Eroi ai Marii Uniri

Ion Buzdugan

Pe adevăratul său nume  Ion Buzdâga, Ion Buzdugan a văzut lumina zilei  la data de 9 martie 1889, în satul Brânzenii Vechi, judeţul Bălţi, Basarabia, în familia unor ţărani răzeşi. Era fiul lui Alexandru şi al Ecaterinei Buzdâga.

Cursurile şcolii primare le-a absolvit în satul natal, iar studiile secundare la Bairancea. A urmat cursuri  de agricultură la Moghilev şi Seminarul Pedagogic din Cameniţa. A studiat apoi literele şi dreptul la Moscova şi, în cele din urmă la Iaşi, unde şi-a luat şi licenţa în drept. S-a întors în Rusia, unde a funcţionat un timp ca agronom şi profesor.

A desfăşurat o bogată activitate în sprijinul ideii naţionale,  şi de aceea a avut de suferit persecuţii din partea autorităţilor ţariste. În anul 1917 a fost ales secretar al Sfatului Ţării, iar în 1918 – deputat de Bălţi în Parlamentul României, păstrându-şi mandatul pe durata a opt legislaturi.

Între 1917-1918 a devenit unul dintre fruntaşii mişcării naţionale din Basarabia.  Când a proclamat Unirea Basarabiei cu Ţara-mamă, ţinea în mâna dreaptă Biblia lui Şerban Cantacuzino, pentru a dovedi astfel, în modalitatea sacră a jurământului, latinitatea limbii pe care o vorbeau, deopotrivă, românii din stânga şi din dreapta Prutului. A fost membru al Partidului Naţional Moldovenesc din anul 1917.

El şi-a luat la Cernăuţi, după 1918, şi  doctoratul în economie politică. În perioada menţionată a fost şi membru al Guvernului României. În funcţiile pe care le-a avut a contribuit substanţial la  prosperitatea economică şi culturală a oraşului Bălţi. Nicolae Iorga l-a numit, cu pietate „excelent român”. El a fost şi autor al mai multor volume de versuri. Un citat din poezia „Graiul ţării mele”: „Slavă şi mărire ţie,/ Mândru grai al ţării mele,/ Sfânt izvor de apă vie,/ Zvon de cântec şi cişmele…/ Tu, în cripte de biserici,/ Ctitorii voievodale,/ Ştii ca-n inimă să fereci/ Slava nemuririi tale.”

După anul 1918 s-a implicat şi mai mult în politică, în calitate de parlamentar. Este foarte cunoscut şi pentru cariera sa literară. A fost culegător de folclor, traducător şi autor de poezii. A publicat volumele „Miresme de stepă” (1924), „Ţara mea” (1922), „Păstori de timpuriu” (1937), „Metanii de luceferi” (1942). Volumul „Păstori de timpuriu” a primit un premiu academic (1940), iar volumul „Metanii” a primit Premiul Societăţii Scriitorilor Români” (1940).

În anul 1921  tipăreşte la Chişinău primul volum din „Cântece din Basarabia”, iar al doilea volum va fi tipărit în anul 1928, la Craiova.

În spectrul larg al activităţii sale politice şi culturale se înscrie şi colaborarea cu multiple publicaţii, nu numai din Basarabia, ci din întreaga ţară.

Aşa au fost: „Sfatul Ţării”, „Moldova de la Nistru”, „Viaţa Basarabiei”, „Pagini basarabene”, „Convorbiri literare”, „Cuvântul literar”, „Neamul Românesc”, „România” şi altele.

Din nenumăratele sale poeme se desprinde şi oda oraşului Bălţi „Cetatea bălţilor”, care a fost publicată în „Almanahul oraşului şi judeţului Bălţi”. A cultivat o poezie tradiţională, cu imagini ale ţinutului natal, pe care l-a surprins într-o ambianţă specifică, plină de dinamism şi de culoare.

A fost şi traducător. A tradus din Esenin, Puşkin, Lermontov, Gorki, dar şi din avangardiştii Briusov, Blok şi Balmant. La noi a fost primul care l-a tradus pe Esenin. Între 1913 şi 1914 a  publicat sub diferite pseudonime: B. I. Alion, Ion Cîmpeanu, B. Cogilnic, I. Dumbrăveanu.

În anul 2014 i-a fot tipărită la Chişinău lucrarea „Scrieri”, la Editura Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

În anul 1940 se stabileşte  la Bucureşti. Aici a fost marginalizat, ca un luptător unionist ce a fost.

A trecut la cele veşnice la data de  29 ianuarie 1967, la Bucureşti.

Prof. GH. DOLINSKI

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: