Alexandru Băişanu constată că în reforma administrativă s-a uitat un element esenţial: participarea decizională a cetăţenilor

Vicepreşedintele ALDE, deputatul de Suceava Alexandru Băişanu, a iniţiat o propunere legislativă de înfiinţare a Consiliilor consultative ale consiliilor locale şi judeţene în contextul actualei reforme administrative, care a uitat elementul esenţial: participarea decizională a cetăţenilor.

În expunerea de motive, deputatul sucevean arată că  în contextul reformelor dorite în administraţia publică locală şi în perspectiva viitoarelor reorganizări administrativ-teritoriale, având ca scop reducerea cheltuielilor locale şi eficientizarea cheltuielilor pentru domenii care să armonizeze administraţia locală cu standardele europene, s-a uitat un element de bază pentru dezvoltarea comunităţilor locale: participarea decizională a cetăţenilor la nivelul administraţiei publice locale şi judeţene.

„Actualele modificări instituţionale ale societăţii româneşti impun identificarea de către factorii decidenţi de la nivel central şi local a unor potenţiale soluţii pentru salvarea unităţiilor administrativ-teritoriale de la regresul financiar-social şi de la migrarea populaţiei existente”, a explicat Băişanu.

Potrivit acestuia, un rol important în dezvoltare este şi modul în care membrii comunităţii locale se pot implica în luarea deciziilor administrative şi politice ale colectivităţii.

Băişanu precizează că a iniţiat propunerea legislativă pornind de precedentul creat în anii’ 90 prin constituirea Consiliului Economic şi Social ca for consultativ privind economia naţională şi a avut în vedere constituirea unui CONSILIU CONSULTATIV format de la nivelul cel mai mic al administraţiei locale – comuna – până la cel mai înalt nivel – consiliul judeţean.

„Acest for format din reprezentanţi ai societăţii civile, antreprenoriatului local, cultelor religioase reprezentate la nivel local, sectorului educaţional şi de sănătate, are rolul de a-şi exprima, consultativ, poziţia faţă de principalele decizii luate de forurile locale de conducere – consilii locale, primari, consilii judeţene, preşedinţi de consilii judeţene – având ca argument studii de specialitate, analize diagnostic privind necesitatea unor proiecte  de acte normative necesare comunităţii locale sau judeţene pe care le vor elabora pentru autorităţile administraţiei publice locale”, subliniază iniţiatorul.

Potrivit lui Băişanu, modul de organizare al acestui Consiliu consultativ nu se substituie vreunei autorităţi locale, acest organism reprezentând societatea locală ca reper de participare la transparenţa deciziilor privind actele iniţiate de aleşii locali pentru viitorul comunităţii respective – fie că e vorba de comună, oraş, municipiu, sector, judeţ. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: