Despre ploile de vară

Mi-e tare frică de ploile de vară. Orăşeanul get-beget, la adăpost în spatele geamului stând, privind cum curge de sus şi cum luminează cerul, despicat de fulgere, le poate considera un spectacol. Uneori, chiar unul frumos. Eu, care le-am trăit la ţară, în primii ani de viaţă, am învăţat să-mi fie frică de ele. Frică din aia ca de Dumnezeu.

Vestea că a fost trăsnit un om pica peste mine tot aşa cum pică un fulger. Îmi ajungea la ureche înainte de-a sosi acasă ai mei, bunicul şi bunica, plecaţi în ţarnă, la prăşit, că asta făceau mulţi din sat, la vremea aia. Venea din om în om, ca un vuiet, purtat de cei care se întorceau acasă, uzi până la piele, dar vii. Băteau clopotele, mărindu-mi spaima, răsuna satul a pericol. Nu ştiau pe cine lovise fulgerul, dar auziseră şi ei că trăsnise un copac undeva, sub care se adăpostiseră nişte suflete.

Stăteam în poartă, cu sufletul în gât, până îi zăream venind în crucea drumului. Le recunoşteam siluetele de la depărtare, îndoite de traista grea, le ştiam mersul obosit şi-o ştiam şi pe Joiana, c-o aduceau şi pe ea acasă mai repede, dacă tot trecuseră prin locul unde păştea cireada satului. Abia atunci îmi venea sufletul la loc şi-mi reluam viaţa de copil fără griji.

Spaima de fulger nu mi-a trecut niciodată. Poate pentru că bunicii vorbeau prin curte despre nenorocirea care lovise un bărbat, o femeie sau chiar vreun copil, poate pentru că mergeau la câte o înmormântare şi veneau cu alte poveşti dureroase de acolo. În mintea mea, fulgerul era o pedeapsă divină, de care nu te puteai ascunde nici în gaură de şarpe, deşi bunicul îmi explicase că dacă stau cuminte în casă şi trăsneşte, răul se scurge în pământ prin paratrăsnet. Când începeau a se aduna norii şi mai ales când se lumina puternic cerul, mă rugam să nu fie nimeni pe câmp.

Sunt fată de oraş, dar nu mă bucur de ploaia de vară. La fiecare trăsnet mă rog să nu cadă asupra unui suflet necăjit. Şi, de-o vreme, la fiecare ploaie, mă rog să nu se umfle apele, să vină peste alte suflete necăjite.

Nu-mi plac ploile de vară.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: