Preţul gigacaloriei creşte cu 50 la sută!

 Primarul Sucevei, Ion Lungu, a estimat, miercuri, o creştere de circa 50 la sută a preţului de producţie al gigacaloriei furnizate de Bioenergy Suceava, arătând că de la 119 lei fără TVA aceasta ar putea creşte la 170-180 de lei fără TVA la gardul centralei.

„Părerea mea personală. Astăzi, preţul la gardul centralei este de 119 lei pe gigacalorie. Părerea mea este că vor urca destul de mult, pe la 170-180 de lei pe gigacalorie la gardul centralei”, a spus Lungu.

El a subliniat că populaţia nu va avea preţul majorat pentru că abia plăteşte cât este acum preţul gigacaloriei, dar a recunoscut că populaţia va plăti indirect această majorare.

Lungu a arătat că preţul final va creşte cu circa 50 la sută la gardul centralei.

Unul dintre ziarişti a remarcat că la acest preţ gigacaloria va rămâne la gardul centralei termice, dar primarul a răspuns: „Am văzut şi alte comentarii, că va exploda preţul la gazul metan. Se pare că nu prea avem soluţii”.

Ion Lungu a adăugat că a avut discuţii cu reprezentanţii firmei Bioenergy, inclusiv cu acţionarul austriac, şi că până la iarnă vor găsi o soluţie pentru a produce agent termic folosind biomasa.

 „Astăzi nu pot să spun mai multe”, a spus primarul.

El a menţionat că este convins că va fi căldură la iarnă, dar că vor fi dezbateri, vor fi solicitările de majorare de preţ.

Preţul final al gigacaloriei este format din preţul de producţie şi preţul de transport şi distribuţie.

În prezent, populaţia plăteşte 250 de lei/Gcal, iar până la acoperirea costului final al agentului termic municipalitatea asigură subvenţii. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: