Retrospectiva săptămânii

Politicul condamnă leul la depreciere

În urmă cu circa un an şi jumătate, oficialii BNR, în special guvernatorul Mugur Isărescu, au început să atragă atenţia asupra faptului că leul nu mai are potenţial de apreciere, sub impactul politicii PSD de majorare a salariilor şi pensiilor, de renunţare la investiţiile în infrastructură.

Leul şi dobânzile nu au putut rămâne stabile în condiţiile în care salariile se majorează mai rapid decât productivitatea, iar impactul creşterii cererii de cumpărare a adus inflaţia la cote de peste 5%, în timp ce deficitele de cont curent şi comercial s-au amplificat.

Peste toate acestea s-au aşternut tensiunile politice, care ar putea culmina cu suspendarea preşedintelui Iohannis.

O astfel de nouă paradigmă a politicii româneşti ar putea izola complet ţara de partenerii din UE, chiar în anul în care celebrăm 100 de ani de la Marea Unire.

Cursul euro a atins în perioada analizată un nou maxim istoric, de 4,6695 lei, depăşirea pragului psihologic de 4,7 lei fiind doar o chestiune de zile. Au apărut deja prognozele care indică pentru decembrie o medie de 5 lei pentru un euro, nivel greu de crezut că va fi permis de BNR, care are la îndemână numeroase pârghii, inclusiv pe cele monetare.

La nivelul caselor de schimb valutar bancare pragul de vânzare al euro a depăşit de mult pragul de 4,7 lei, maximul situându-se la sfârşitul intervalului la 4,7410 lei.

Perioada s-a încheiat cu o medie de 4,6686 lei, într-o şedinţă în care tranzacţiile s-au realizat între 4,66 şi 4,672 lei, cu închiderea 4,663 lei.

Creşterea inflaţiei, dar şi a creditării a produs majorarea rapidă a indicilor ROBOR. Cel la trei luni, utilizat la calcularea ratelor la creditele de nevoi personale, a sărit la finalul perioadei de la 2,95 la 3,09%, maxim al ultimilor aproape patru ani. Indicele la şase luni, care pune presiune asupra celor care au luat credite ipotecare, a urcat de la 3,07 la 3,16%. La rândul lor, indicii la nouă şi 12 luni au crescut la 3,20%, respectiv la 3,27%.

Cursul dolarului american a crescut de la 4,0240, la începutul intervalului, la 4,0518 lei, dar l-a încheiat la 4,0026 lei, când cotaţiile au fluctuat între 3,994 şi 4,026 lei.

Moneda elveţiană s-a apreciat pe pieţele internaţionale la 1,148 – 1,157 franci/euro, iar media ei s-a mişcat între 4,0360 şi 4,0627 lei, cursul de la sfârşitul perioadei fiind stabilit la 4,0461 lei.

Direcţia pe care o are perechea euro/dolar este una de scădere. Analiştii de la banca britanică Barclays prognozează o apreciere, până la sfârşitul anului, a monedei americane faţă de cea europeană la 1,12 dolari.

În perioada analizată, euro a fluctuat între 1,1509, minim al ultimelor 12 luni, şi 1,1675 dolari. Pieţele americane s-au închis la finalul perioadei la 1,1654 dolari.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg valora la sfârşitul intervalului 6.189,41 dolari.

Analiza cuprinde perioada 18–22 iunie 2018.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: