Cine este vinovat ?

Cu ani în urmă aveam nevoie de certificatul de deces al tatălui meu pentru completarea dosarului necesar restituirii terenului cu vegetaţie forestieră. Teren ce nu s-a restituit oamenilor nici până astăzi. Pentru acest certificat am făcut drumuri şi demersuri atât la Dărmăneşti, cât şi la Suceava. Dar tatăl meu – Dolenciuc Alexa – nu figura nici la primărie, nici la Suceava la Arhive, ca decedat. La Suceava am găsit doar data şi locul naşterii. Deci, legal, tatăl meu „trăieşte”, cu toate că a murit în anul 1945 şi e înhumat la cimitirul Dărmăneşti. După multe drumuri şi cereri am obţinut o adeverinţă pe care am depus-o la dosar. Totul a fost în zadar, pentru că statul s-a făcut stăpân, prin abuz, pe aceste terenuri şi nu le retrocedează oamenilor. Acum am scos adeverinţă cerută de APIA pentru subvenţie. Deţin 1,40 ha teren arabil. La Vicovu de Sus, centru APIA, nu mi-a primit această adeverinţă pentru că nu are cod cadastral. Ca şi în cazul certificatului de deces, am luat drumul Sucevei unde am fost îndrumată de la Primăria Dărmăneşti. La Suceava mi s-a spus că vor elibera codul cadastral doar după intabularea terenului. Înainte de a pleca la Suceava am stat de vorbă cu secretarul în legătură cu cadastrarea. La Dărmăneşti s-a făcut aceasta parţial (probabil celor iute de mână), dar, deoarece fondurile s-au terminat, cadastrarea „s-a terminat” şi ea. Iar când se va relua, nu se ştie. Dacă cadastrarea se va face ca şi drumurile, proprietarii de terenuri neintabulate vor fi privaţi de drepturi??? De ce tocmai la Dărmăneşti, la câţiva kilometri de Suceava, lipsesc din arhive date vitale şi oamenii sunt purtaţi pe drumuri?

Pe această cale îl rog pe directorul executiv al APIA Suceava să ne dea lămuriri în legătură cu acest aspect! Parcă prevăd răspunsul din titlul „cine este vinovat?”: El, cetăţeanul – plătitor de taxe şi impozite – el este vinovat că nu s-a intabulat cu costuri mai mari decât valoarea pământului!!!

Orice om ştie ce valoare, ce preţ se pune pe pământurile româneşti! De aceea străinii se înghesuie să le cumpere pe nimic, dar urgent, până nu se face o demonstraţie de amploare pentru stoparea acestui despotism!

 ARTEMIZIA GHEORGHI, Brodina

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: