Doamna diplomat

Excelenţa Sa Eleonora Moldovan şi-a încheiat mandatul de consul general al României la Cernăuţi. Oricât de lungi sau de scurte ar fi asemenea mandate, durata lor ar merita să fie determinată de calitatea prestaţiei diplomatului faţă de populaţia românească de acolo, ce trebuie şi pe această cale – dacă e cazul, iar în spaţiul pe care l-a păstorit a fost cazul, – aproape cu asupra de măsură – protejată. Ochii larg deschişi ai reprezentantului României în regiune sunt mai mult decât utili, în opoziţie cu ochii adesea închişi ai autorităţilor când românii sunt călcaţi pe bătătură.

Cel puţin în opinia fraţilor noştri în meserie din Cernăuţi, Eleonora Moldovan a fost o Doamnă în înţelesul deplin al cuvântului. Nu pentru că a răspuns ori de câte ori a fost chemată la activităţile românimii de acolo, că a organizat ea însăşi asemenea manifestări, ci mai ales pentru că, atunci când în ţară demersurile i-au fost înţelese, românii au beneficiat de sprijin concret din partea României. Nu o dată Nicolae Toma, redactorul-şef al ziarului românesc din nordul provinciei, „Zorile Bucovinei”, mi-a vorbit cu respect despre sprijinul acestei femei frumoase, inteligente, ferme prezentă ori de câte ori a fost nevoie acolo unde românii au avut nevoie de sprijinul ei.

Mi-am dorit cândva, când dna Eleonora Moldovan era pe punctul de a fi trimisă la post, ca acesta – postul – să fie ocupat de un bucovinean. Şi mă gândeam la dl Mihai Grozavu. Dar fostul consul general al Ucrainei la Suceava, dl Boyeciko, m-a dojenit pentru neştiinţă: cutuma e că tocmai oameni ai locului să nu acceadă într-o asemenea demnitate…

Aşa o fi. Dna Moldovan este moroşancă la origine, dar nimeni nu-i poate reproşa ceva în calitatea ei de „bucovineancă” în postul de la Cernăuţi. Noul consul general, tot o femeie – Irina Loredana Stănculescu – este bucureşteancă. Îi dorim succes şi ne dorim să se pătrundă cât mai iute de spiritul acestor locuri, astfel încât misia sa în aşteptările celor de acolo, şi ale noastre până la urmă, să se armonizeze, spre mai binele – uneori stânjenit sau ignorat de autorităţi şi de populaţia majoritară – fraţilor noştri de sânge.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Mitre V says:

    Cred ca aprecierile sunt corecte. Cu privirela o eventuala numire a dlui Grozavu Mihai intr/o asemenea functie …cred ca nu are asemenea calitati! Un politruc din vremuri de rastriste! Cu siguranta Dvs erati mult mai potrivit!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: