Decepţii politice

Nu cred că sunt popoare, naţiuni foarte mulţumite de activitatea politicienilor, fiindcă atunci ar fi dispărut dorinţa, tendinţa spre îmbunătăţire, modernizare a actului de guvernare, dar coborârea încrederii în clasa politică sub 10 procente, ca în cazul României, denotă intrarea într-o criză gravă de leadership. În plus, majoritatea de guvernământ, de 38-40% în sondaje, intră şi ea, vrei – nu vrei, în acele 10 procente, aşa că nimeni nu mai poate susţine în mod serios legitimitatea guvernării. Şi mai vedem că aproximativ 30% din aprecierile majorităţii guvernamentale sunt volatile, conjuncturale, depinzând în cazul nostru de atitudinea favorizantă a Executivului faţă de bazinul său electoral, nicidecum de calitatea propriu-zisă a actului de guvernare.

La 10% încredere în clasa politică s-a ajuns pentru că în statul nostru de drept politica nu se face după carte, doctrine, lege, ci după pohtele unora mai forţoşi. Şi apoi, nici plecarea fostelor guverne, nici venirea celor noi nu au avut loc nicicând conform uzanţelor din ţările democratice: nu am asistat niciodată până acum, sper să nu fiu insuficient informat, la predarea pe bază de acte oficiale a gestiunii fostului guvern către cel nou, mergând de la prim-ministru până la ultimul secretar de stat. Acte oficiale care să ateste sau nu îndeplinirea agendei, a sarcinilor de lucru, cheltuirea cu folos a banului public. Acte pe baza cărora să se facă o evaluare certă a realizărilor şi a nerealizărilor. Acte prin care statul să poată cere socoteală celor ce şi-au bătut joc de funcţie şi de ţară.

În aceste condiţii, evident că o uriaşă majoritate a poporenilor nu este mulţumită de activitatea politică, asimilată cu limbuţia şi politicianismul, fie a celor de la Putere, fie a celor din Opoziţie, iar motivele sunt legate de incompetenţă, imoralitate, necinste, şi, de aceea, de aproape 30 de ani o ducem dintr-o criză politică în alta. Am avut o revoltă sângeroasă în 22 decembrie 1989, iar în 13-15 iunie anul următor ne-am întors în punctul de plecare, apoi luni, ani întregi de eforturi de redresare, dar repede anulate de multele mineriade.

Până la intrarea în NATO şi UE s-au mai făcut ceva progrese, dar modernizarea părea că începuse după 2004 şi, mai ales, după 2007. A mers aproape un deceniu, însă a fost întreruptă brutal de nenorocita OUG 13. De atunci nu numai că batem pasul pe loc, dar am luat-o la vale rău de tot: avem creştere economică, însă ea nu poate fi convertită în bunăstare pentru toţi, am avut alegeri libere oarecum, dar ele n-au reuşit să aducă în frunte oameni competenţi, stâlpi ai democraţiei şi ai dragostei de ţară, ci inşi taraţi, cu pofte de avere şi multă putere… Am reuşit să intrăm în organismele euroatlantice, dar integrarea nu s-a produs până la capăt, iar acum au apărut şi aventurieri să ne scoată de acolo şi să ne închine din nou intereselor lor de oameni fără patrie.

Decepţiile politice au nume, conţinut şi cauze: în 10 ani România a pierdut peste o cincime din populaţie, şi nu este vorba de populaţie în general, ci de segmentul cel mai activ al societăţii. Acum cei mai harnici, activi, întreprinzători conaţionali produc PIB şi bunăstare altor state, forţa de muncă fiind înjumătăţită aici acasă. Ba chiar au apărut numeroase firme care recrutează pentru noi forţă de muncă din Estul continentului european, în Asia şi Africa. Din păcate, plecarea lor nu are numai pricini economice, ci şi politice: nu se mai simt reprezentaţi de guvernanţi, nu se pot realiza profesional din cauza pilelor, a incorectitudinii factorilor de decizie, a manipulărilor ordinare, nu găsesc standarde aşteptate în educaţie şi sănătate, căile de comunicaţie fiind şi ele rămase în urmă cu 50 de ani…

Şi apoi nu poţi să nu-ţi iei lumea în cap, nici să accepţi în ruptul capului să vezi că fiecare politician mai răsărit se vrea un nou Ceauşescu, de al cărui spectru se vede treaba că nu scăpăm. Priviţi situaţia de azi şi vedeţi cum un întreg popor suferă tribulaţiile unui lider ajuns în frunte prin votul cetăţenilor prostiţi prin demagogie. De unde apar mereu astfel de inşi forţoşi, şarlatani şi demagogi care vor totul pentru ei şi nimic pentru propriul popor?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: