovinei… Avem convingerea că autorităţile ucrainene ne vor restitui ceea ce-au confiscat cu prilejul acelor percheziţii” a conchis domnul Patraş.

În prima pauză am donat preşedinţilor de filiale un plic în care se aflau patru DVD-uri cu filme prezentând tradiţii şi obiceiuri din satele Bucovinei, un plic omagial şi un calendar cu corifei ai marii Uniri. Tot atunci le-am înmânat şi „Calendarul activităţilor SCLRB pe perioada iulie 2018 – mai 2019”, în marea lor majoritate închinate Marii Uniri.

Preşedintele Filialei Bucureşti a felicitat conducerea SCLRB pentru toate demersurile pe care le-a făcut în interes public. Este nedumerit de ce n-a venit nimeni de la Societatea Scriitorilor Bucovineni, cum veneau când era preşedinte Ion Beldeanu. Consideră că revista „Mesager bucovinean” face foarte mult pentru românii din diasporă.

O intervenţie emoţionantă a avut doamna Rodica Puia, preşedinte al Filialei Tg. Mureş. Este deosebit de emoţionată „că a avut fericirea să mai ajungă o dată pe sfântul pământ al Bucovinei.” L-a evocat şi pe Dumitru Covalciuc, considerând că „românii de la Cernăuţi sunt nişte supravieţuitori”. Propune „să realizăm mai multe înfrăţiri între comunităţi sau şcoli şi chiar între grupuri folclorice. Şi de data aceasta am venit cu reprezentanţii Asociaţiei „Dacii liberi”.

 Dragoş Burghelea, tânărul cu „Dacii liberi”, a transmis un salut cordial din partea întregii asociaţii: „Ne-am extins activitatea şi în Cluj-Napoca, unde câţiva suntem studenţi deja. În asociaţie suntem 25 de tineri în Tg. Mureş şi 20 în Cluj-Napoca. Ne vom mări numărul. Cum vom sărbători centenarul Unirii fără fraţii noştri? Dacă va fi nevoie, vom veni şi pe jos până aici ca să vă apărăm. A organizat Mihai Eminescu sărbătorirea Putnei când ţara era sub ocupaţie austro-ungară şi noi acum să nu putem ? ”, şi-a încheiat intervenţia vorbitorul.

Doamna Elena Bostan-Delavicov a arătat că ne întâlnim destul de rar şi avem aşa multe de spus. „Din Bacău am trimis patru mesaje de solidaritate la Cernăuţi, am organizat la toate bisericile slujbe sub titulatura Rugăciune pentru apărarea limbii române, s-au tras clopotele la toate bisericile în ziua fixată. Să-i atragem şi pe preoţi de partea noastră, pentru că preoţii au o mare influenţă asupra credincioşilor. Sunt solidară cu tot ce s-a spus. Propun să ne întâlnim în luna mai”. Este nemulţumită că nu s-a folosit informarea pe care-a trimis-o. Este mândră că Filiala Bacău a reuşit să ajungă la nr. 5 al revistei „Bucovina”.

Doamna Moscaliuc Veronica a arătat că este mândră de faptul că membrii SCLRB participă la activităţile Asociaţiei Învăţătorilor din fostul judeţ Rădăuţi şi invers. Arată că pe 5 noiembrie va fi omagiat George Tofan la şcoala cu acelaşi nume la Bilca, unde-i invită pe toţi, când va fi dezvelit şi bustul acestuia.

Şi iată că a mai sosit un moment deosebit: cuvântul elevei Naomi Baciu, preşedinte al consiliului elevilor de la Colegiul Naţional „E. Hurmuzachi”. Mulţumeşte pentru şansa de a fi invitată la această adunare, în mijlocul membrilor SCLRB. Şi-a pus întrebările: care-i poziţia tinerilor în aceste vremuri? De ce sunt aşa de puţini tineri aici, când pe tineri îi uneşte dorinţa de schimbare? Susţine cu tărie că trebuie să promovăm valorile turismului românesc. La finalul expunerii a fost aplaudată generos.

Avocatul Emil Ianuş, aşa cum îi cunoaştem obiceiul, a venit la această adunare cu două poezii, creaţii proprii. Una era închinată Basarabiei şi una Bucovinei, care sărbătoresc Centenarul Marii Uniri. Prin ambele şi-a manifestat speranţa că ele vor fi unite cu Patra-mamă.

Tânărul medic Adrian Popescu, mulţumit că participă la reuniunea noastră, a citit două poezii, creaţii proprii: „Alergând după cuvinte” şi „Noi în oglindă”, prezentând, mai ales în a doua poezie, un răspuns la atitudinea oamenilor de azi faţă de problemele societăţii actuale. S-a angajat să înfiinţeze o filială a SCLRB şi în localitatea Burla, unde-şi desfăşoară activitatea.

Domnul Aanei Mircea, preşedintele Filialei Putna, a donat participanţilor două din recentele volume scoase de sub tipar: „Unde este tinereţea mea” şi „Paharul singurătăţii”.

După prezentarea „Calendarului de activităţi” de către domnul Petru Bejinariu, vechiul consiliu director a fost desărcinat din funcţie şi a fost ales noul consiliu director, format din 28 de membri: biroul executiv va fi format din 9 membri, 6 membri vor fi plini şi 13 supleanţi. Stabilirea pe funcţii şi componenţa biroului executiv va fi comunicată după reunirea noului consiliu director. Deocamdată au fost aleşi pe funcţii: Carmen Andronachi, preşedinte; Gheorghe Dolinski, secretar general, Petru Bejinariu, Sextilia Crăciun şi Corvin Bejinariu, vicepreşedinţi, şi Ion Burciu, responsabil financiar.

În finalul adunării a evoluat Grupul Folcloric „Păstrătorii tradiţiilor ” din comuna Marginea, grup condus de inimosul Aurel Halip, precum şi grupul de recitatori din Dorneşti, condus de doamna Genoveva Filip şi preotul Tiberiu Fedoreanu. Evoluţia acestora a fost subliniată cu aplauze.

După terminarea adunării, toţi participanţii s-au retras pentru a savura nişte bucate alese, stropite din belşug cu vin şi palincă. Iar tinerii interpreţi Mihai Hrincescu (voce şi acompaniat de cobză) şi Ionuţ-Dănuţ Buliga (voce şi acompaniat la chitară) au încântat asistenţa. Au mai fost prezenţi Alina Zaharia, interpretă de muzică populară, şi Gabriel Hurjui la nai. Analizând la rece, considerăm că întrunirea noastră a fost fructuoasă, ne-am împărtăşit impresiile, am depănat amintiri şi, ce este mai important, am făurit planuri. Să dea Dumnezeu să le putem duce la îndeplinire.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI