Rolul ANFP va fi unul decorativ

Secretarul Comisiei de administraţie din Camera Deputaţilor, deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor, susţine că prin proiectul de Cod administrativ, aflat în dezbaterea Parlamentului, PSD demonstrează încă o dată că nu urmăreşte decât să îşi menţină în continuare controlul în administraţie subliniind că se repolitizează funcţia publică şi se consolidează centralizarea administraţiei publice.

„PSD – ALDE subordonează practic administraţia publică şi o transformă într-un instrument pentru îndestularea clientelei de partid, fapt ce va avea repercusiuni grave asupra funcţionării statului. Administraţia publică se va îndepărta şi mai mult de interesele reale ale cetăţenilor şi va deveni incapabilă să ofere servicii publice eficiente şi de o calitate ridicată”, a spus Fădor.

Deputatul PNL de Suceava a atras atenţia că prin acest proiect se realizează politizarea administraţiei pe toate palierele, iar administraţia se întoarce practic la perioada de dinainte de 1989 când politicul controla absolut tot.

„Modul actual de organizare a administraţiei locale avantajează structurile locale ale PSD, de aceea prin Codul administrativ nu se aduc modificări importante în plan administrativ, ci doar se înglobează într-un singur act normativ prevederi care până acum erau reglementate prin mai multe legi”, arată deputatul.

Angelica Fădor notează că prin noua lege se revine la politizarea funcţiilor de prefect şi subprefect prin scoaterea acestor funcţii din categoria înalţilor funcţionari publici şi transformarea lor în funcţii de demnitate publică.

„De asemenea este desfiinţat corpul inspectorilor guvernamentali, funcţii apolitice din care erau selectaţi prefecţii şi subprefecţii. Prin astfel de măsuri creşte riscul de politizare şi deprofesionalizare a funcţiei publice. Totodată, directorii din deconcentrate devin demnitari ai statului român, cu rang de subsecretar de stat. Este vorba de aproximativ 2000 de funcţii, România riscând să devină ţara cu cei mai mulţi demnitari, fapt ce va determina o creştere a cheltuielilor publice şi care va afecta performanţa administrativă”, a subliniat deputatul liberal sucevean.

Ea consideră că PSD-ALDE pun, în acest fel, o presiune uriaşă asupra bugetelor locale, pe care le-au văduvit deja prin măsurile fiscale neinspirate de importante sume de bani.

Mai mult, foarte grav este şi faptul că va dispare noţiunea de concurs pentru ocuparea unei funcţii publice şi creşte riscul de politizare şi deprofesionalizare a sistemului administrativ.

„Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, o instituţie deosebit de importantă prin rolul său de garant al profesionalizării şi neutralităţii politice a corpului administrativ, a fost transformată într-o instituţie pur decorativă, fiind lăsată practic fără atribuţii. Astfel, ANFP îşi pierde calitatea procesuală activă prin care putea sesiza instanţa de contencios administrativ în cazul unor abuzuri politice la adresa funcţionarilor publici, dar şi rolul său de filtru faţă de modificările abuzive ale organigramelor instituţiilor, dând mână liberă factorului politic de a opera modificări după bunul plac” , a mai declarat Fădor. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: