Activitatea de voluntariat ar putea fi recunoscută ca vechime în muncă

Activitatea de voluntariat ar urma să fie recunoscută ca vechime în muncă, potrivit unei propuneri legislative iniţiate de deputatul ALDE de Suceava, Alexandru Băişanu.

Această propunere legislativă are în vedere un precedent apărut la nivel internaţional privind recunoaşterea activităţii de voluntariat ca vechime în muncă, arată iniţiatorul în expunerea de motive.

Băişanu susţine că, deja, la nivelul Parlamentului European, precum şi în legislaţia multor state europene, există propuneri în acest sens, chiar de recunoaştere între statele membre a activităţii de voluntariat ca prestări servicii oneroase.

„Există la ora actuală câteva mii de organizaţii neguvernamentale active în România şi, desigur, o bună parte dintre ele lucrează cu voluntari, dar nu întotdeauna cu eficienţa dorită”, explică deputatul sucevean.

El explică totodată că Legea nr.78/2014 privind reglementarea activităţii de voluntariat din România este conformă cu prevederile normelor de bună practică, care recomandă încheierea contractului între voluntar şi organizaţie.

„În acest sens însă merită menţionat faptul că posibilitatea de a încheia un asemenea contract există în România încă înainte de intrarea în vigoare a prezentei legi. Desigur, normele de bună practică, având un caracter recomandativ, nu sunt aplicate de către toate organizaţiile neguvernamentale existente, după cum arată realitatea în sector; legea aduce, deci, prin acest contract obligatoriu, responsabilizarea organizaţiilor şi a voluntarilor cu privire la drepturile şi obligaţiile pe care le au. Unele concepte sunt bine reglementate, dar în ansamblul său Legea nr.78/2014 nu încurajează motivaţional voluntariatul. Iată de ce am avut în vedere amendarea actului normativ în raport cu realităţile practicate şi recomandările teoriei privitoare la voluntariat”, subliniază Băişanu.

El precizează că ideea acestui proiect are la bază şi o argumentare eticologică, subliniind că munca voluntară nu este contabilizată prin nici un act legal, administrativ sau de orice altă formă, ca vechime în activitate, „dar efortul celor care desfăşoară o muncă voluntară prin diverse forme de prestări fizice sau intelectuale se observă în evoluţia societăţii civile româneşti şi chiar a instituţiilor publice ce folosesc serviciile voluntarilor din diverse domenii (educaţionale, sociale, medicale etc.)”.

Conform propunerii legislative, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale sprijină derularea activităţilor de voluntariat prin includerea în proiectele de bugete locale a fondurilor pentru desfăşurarea acestui gen de acţiuni, în strategiile de dezvoltare locală sau naţională a unor capitole distincte despre rolul voluntariatului ca resursă de dezvoltare a bunăstării sociale şi nu ca modalitate de reducere a cheltuielilor, precum şi modul de sprijinire a voluntariatului pentru atingerea priorităţilor locale sau naţionale.”

Totodată, se stipulează că activitatea de voluntariat se consideră experienţă profesională şi/sau în specialitate, în funcţie de tipul activităţii, precum şi vechime în muncă, fiind asimilată ca perioadă necontributivă, conform articolului 49 din Legea nr.263/2010, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite”, iar vechimea în muncă se recunoaşte doar în cazul prestării unei activităţi de voluntariat de minim un an de către voluntarul în cauză. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: