Calul

Cavaleria moldovenească şi-a dovedit clasa în numeroasele războaie pe care domnii Moldovei au trebuit să le ducă cu feluriţii năvălitori, ea câştigându-şi un prestigiu egal cu cavaleriile vecinilor. Moldovenii creşteau cai pentru nevoile oastei, dar şi, în vreme de pace, pentru cumpărători de peste hotare. Negoţul cu cai aducea câştiguri importante celor ce se încumetau să treacă, în Transilvania îndeosebi, cu cai de vânzare. Cai moldoveneşti, iuţi, rezistenţi, curajoşi. O linie specială este cea a cailor huţuli, cu ajutorul cărora se putea aborda muntele, în pofida dificultăţilor pe care abordarea acestuia, mai ales în campanii militare, le punea în faţa combatanţilor.

Bucovina a fost străbătută deopotrivă de copitele cailor de rând, ale gloabelor, de cele ale cailor moldoveneşti aleşi, de cele ale cailor huţuli, dar şi de cele grele ale cailor împărăteşti. La Rădăuţi a funcţionat una dintre cele mai mari herghelii ale Kaiserului, care, spre îndestulare, voise la un moment dat să cumpere parte din pământurile Fondului Bisericesc, tentativă înăbuşită de împărat, atent la rigorile legilor ortodoxe privind proprietatea, tranzacţia nemaiavând loc.

Husarii s-au dus, herghelia a rămas, încet, încet ea devenind o pepinieră de cai de rasă, un select depozit de animale superbe din rasele care s-au adaptat acestui teritoriu. Astăzi, după alte multe subordonări, herghelia se află sub autoritatea Silvicului, singurul, probabil, care putea salva de la dispariţia postrevoluţionară a acestei adevărate averi naţionale.

Şi iată că un îndrăgostit de cai, universitarul deputat Ştefan Alexandru Băişanu, care şi-a pus deja bazele unei hacienda cabaline proprii, a cărui fată este deja o amazoană, a surprins parlamentul şi nu numai cu o propunere de lege interesantă: constituirea unei societăţi naţionale numită „Cai de rasă”, a cărei misie este tocmai creşterea calului de rasă sub veghea unei autorităţi profesioniste – DSVSA. O societate pur sânge, neamestecată aşadar cu alt sânge, ci perpetuându-şi-l pe al său, cel nobil şi curat. Căci dacă tot este vorba de cai, a cailor să fie…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: