Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan, mesaj cu tâlc la Putna:

Ştefan cel Mare a făcut alianţe punând condiţia ca ţara lui să fie respectată, credinţa ortodoxă să nu fie atinsă, iar pământul ţării să nu încapă pe mâna străinilor

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan, a transmis, luni, de la Putna, cu prilejul sărbătorii Sfântului Ştefan cel Mare, hramul mănăstirii, că Sf. Ştefan cel Mare şi-ar dori ca Moldova să redevină întreagă în graniţele României şi a subliniat că alianţele pe care acesta a fost obligat să le facă erau condiţionate ca ţara lui să fie respectată, credinţa ortodoxă să nu fie atinsă, iar pământul ţării să nu încapă pe mâna străinilor.

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a evocat în predica sa personalitatea marelui domnitor al Moldovei şi a spus că Sf. Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt a ţinut cont de trei aspecte: credinţa în Dumnezeu, iubirea faţă de neamul său şi ataşamentul faţă de valorile familiei.

„A trăit într-o perioadă complicată. Moldova, deşi era întreagă, era totuşi o ţară mică faţă de cum erau vecinii şi a fost obligat să facă alianţe, uneori chiar de vasalitate. Dar alianţele sale erau întotdeauna dependente de trei lucruri: ca ţara lui să fie respectată, credinţa ortodoxă să nu fie atinsă şi pământul ţării să nu încapă pe mâna străinilor” a spus înaltul ierarh al Bisericii Ortodoxe Române.

ÎPS Teofan a subliniat că în sistemul de alianţe pe care domnitorul Ştefan cel Mare le-a stabilit, uneori a acceptat, nu uşor, să renunţe la o parte din starea de suveranitate a Moldovei; dar niciodată nu a îngăduit ca ţara să nu fie liberă şi prosperă.

„În al doilea rând a avut conştiinţa că şi fraţii munteni, şi fraţii ardeleni fac parte din acelaşi neam, chiar dacă a experimentat multe tristeţi în relaţia sa cu muntenii, cu românii din Valahia, încercând de nenumărate ori să aşeze pe tronul Ţării Româneşti oameni care să fie de acelaşi duh cu el. Cu toate acestea a încercat pe toate căile să ţină legătura cu cei de dincolo de Milcov, iar cu românii de dincolo de Carpaţi, pe care îi ştia sub jug străin şi neortodox, a încercat să-i ajute, să le trimită preoţi, să le trimită manuscrise cu slujbă bisericească” a adăugat ÎPS Teofan.

Mai mult, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a arătat că, tot în cadrul ataşamentului faţă de neamul său, Ştefan cel Mare a considerat că două aspecte sunt esenţiale: să zidească cetăţi militare şi cetăţi ale credinţei şi că a fost convins că, având pe de o parte o armată bine înzestrată, şi pe de altă parte ajutorul lui Dumnezeu prin sfintele slujbe săvârşite în multele biserici pe care le-a construit, măritul Ştefan ştia că va primi lucrarea pentru care a fost aşezat pe tronul Moldovei.

„Măritul Ştefan ne spune de asemenea să avem grijă de neamul în care Dumnezeu ne-a binecuvântat să trăim şi să-i aparţinem, ne cheamă la rugăciune şi la determinare în vieţuirea noastră să înţelegem că Moldova în vremea lui era întreagă, iar acum ea este sfâşiată şi o doreşte întreagă în interiorul României” a mai spus ÎPS Teofan.

Mii de persoane au participat, ieri, la Mănăstirea Putna, la slujba prilejuită de sărbătoarea Sf. Voievod Ştefan cel Mare oficiată de ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de ÎPS Mitrofan, mitropolit de Lugansk şi Alchevsk, ÎPS Pimen Suceveanul, arhepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, PS Macarie, episcopul Europei de Nord, ÎPS Teodosie Tomitanul, arhiepiscopul Tomisului, PS Damaschin Dorneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, şi un sobor de preoţi. (N.B.)

Textul însemnat de Mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei în Cartea de aur a Mănăstirii Putna

Slavă lui Dumnezeu pentru toate. Slavă lui Dumnezeu şi pentru darul oferit neamului nostru, pentru măria sa Ştefan Vodă cel Sfânt.

A fost „baci” celor din vremea sa până la adânci bătrâneţi şi ne este şi nouă astăzi model de curaj şi demnitate. De la el învăţăm că sunt valori pe care nu avem voie sa le negociem niciodată: credinţa în Dumnezeu, iubirea neamului nostru, familia ca spaţiu al armoniei, al dragostei şi, în cele din urmă, al mântuirii. Atâta vreme cât nu ne vom îndepărta de Hristos Domnul, cât nu vom uita de strămoşii noştri şi vom cultiva valorile familiei aşa cum le-am moştenit, vom rămâne români. Şi vom rămâne, căci Dumnezeu şi Măria sa nu ne lasă.

2 iulie 2018

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: