Veştile rele depreciază leul

Criza politică creată de CCR, după ce a decis să îl oblige pe preşedintele Iohannis să dea curs cererii de demitere a procurorului-şef al DNA, care fusese înaintată de ministrul Justiţiei, dă fiori investitorilor, care se tem că va fi declanşată procedura de suspendare a preşedintelui României.

Veştile rele pentru leu nu s-au oprit doar la nivel politic, în ultimele zile apărând o avalanşă de date economice negative, astfel că moneda naţională s-a depreciat faţă de principalele valute.

Începem cu rata inflaţiei care a atins în mai maximul ultimilor cinci ani de 5,4%, pentru ca deficitul contului curent al balanţei de plăţi să se ridice în primele patru luni ale acestui an la 2,053 miliarde euro, cu 15% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

La rândul său, FMI atenţionează într-un raport recent asupra faptului că stimularea fiscală şi creşterea salariilor au provocat majorarea inflaţiei, existând semne de supraîncălzire a economiei româneşti, crescând volatilitatea de la nivel macroeconomic.

Cursul euro a crescut de la 4,6587 la 4,6647 lei, într-o şedinţă în care deschiderea s-a făcut direct peste pragul de 4,66 lei. Transferurile s-au efectuat în culoarul 4,661 – 4,667 lei, cele de la ora 14:00 fiind realizate în jurul valorii de 4,664 lei.

Media dolarului american a urcat de la 3,9497 la 3,9701 lei, cotaţiile crescând la 3,964 – 3,9749 lei.

Moneda elveţiană se tranzacţiona pe pieţele internaţionale între 1,159 şi 1,162 franci/euro, iar media ei a urcat de la 4,0139 la 4,0183 lei.

Indicele ROBOR la trei luni, care afectează buzunarele românilor care au luat credite de nevoi personale, a stagnat la 2,90%, maxim al ultimilor patru ani, cel la şase luni la 3% iar cel la nouă luni la 3,05%. La rândul său, indicele la 12 luni s-a oprit la 3,11%.

În aşteptarea discursului lui Jerome Powell, şeful Fed, la încheierea Comitetului de politică monetară al băncii centrale americane, perechea euro/dolar stagna la 1,1730 – 1,1809 dolari.

Bitcoin a scăzut în prima parte a zilei de ieri la 6.450 dolari, cel mai scăzut nivel din februarie, pentru ca indicele compozit calculat de Bloomberg să urce la jumătatea zilei la 6.523,30 dolari.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: