Europa dă ora exactă în fotbalul mondial

 Mai sunt doar patru partide din turneul final al Campionatului Mondial din Rusia 2018. Am văzut o organizare bună, stadioane splendide, tribune pline şi o atmosferă care demonstrează faptul că jocul cu balonul rotund continuă să stârnească mari pasiuni. Deci bravo Rusia! Am avut parte de spectacol, goluri multe, un singur meci, cam jenant, Franţa – Danemarca, încheindu-se 0-0.

Ce se poate spune cu câteva zile înainte de finalului celei de-a XXI-a ediţii a Cupei Mondiale?

În primul rând s-a putut observa că într-adevăr un jucător poate face diferenţa, dar nicio echipă nu stă într-un singur fotbalist. Dacă era aşa, un star binecunoscut lua 11 tricouri pe el şi juca de unul singur. S-au dat o mulţime de goluri în prelungiri, lucru care arată faptul că trebuie să rămâi concentrat până la fluierul de final. Fotbalul implică o doză mare de hazard, însă şi un dram de ştiinţă a jocului poate conta foarte mult, a se reaminti partida Belgia – Japonia, în care niponii ar fi putut lesne trimite disputa în prelungiri dacă erau mai lucizi, cel puţin la ultima fază.

Această Cupă Mondială a ilustrat cu prisosinţă faptul că toţi jucătorii trebuie să posede o tehnică individuală impecabilă pentru că spaţiile de joc s-au comprimat foarte mult şi timpul de luare a unei decizii bune s-a scurtat considerabil. Trebuie să gândeşti repede şi să te descurci pe spaţii mici.

Cupa Mondială din Rusia a reliefat faptul că nu mai există echipe mici şi favorite certe. Au fost surprize răsunătoare, lucru care a făcut deliciul caselor de pariuri. După acest turneu final, multă vreme cred că vom vedea siglele caselor de pariuri pe echipamente de joc.

Cât despre tehnologia arbitrajului video, introdusă pentru prima dată la un turneu final, ea este utilă în anumite situaţii, dar parcă strică un pic frumuseţea jocului şi întrerupe ritmul meciurilor. Nu mai spunem faptul că te poate aduce de la extaz la agonie şi invers în câteva zeci de secunde. Şi pe vremuri se putea întâmpla la fel, dar atunci îţi ajungea un scuipat pentru un singur arbitru şi o urare de bine din inimă, însă acum pentru cohorta de cavaleri ai fluierului implicaţi într-un meci trebuie să pregăteşti un arsenal serios.

Europa a tăiat „macaroana” formaţiilor sud-americane care erau obişnuitele penultimului act al Mondialelor. În semifinale sunt patru echipe de pe bătrânul continent. Pentru mine, sincer, ideal ar fi o finală Belgia – Croaţia, ca să fiu sigur că trofeul Cupei Mondiale va reveni unei formaţii care nu l-a cucerit niciodată.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: