Prea târziu…

Am scris de curând la această rubrică despre tentativa de a-l aduce la întâlnirea promoţiei 1972 a facultăţii de filologie a IP3 Suceava pe profesorul nostru de psihologie Leonard Gavriliu, unul dintre puţinii care mai trăiau. A răspuns la telefon; vorbea greu, pe alocuri neinteligibil. Mi-a mulţumit pentru invitaţie, dar mi-a spus că este deja prea bolnav, că nu se dă jos din pat, că boala l-a învins. Nu poate deci să vină, deşi… Au urmat cuvinte pe care nu le-am înţeles, vorbea fără să pot descifra ce spune. Atât am înţeles, în final: „prea târziu…”

Era, înainte de toate un reproş, dacă luăm de bună dorinţa sa de a participa la întâlnirea noastră. Şi o luăm de bună, căci discuţiile telefonice pe care le-am avut cu domnia-sa în ultimii ani vădeau clar că şi-ar fi dorit să ne revadă. Iar reproşul este întemeiat şi nu-mi explic, nici eu, nici colegii mei, cine ne-a oprit să ne revedem măcar la 10, 20, 30 de ani de la absolvire, mai ales că cei ce terminaserăm liceul la „Ştefan cel Mare” din Suceava am respectat cu stricteţe acest algoritm. Am fi putut să-i avem alături şi pe dascălii care încet, încet ne-au părăsit şi mai ales pe cel mai iubit dintre ei, magistrul nostru, dom’ profesor Iordache. Era aspru, dar nu a fost niciodată distant, părând uneori a căuta compania tinerilor săi discipoli. Într-adevăr, prea târziu, şi a fost vina noastră…

Prea târziu şi pentru că zilele trecute s-a prăpădit şi cel pe care-l „alintam” cu porecla Fantomas: Leonard Gavriliu. Aspru, poate chiar mai aspru decât Mihail Iordache, Fantomas uita adeseori deschisă portiţa sufletului – ca şi celălalt de altfel – prin care ne furişam, devenindu-i astfel oaspeţi. Nu ne alunga, ci se întâmplau clipe de bucurie grozavă pentru cei ce se găseau câteva momente în preajma – plăcută – a inaccesibilului profesor.

Se apropia de 90 de ani, dar nu a mai avut răbdare. S-a prăpădit şi el săptămâna trecută şi acel „prea târziu” îşi vădeşte deja plinătatea. Nu ne-am întâlnit, nu ne vom mai întâlni vreodată cu el…

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI