Primim

Când se reiau şi deportările ?

De la Cernăuţi ne vine, printr-un comunicat de presă, ştirea, de neimaginat, de necrezut şi cu atât mai mult de neacceptat, că în ziua de 11 iunie – când noi ar fi trebuit (nu-i aşa?) să aniversăm 70 de ani de la „Naţionalizarea principalelor mijloace de producţie” (în condiţiile în care am izbutit performanţa eroică de a le privatiza la 1 leu bucata!) – , între orele 11.00 şi 14.55, un grup de 12 colaboratori (?) ai Serviciului de Securitate a Ucrainei (SBU), plus 2 martori, au efectuat, pe bază de hotărâre a unei instanţe judecătoreşti, o percheziţie, la Centrul Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” şi la Librăria „Mihai Eminescu”, din str. Kobileanska, nr. 9, ambele funcţionând în conformitate cu legislaţia ucraineană de ultimă oră. Sfârşitul acestei barbarii constituţionale s-a soldat cu reţinerea, până la o bucată de noapte, la arest, a poetului român Vasile Tărâţeanu şi cu confiscarea, tot în „în numele legii”, a două panouri omagiale consacrate Centenarului Marii Uniri din 1918, plus multe documente personale (notiţe, acte de stare civilă etc.), ziarul „Neamul Românesc” pe luna mai 2018, revista „Mesagerul bucovinean” pe anul 2017 şi o seamă de cărţi precum „Mircea Druc sau lupta cu ultimul imperiu” (de Viorel Patrichi), „Faţa nevăzută a agresorului” (de Ioan Popa) şi altele.

Barbaria… legală!, petrecută zilele trecute la Cernăuţi ne-a adus aminte de surata ei geamănă (ori aproape trasă la xerox, cum ar veni mai nou) cu care a fost blagoslovită Societatea Studenţească „Arboroasa”, tot la Cernăuţi, dar in anno domini 1877, luna noiembrie. Iată cum consemnează Mihai Eminescu, în ziarul „Timpul”, întâmplarea de atunci (reţinem doar un mic fragment edificator):

 „În «Neue Freie Presse» ne-a întâmpinat uimitoarea ştire că o comisie judecătorească s-au dus la seminarul Mitropoliei Bucovinei (din Cernăuţi) şi au arestat pe patru candidaţi interni de teologie, sechestrând totodată averea şi hârtiile societăţii…”. Aşa cum se ştie, membrii Comitetului Societăţii, în frunte cu preşedintele Ciprian Porumbescu, au fost arestaţi, li s-a intentat proces de înaltă trădare. După 11 săptămâni de închisoare, fiind judecaţi într-un proces răsunător, au fost găsiţi nevinovaţi şi puşi pe picior de libertate (cum se zice). Dar sănătatea lui Ciprian Porumbescu a fost grav avariată şi de aici i s-a tras moartea atât de prematură, cultura românească (oare numai cea românească?) fiind privată de un aport artistic ce se anunţa mai mult decât remarcabil.

De data aceasta, poetul Vasile Tărâţeanu, după veştile de care dispunem, a fost reţinut singur şi numai pentru o lungă după-amiază, plus o bucată bună de noapte. Ce va urma, vom trăi şi vom… suporta.

Întâmplarea face ca aceste sinistre veşti să-mi parvină pe când lecturez cartea recentă a ilustrei ziariste Maria Toacă (de la Cernăuţi), intitulată „Martiri români din infernul foamei” (Cernăuţi, 2018), în care se vorbeşte nu numai de exterminarea prin înfometare dar şi de cele două monstruoase paslanii na Sibir, a românilor din nordul Bucovinei din vremea sinistrei ocupări bolşevice a acestui spaţiu românesc de care profită acum tânărul stat Ucraina.

Lucrurile, după începutul lor, nu par a avea o altă traiectorie, încât ne vedem îndreptăţiţi să ne întrebăm: oare când se vor relua şi deportările? Asta chiar dacă Siberia se găseşte acum în altă ţară. La nevoie se va putea recurge şi la un împrumut frăţesc între neamuri de acelaşi sânge (slav estic)! Doamne apără şi păzeşte, pentru că n-am ştiut să recunoaştem condiţionat statul ucrainean!

NICOLAE CÂRLAN

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: