Percheziţii DIICOT la sediul Poliţiei de Frontieră Izvoarele Sucevei şi în alte locaţii într-un dosar privind destructurarea unui grup infracţional specializat în contrabandă

Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Maramureş împreună cu poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie au efectuat, miercuri, un număr de 18 percheziţii (dintre care 2 la sediile Poliţiei de Frontieră Vişeu de Sus şi Poliţiei de Frontieră Izvoarele Sucevei) pe raza judeţelor Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Suceava, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat format din 12 suspecţi, specializat în săvârşirea infracţiunilor de contrabandă în formă continuată, dare de mită în formă continuată, permitere a accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite şi luare de mită în formă continuată.

Potrivit DIICOT, în acest caz există suspiciunea rezonabilă că în perioada iunie 2017 – aprilie 2018 grupul infracţional organizat a traficat numeroase cantităţi de produse accizabile din tutun provenite din spaţiul extracomunitar (Ucraina) prin introducerea lor frauduloasă în ţară, prin alte locuri decât cele stabilite pentru controlul vamal, cu sprijinul unor persoane din cadrul ITPF Sighetu Marmaţiei.

Pe parcursul urmăririi penale desfăşurate până la această dată, în cauză a fost ridicată de la membrii grupării o cantitate mare de produse de contrabandă, traficate din Ucraina. Totodată, până la această dată au fost ridicate şi indisponibilizate mai multe vehicule şi terminale mobile, folosite de membrii grupului infracţional în activităţile ilicite de transport a ţigărilor provenite din contrabandă.

Din actele de urmărire penală efectuate în cauză până în prezent a rezultat că grupul infracţional, la care au aderat persoane din cadrul ITPF Sighetu Marmaţiei, a acţionat cu sprijinul direct al unor cetăţeni ucraineni, facilitându-le acestora introducerea ilicită în România a numeroase cantităţi de ţigări din spaţiul extracomunitar, prin alte locuri decât cele stabilite pentru controlul vamal, activitatea grupării fiind organizată de aşa manieră încât să permită o sincronizare perfectă între diferitele secţiuni ale grupării, reprezentate de persoanele cu atribuţii de preluare şi de transport al produselor traficate direct din frontieră, de persoanele cu atribuţii în depozitarea temporară a acestora la diferite locaţii de pe raza jud. Maramureş, de persoanele cu atribuţii de pază şi control a frontierei de stat a României cu Ucraina şi de membrii grupării cu rol în coordonarea, transportul, supravegherea traseelor de deplasare înspre beneficiari şi în livrarea efectivă la destinaţie, arată sursa citată.

 De menţionat că acţiunea de miercuri a fost efectuată cu sprijinul IPJ Maramureş, IPJ Bistriţa-Năsăud, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Maramureş şi al Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca.

 Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: