De la deschiderea secţiei de profil din cadrul SJU Suceava

Peste 150 de pacienţi au beneficiat de îngrijiri paliative

Peste 150 de pacienţi ai SJU Suceava, cu vârste cuprinse între 28 şi 88 de ani, au beneficiat de îngrijiri paliative în secţia de profil, devenită operaţională de la 1 martie a.c. Mai mult de jumătate din bolnavi suferă de afecţiuni din patologia oncologică.

Potrivit reprezentanţilor Secţiei de Îngrijiri Paliative din cadrul SJU Suceava, în luna martie s-au internat în această secţie 43 de pacienţi, în aprilie – 35, în luna mai – alţi 50 de pacienţi, iar de la începutul lunii iunie şi până pe 26 iunie s-au internat 24 de pacienţi.

Sursele citate precizează că din totalul celor 152 de pacienţi internaţi în cele aproape patru luni de la deschiderea Secţiei de Îngrijiri Paliative a spitalului au fost externaţi 130 de bolnavi, iar dintre ei 47 au decedat.

Adresabilitatea în această secţie a fost preponderent pe patologie oncologică, 51,31%, urmată de boli ale sistemului nervos, precum accidentele vasculare cerebrale – 9,86%, de boala Parkinson sau demenţe – 8,55%, de boli ale aparatului circulator – 2,63% şi de boli renale – 2,63%, conform situaţiei statistice a Secţiei de Îngrijiri Paliative.

Vârsta pacienţilor internaţi în secţie este cuprinsă între 28 şi 88 de ani, cu o medie de vârstă de 60 de ani. Cel mai tânăr pacient, în vârstă de 28 de ani, diagnosticat cu hemiplegie dreaptă post-traumatism cranio-cerebral, a fost internat în secţie după ce a fost spitalizat în Secţia de Neurochirurgie, în timp ce pacientul cel mai în vârstă, 88 ani, cu neoplasm laringian şi traheostomă, a fost transferat din Secţia ORL.

De menţionat este că 36,8% dintre pacienţii secţiei sunt parţial dependenţi de îngrijirea altei persoane, iar 63,2% sunt total dependenţi de îngrijirea altei persoane în privinţa igienei, alimentaţiei şi a mobilizării.

Peste 51% dintre pacienţi s-au prezentat cu durere necontrolată, simptom covârşitor, date susţinute şi de literatura de specialitate, 15,2% cu escare, 8% cu vărsături, 15,2% cu dispnee.

Reamintim că Secţia de Îngrijiri Paliative are o capacitate de 25 de paturi, iar amenajarea spaţiului acesteia s-a realizat pe o suprafaţă de 600 mp, la demisolul unuia dintre pavilioanele spitalului vechi, şi a devenit operaţională începând cu 1 martie a.c., valoarea totală a investiţiei fiind 1,25 milioane de euro.

Secţia de Îngrijiri Paliative dispune, printre altele, de zece saloane cu două, trei şi patru paturi, dotate cu grupuri sanitare adaptate la nevoile pacientului, dar şi de o sală de mese, de o sală pentru aparţinători, de camere de gardă pentru medici, de un cabinet de consultaţii, vestiare, de un depozit de medicamente şi unul pentru materiale sanitare, precum şi de o cameră confesională.

Saloanele secţiei au în dotare paturi multifuncţionale cu saltele antiescare, noptiere, scaune cu rotile, televizoare, dar şi aparatură medicală specifică, respectiv infuzomate, injectomate, monitoare de funcţii vitale, toate paturile şi grupurile sanitare au sisteme de semnalizare sonoră, secţia având şi o staţie de oxigen medical.

Totodată, în dotarea secţiei se mai află două defribilatoare, două electrocardiografe mobile, un ecograf mobil, cinci pulsometre mobile, şase aspiratoare de secreţii, precum şi două aparate de drenaj limfatic. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: