13 din 20 de puncte ale programului electoral au fost puse în aplicare, susţine Ion Lungu

> El recunoaşte nerealizările din prima jumătate a acestui mandat, dar spune că întârzierile nu au depins de el

 Primarul Sucevei, Ion Lungu, a prezentat, miercuri, la jumătatea celui de-al patrulea mandat de primar proiectele incluse în programul electoral, arătând că au fost puse în aplicare 13 din cele 20 de promisiuni şi a recunoscut ca nerealizări întârzieri în accesarea fondurilor europene, pierderea finanţării europene pentru grădiniţa din Cartierul Obcini, dar şi întârzieri la lucrări de investiţii şi reparaţii.

Dacă în ceea ce priveşte întârzierea accesării de fonduri europene vina aparţine Guvernului, care a amânat termenele de depunere a documentaţiilor, în ceea ce priveşte întârzierile la lucrările de investiţii, principala vină este lipsa forţei de muncă, a explicat primarul.

Ion Lungu a spus că în ultimul an s-au turnat covoare asfaltice pe străzile Ciprian Porumbescu, Scurtă, Aleea Nucului, Florilor, Ion Irimescu, Vasile Bumbac, au fost reabilitate prin asfaltare parcarea MPO Mărăşeşti şi parcarea din zona Areni şi s-au creat noi locuri de parcare, dar s-au asfaltat şi străzi noi de pământ: finalizată C. Moraru – Iţcani, fiind în lucru Lev Tolstoi – Burdujeni-sat şi au început lucrările pe M. Sadoveanu şi Bogdan Vodă.

În ceea ce priveşte fluidizarea traficului rutier, el a spus că s-a realizat fluidizarea în zona bazarului pe Calea Unirii şi a fost realizat un studiu de circulaţie pentru introducerea de sensuri unice.

Totodată, primarul a spus că a fost realizat şi studiul de prefezabilitate pentru un nou pod peste râul Suceava şi se lucrează la studiul de fezabilitate.

În ceea ce priveşte Sala Polivalentă cu 5000 de locuri s-a aprobat studiul de prefezabilitate la CNI, în prezent fiind la aprobare la Ministerul Dezvoltării, fiind inclus în lista sinteză la poziţia 1061 în cadrul Subprogramului Săli de sport.

Lungu a mai anunţat că a fost dată în funcţiune Zona de Agrement Tătăraşi.

În ceea ce priveşte introducerea de gaz natural în Burdujeni-sat speră să se înceapă lucrările în acest an.

El a mai spus că sunt în curs de finalizare 80 de apartamente noi prin ANL şi se începe construcţia blocului pentru bugetari.

În ceea ce priveşte amenajarea noului cartier Europa s-a finalizat strada principală, Paris, s-au montat transformatoarele pentru alimentarea cu energie electrică a cartierului şi se lucrează la extinderea reţelelor electrice în cartier.

Lungu a mai declarat că la pieţele din oraş este în curs de finalizare modernizarea Pieţei Burdujeni şi finalizarea instalaţiei de încălzire în Piaţa centrală.

În acest an, primarul a spus că s-a finalizat implementarea proiectelor cu finanţare elveţiană, respectiv modernizarea iluminatului public cu lămpi tip LED, proiect finalizat, iar din economii proiectul a fost extins şi la şcoli, unde a fost finalizată licitaţia, s-au montat cele 28 de puncte de încărcare standard şi rapide în cadrul proiectului „Electromobilitate – Vehicule electrice pentru o municipalitate verde”, s-au achiziţionat maşinile electrice la municipalitate, 11autoturisme, 2 furgonete şi 2 autospeciale şi au fost achiziţionate 10 biciclete electrice şi infrastructura de încărcare cu panouri fotovoltaice, care sunt folosite de poliţia locală.

În ceea ce priveşte pregătirea accesării de fonduri europene pe finanţarea 2014-2020, au fost finalizate şi aprobate Documentele strategice SIDU şi PMUD care au fost depuse şi aprobate la ADR NE şi la AMPOR-Ministerul Dezvoltării Regionale.

Totodată, a fost identificat şi aprobat în Consiliul Local un sediu nou pentru Divizia de transport electric la capătul străzii Căpitan Grigore Andrei în Burdujeni-sat şi se lucrează la studiul de fezabilitate pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiţiei din fondurile municipalităţii, urmând ca proiectul pentru achiziţionarea a 40 de autobuze electrice, în valoare de 25.000.000 euro, să fie depus până la sfârşitul lunii august.

Totodată, la ADR NE au fost depuse proiectul pentru centrul multifuncţional Iţcani şi proiectul pentru grădiniţa Burdujeni-sat, dar că se lucrează la proiectul pentru grădiniţa nouă în zona centrală, pe strada Dobrogeanu Gherea, şi a fost depus un proiect la Ministerul Educaţiei pentru grădiniţa din cartierul Iţcani.

Mai mult, se lucrează la proiectul reabilitare reţele termice, pe POIM, şi a fost depus şi aprobat proiectul de reabilitare termică a clădirii Primăriei municipiului Suceava şi urmează să se semneze contractul.

În ceea ce priveşte finalizarea Planului Urbanistic General, acesta se află în faza de avizare mediu şi la Garda forestieră şi a fost finalizat Registrul Spaţiilor Verzi din municipiul Suceava.

Primarul Ion Lungu a mai declarat că se lucrează la reabilitarea Statuii ecvestre a lui Ştefan cel Mare, iar lucrarea va fi finalizată până la mijlocul lunii august şi că a fost adjudecat şi proiectul de amenajări exterioare la Statuia lui Ştefan cel Mare, care va fi finalizat în luna octombrie, dar că s-a reluat procedura de licitaţie pentru Monumentul Unirii, ce va fi amplasat lângă Palatul Administrativ.

El a mai spus că se lucrează la refacerea gardului cimitirului Pacea şi că s-au repartizat locuri de veci tuturor bisericilor din cartierele Iţcani şi Burdujeni.

În ceea ce priveşte modernizarea Ştrandului Iţcani s-a efectuat expertiza tehnică ce arată că bazinele sunt fisurate şi trebuiesc dărâmate şi că a fost licitat şi adjudecat proiectul tehnic pentru reabilitare ştrand.

Între realizări el a inclus şi aprobarea în Senat, fiind în dezbatere la Camera Deputaţilor, a proiectului iniţiat de municipalitate pentru transferul unor suprafeţe de păduri parc în zonele Şipote şi Zamca şi a mulţumit tuturor parlamentarilor suceveni pentru implicare.

În ceea ce priveşte domeniul cultural, el a enumerat organizarea Festivalului Internaţional al Filmului Ecologist, octombrie 2017, realizarea proiectului Zilele Teatrului Matei Vişniec, în parteneriat cu Ministerul Culturii, întocmirea şi aprobarea proiectului CENTENAR 2018, finanţarea proiectelor Festivalul de Artă Medievală, Lira de Aur, Crăciun în Bucovina, Paşte în Bucovina, Revelion în aer liber, Zilele Oraşului Suceava, ornarea oraşului pentru sărbătorile de iarnă prin montarea unei cupole luminoase pe esplanada din centru.

În ultimul an au fost încheiate două noi parteneriate cu oraşele Soroca din Republica Moldova şi Bethleem din Palestina.

Tot în acest an, Primăria Suceava a sprijinit financiar cu un milion de lei Spitalul Judeţean Suceava, a sprijinit sportul sucevean şi unităţile de cult.

Ion Lungu a subliniat că municipiul Suceava a obţinut titlul de Excelenţă în educaţie la nivel naţional şi a fost declarat Destinaţie europeană de excelenţă.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI