Peste 1.100 ha de terenuri agricole afectate de ploile abundente şi revărsările de ape

> Cele mai multe stricăciuni s-au produs în localităţile aflate de-a lungul râului Moldova > Dacă nu se vor acorda despăgubiri de la bugetul de stat, fermierii vor avea parte de o reducere a impozitului pe norma de venit din agricultură

Precipitaţiile peste măsură căzute în intervalul 29 iunie – 3 iulie în judeţul Suceava au făcut pagube pe 1.133 de hectare de terenuri agricole. Haralampie Duţu, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Suceava, reliefează că, din datele preliminare furnizate de primării, ploile abundente şi revărsările de ape au afectat 40 de hectare de grâu, 12 hectare de orz, 156 de hectare de porumb, 22 de hectare de floarea soarelui şi 105 hectare de alte culturi. Însă ponderea au deţinut-o pajiştile, deoarece cele mai multe stricăciuni s-au produs de-a lungul râului Moldova. De suferit au mai ales agricultorii din Boroaia, cu 120 de hectare calamitate, Slatina (108 ha), Vicovu de Jos (225 ha), Berchişeşti (70 ha), Rîşca (75 ha), Capu Câmpului (66 ha), păgubite fiind şi alte localităţi, însă cu suprafeţe mai reduse.

Prin Ordinul nr. 166 al prefectului judeţului Suceava, Mirela Elena Adomnicăi, a fost constituită Comisia judeţeană pentru constatarea pagubelor produse ca urmare a precipitaţiilor şi inundaţiilor, structură care va centraliza datele şi le va trimite Guvernului.

„La nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale în care au fost probleme am luat legătura cu primari şi secretarii, în ideea de a se constitui comisiile locale, şi urmează ca această comisei judeţeană să întărească cele constatate de comisiile locale. Procesele-verbale se vor centraliza la nivel judeţean, urmând a se vedea dacă se alocă sume cu titlu de despăgubiri celor care au fost afectaţi” a declarat Haralampie Duţu, precizând că pe teren au fost şi reprezentaţii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice şi Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA).

În condiţiile în care pentru despăgubirea agricultorilor afectaţi nu se vor da sume de la bugetul de stat, aceştia vor avea parte de o reducere a impozitului pe norma de venit din agricultură, una proporţională cu mărimea stricăciunilor. Fermierilor care au depus cereri pentru plăţile pe suprafaţă – înscriindu-se şi pentru sprijinul financiar cuplat ori alte forme de ajutor europene şi de la bugetul de stat –, li se va confirma afectarea culturilor, astfel încât la controalele APIA să nu li se impute că au făcut declaraţii incorecte.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: