Noua lege a achiziţiilor publice va debloca investiţiile

Senatorul PSD de Suceava Virginel Iordache este încrezător că noua lege a achiziţiilor publice iniţiată de Guvern va avea ca efect deblocarea investiţiilor.

Potrivit senatorului, Guvernul face un pas major în deblocarea investiţiilor şi anunţă că se modifică radical legea achiziţiilor publice, prin care vor fi înlăturate cele mai mari bariere care au frânat până acum dezvoltarea României.

„În această săptămână, se va aproba unul dintre cele mai importante acte normative din acest an, o măsură aşteptată cu mare interes de autorităţile locale, de investitori şi de cetăţeni în general, care îşi doresc investiţii în dezvoltarea României”, susţine Iordache.

El precizează că este a doua mare intervenţie a Guvernului în deblocarea investiţiilor, după ce a modificat Legea Parteneriatului Public-Privat.

Astfel, senatorul arată că prin modificarea legii achiziţiilor publice vor fi înlăturate trei bariere majore, care blochează investiţiile în România, respectiv bariera abuzului de contestaţii, prin introducerea unei cauţiuni la depunerea contestaţiei, bariera care ţinea pe loc un proiect contestat până la pronunţarea definitivă şi irevocabilă, iar contractul se va putea semna imediat după verdictul primei instanţe şi se va înlătura bariera controlului exante, prin simplificarea drastică a acestei proceduri care se desfăşoară înainte de atribuirea proiectului.

Mai mult, se simplifică achiziţiile directe, după modelul Comisiei Europene.

Virginel Iordache spune că se va înfiinţa Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate, unde se vor cumpăra produsele necesare pentru toate autorităţile publice.

Potrivit acestuia, prin înfiinţarea acestui oficiu se termină harababura cu diferenţele dintre preţurile de achiziţie pentru aceleaşi produse, cumpărate în locuri diferite şi va scădea preţul de achiziţie, pentru că se va negocia un volum mare de produse şi se vor face economii importante la buget.

„Cea mai importantă va fi scăderea preţului de achiziţie la medicamentele necesare unităţilor medicale din România. Din economiile făcute vom putea cumpăra mai multe medicamente şi de o calitate mai bună. Tot în acest sistem centralizat se vor mai achiziţiona, carburanţi, autovehicule, echipamente IT&C şi birotică-papetărie”, a conchis Iordache.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: