Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuţi

Viaţa monahală în zona Bucovinei are rădăcini adânci în istorie. Cu aproximativ 100 de ani înainte de a se recunoaşte oficial Mitropolia Moldovei de către Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol, în ţinutul Rădăuţiului se năştea, într-o familie de moldoveni ortodocşi, Leontie. Nu se cunoaşte exact anul naşterii, dar copilăria sa şi-a petrecut-o la Mănăstirea Bogdana, fiind iubit de monahi pentru viaţa sa curată şi dorinţa ce o avea de a deveni şi el călugăr. Deci, tragem concluzia că în jurul anilor 1340 s-a născut Sfântul Leontie.

De tânăr a intrat în mănăstire, a fost călugărit cu numele Lavrentie şi s-a dedicat nevoinţelor duhovniceşti. Simţind nevoia de linişte mai multă şi de rugăciune, cu binecuvântarea stareţului s-a retras în pădurile din preajma Putnei, în actualul sat Laura – Vicovul de Sus. Aici a ridicat un schit şi în scurt timp s-a înfiripat o obşte de călugări.

Pentru vrednicia sa, Domnul Alexandru cel Bun l-a chemat la demnitatea de arhiereu al nou înfiinţatei episcopii a Rădăuţiului. A păstorit cu multă conştiinţă preoţească, fiind pildă pentru toţi oamenii. Viaţa sa sfântă era cunoscută de către toţi. Simţindu-şi sfârşitul aproape, s-a retras la schitul de la Laura. A dat ultimele povăţuiri duhovniceşti ucenicilor şi a adormit întru Domnul, nu înainte de a primi schima cea mare şi numele Leontie.

În anul 1992, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul sfinţilor pe Cuviosul Leontie, ierarhul Raădăuţiului, cu data de sărbătorire 1 iulie. A doua zi, la data de 2 iulie, este sărbătorit Voievodul Moldovei Ştefan cel Mare, cel împreună rugător cu smeritul ierarh rădăuţean Leontie.

Pr. JUSTINIAN- REMUS A. COJOCAR

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: