Ghidul rasistului începător

Sunt în vacanţă într-un resort din Saturn, împreună cu nişte prieteni. Fiecare este însoţit de copilul din dotare. Seara, hotelul în care ne cazăm oferă tot felul de activităţi care să ajute la relaxarea şi distracţia turiştilor.  Acum două seri a fost, printre altele, o trupă de dans ţigănesc formată numai din români: femeile dansau lasciv din fund, bărbaţii purtau cămăşi roşii şi tropăiau de ziceai că s-a mutat strâmtoarea Bosfor la Saturn. Bărbaţii încântaţi făceau poze la dansatori (eu cred că mai degrabă la dansatoare), gândindu-se cum le-ar sta între gagicile alea. Eu îi mulţumesc lui Dumnezeu că am nevasta ageră în priviri ca un vultur şi mă comport exemplar. În această seară a fost stand-up comedy. Un tip încerca să spună chestii pe care le considera haioase, fără a reuşi însă să provoace reacţia dorită decât la foarte puţini din cei aproximativ 200 de turişti prezenţi în sală. Începe gluma aia cu aparatul GPS a cărui voce este fie în dialectul ardelenilor, fie al moldovenilor sau al oltenilor. Am mai văzut-o pe Youtube şi cel care o pune în scenă acolo are, clar, mai mult har decât tipul acesta. La un moment dat, „cu riscul de a deveni rasist“, tipul cu stand-ul întreabă dacă „avem indieni în oraşul nostru”. Nimeni nu se prinde la ce se referea omul, aşa că răspunsul este „nu”. Insistă comediantul în a primi un răspuns pozitiv şi ne face să realizăm că, de fapt, omul nu se referea la indienii din India şi nici la cei din America de Sud, ci la ţiganii autohtoni. Bineînţeles că vocea GPS-ului în „dialectul indienilor” este cu un accent considerat specific şi face trimitere la „furt”, „poliţie”, „pirande” şi „puradei”. Unii puşti din sală încep să râdă.

Acum, pentru comediantul de aseară şi pentru cei ca el, câteva clarificări / informaţii: cuvântul „şmen“ nu are nicio legătură cu limba romani. E un argou, a cărui origine nu o cunosc nici eu şi nici ăştia mai deştepţi decât mine în ale limbii române, pe care i-am întrebat. Dacă vrei să îţi faci bătaie de la un rom, întreabă-l ce face piranda lui! Ştiu că până de curând exista Miss Piranda, însă acela era un concurs de talente, la care participau şi multe fete în căutare de faimă şi care nu aveau, neapărat, legătură cu etnia. „Pirandi” nu însemnă altceva decât „curvă” şi te asigur că niciunul dintre organizatorii concursului nu îşi alegea nevesta de acolo! Pentru femeia romă, şi mai ales cea căsătorită, nu există decât termenul de „romnie”. Cuvântul „puradel” nici măcar nu există în limba romani. Este un cuvânt de origine maghiară („purde”), folosit mai ales în secuime, a cărui semnificaţie este relativ aceeaşi, respectiv copil (cu variaţiuni „copil rom” sau „dezbrăcat/ă”). La  noi, e „chavo”. Ştii, ca să înţelegi şi tu, îţi dau un hint: e fix ca în melodia aia, „Muro Chavo”, cântată de rockerul ăla cu barbă… Cu accentul este o poveste diferită: încă de mici ni se taie puţin limba ca să putem să zicem „şapte cai frumoşi” şi „certefecat”. În plus, la şcoală avem manuale diferite care să ne ajute să îi amuzăm pe cei din jur cu greşelile noastre de exprimare. Şi acum, special pentru tine, zic şi eu un banc: un ţigan, un rus şi un american sunt prinşi de canibali. Marele Şef al canibalilor decide, în funcţie de felul în care arată fiecare, ce tip de mâncare va deveni. Rusul, gras şi împănat, ajunge la sarmale; americanul, atletic şi îngrijit, ajunge la aspic; ţiganul, slab şi afumat, ia drumul ciorbei. Bine aşezat în oala de ciorbă şi înconjurat de legume, ţiganul nostru vrea să scoată capul din apă, dorind să spună ceva. Acest gest, însoţit de icnetele şi grimasele celui ce va să devină ciorbă, stârneşte reacţia şefului bucătar al canibalilor care, cu o mişcare simplă din încheietură, mânuieşte polonicul astfel încât acesta să îl lovească în cap pe bietul ţigan şi să îl trimită înapoi pe fundul oalei. Încercările omului nostru sunt văzute de marele şef care vine şi îl lasă să spună ce vrea. Ţiganul scoate capul din oală şi, râzând cu gura până la urechi, zice: „Na, că m-am căcat în ciorba voastră!“

LUCIAN DIMITRIU 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: