Judecătorul procesului prin care se solicită despăgubiri în cazul morţii în urma unui accident rutier a contabilului Primăriei Izvoarele Sucevei a lăsat hotărârea în pronunţare şi a intrat în concediu de creştere a copilului

> Avocatul reclamanţilor acuză că de 4 ani copiii orfani aşteaptă să li se facă dreptate

Avocatul Gianina Vera Poroşnicu a acuzat, joi, printr-un comunicat de presă, că s-au împlinit 4 ani de când moştenitorii minori şi rudele victimei Silvia Penteleiciuc, decedată într-un accident rutier din 4 iulie 2014, aşteaptă să li se facă dreptate şi că judecătorul a lăsat în pronunţare hotărârea, aflându-se în concediu de creştere a copilului.

Avocatul arată că s-au împlinit deja 4 ani de când rudele Silviei Penteleiciuc, contabila Primăriei Comunei Izvoarele Sucevei, decedată în accident rutier în timp ce se îndrepta spre Târgu Mureş pentru un control de specialitate al copilului născut cu o problemă estetică, aşteaptă ca instanţa să se pronunţe în cazul procesului prin care acestea solicită despăgubirile la care au dreptul, potrivit legislaţiei în vigoare.

Potrivit comunicatului, în tot acest timp, trei minori, orfani de ambii părinţi şi aflaţi sub atenta şi buna îngrijire a rudelor, urmează tratamente recuperatorii, absolut necesare pentru o viaţă sănătoasă şi firească într-o societate profund marcată de prejudecăţi.

„Îi despart aproape 100 km (minorul Cesa Florin, victima supravieţuitoare, în vârstă de un an la momentul producerii cumplitului accident, se află în grija bunicii de pe tată, în timp ce cele două fiice – Iuliana şi Lavinia – au fost luate în grijă de mătuşa defunctei Silvia Penteleiciuc), însă sunt în continuare uniţi, familia încercând, prin eforturi continue şi susţinute, să suplinească dorul de părinţi” se arată în comunicat.

Avocatul acuză că în acest caz justiţia bate pasul pe loc, iar motivul pentru care nu există încă o decizie definitivă în această speţă este faptul că judecătorul de caz se află în concediu de creştere a copilului, iar hotărârea a rămas în pronunţare. Avocatul subliniază că starea de pasivitate pare greu de înţeles în condiţiile în care, asupra judecătorului, CSM a dispus sancţionarea disciplinară pentru întârzierea redactării hotărârii şi că, mai mult, judecătorul şi-a luat angajamentul că va redacta hotărârea, însă nu a făcut-o, chiar dacă a trecut aproape un an de atunci.

„Devine inadmisibilă situaţia în care ne aflăm în această etapă a procesului. Judecătorul, deşi ştia situaţia grea prin care familia trebuie să treacă de atâta vreme, a lăsat în pronunţare o hotărâre care ar fi încheiat un proces epuizant mai ales din punct de vedere psihic pentru copii, în primul rând, dar şi pentru adulţi, rude ale defunctei Penteleiciuc Silvia. CSM a admis că este o situaţie în care se impune sancţionarea judecătorului, ceea ce înseamnă o confirmare a faptului că acesta a omis să îşi îndeplinească atribuţiile în mod corespunzător şi în corelaţie cu toate circumstanţele pe care le incumbă etapa în care se află procesul. Suntem decişi să ne adresăm inclusiv Curţii Europene a Drepturilor Omului pentru că e clar că s-a încălcat un drept. Nu poţi să laşi în aşteptare trei minori şi aşa umbriţi de o copilărie normală pentru că soarta a decis ca ambii părinţi să îi părăsească prematur” a declarat Gianina Vera Poroşnicu, avocatul reclamanţilor din proces.

Speţa face referire la accidentul din 4 iulie 2014, din comuna Lunca, judeţul Mureş, atunci când şoferul autoturismului în care se afla victima Silvia Penteleiciuc a intrat pe contrasens şi s-a izbit frontal de un tir. Şoferul, cumnatul Silviei Penteleiciuc, a decedat şi el, singurul supravieţuitor al tragicului accident fiind băiatul victimei Silvia Penteleiciuc, atunci în vârstă de aproape un an.

Cei trei se deplasau înspre Târgu Mureş, acolo unde băiatul trebuia să efectueze un control medical periodic.

În aceste condiţii, trei copii, un băiat şi două fete, au rămas orfani de ambii părinţi.

„Familia este extrem de unită, încercând să suplinească lipsa mamei şi a tatălui, şi face eforturi financiare majore pentru a le oferi celor trei minori un trai decent, liniştit, fără lipsuri” se precizează în comunicat. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI