Intensificare a fenomenului infracţional şcolar

> În anul şcolar recent încheiat, în unităţile de învăţământ sau pe raza acestora s-au comis cu 28 mai multe infracţiuni faţă de anul anterior >Printre autori se numără 52 de elevi, trei cadre didactice şi patru părinţi, în rândul faptelor penale primul loc deţinându-l lovirile sau alte violenţe

În anul şcolar 2017-2018, în judeţ au fost sesizate 73 de infracţiuni, în creştere cu 28 faţă de anul şcolar precedent, majoritatea, adică 64, fiind comise în incinta unităţilor de învăţământ, zone în care forţele de ordine, respectiv cele de poliţie, de jandarmi şi cele de poliţie locală nu pot monitoriza, interveni şi preveni incidentele.

Conform unei analize a Inspectoratului de Poliţie Judeţean privind criminalitatea înregistrată în şcoli şi în preajma acestora, cele nouă fapte penale în plus s-au consemnat în zone adiacente şcolilor. Din totalul sesizărilor, 53 de infracţiuni au fost înregistrate în mediul urban, iar altele 20 în mediul rural. La comiterea acestor infracţiuni au participat, ca autori, 52 de elevi, trei cadre didactice, patru părinţi sau tutori, în şase cazuri fiind implicate alte categorii de persoane. Potrivit IPJ, victime ale infracţiunilor au fost 70 de elevi, trei cadre didactice şi trei alte diverse persoane. În structura infracţiunile sesizate, primul loc îl deţin lovirile sau alte violenţe – 44 de fapte, respectiv 60,27%, din total. Acestea sunt urmate de cele 14 infracţiuni de vătămare corporală din culpă (19,17% din total) şi nouă infracţiuni de furt (12,32%).

Informarea Inspectoratului de Poliţiei Judeţean relevă că infracţiunile de lovire şi alte violenţe au avut un caracter spontan, unele, din joacă, fiind de natura bruscărilor sau lovirilor cu bulgări de zăpadă. De cealaltă parte, cele mai multe fapte de vătămare corporală din culpă s-au produs prin autoaccidentări în timpul orelor de educaţie fizică sau pe durata pauzelor.

Doar 34,5% dintre licee şi colegii sunt asigurate cu pază umană

La începutul anului şcolar 2017-2018, în judeţ existau 771 de unităţi de învăţământ preuniversitar, dintre care 748 de stat, iar 23 private. Din total, 211 sunt în mediul urban, iar 560 în mediul rural, fiind vorba despre 396 de grădiniţe; 320 de şcoli generale, 55 de licee, colegii, şcoli profesionale sau şcoli postliceale. Informarea IPJ reliefează că, din totalul unităţilor de învăţământ preuniversitar, 126 de instituţii, respectiv 16,3% din cele în funcţiune, sunt asigurate cu pază umană; 34,7%, adică 268 de şcoli, sunt dotate cu sisteme de supraveghere video, iar 123 dispun atât de pază umană, cât şi de sisteme de supraveghere video, acestea din urmă reprezentând 15,9% din total. În funcţie de tipul unităţii de învăţământ, 34,5% de licee şi colegii sunt asigurate cu pază umană, iar 7,2% sunt dotate cu sisteme de supraveghere video. În ceea ce priveşte şcolile gimnaziale, 18,7% au pază umană, iar 45,3% au parte de sisteme de supraveghere video. Nu în cele din urmă, 11,8% din grădiniţe sunt deservite de personal de pază, iar 30% au instalaţii şi echipamente de monitorizare video.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: