Arhiepiscopia are şansa de a nu pierde pădurile

Acţiunile în instanţă iniţiate de Prefectura Suceava şi Direcţia Silvică Suceava prin care se cere anularea titlurilor de proprietate pentru unităţile de cult ortodox din judeţul Suceava pentru circa 16.000 de hectare de pădure, câte 30 ha pentru fiecare unitate de cult din judeţ, se judecă degeaba, în condiţiile în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi parlamentarii PSD de Suceava au iniţiat un proiect de lege prin care împroprietăresc cu pădure în limita a 30 de hectare unităţile de cult cărora li se anulează titlurile de proprietate.

Proiectul de lege a fost făcut public de Hotnews, care a publicat documentele privind modificarea legislativă şi expunerea de motive semnată de iniţiatori.

Prin această lege, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor urmează să devină proprietar pe cele circa 16.000 de hectare chiar dacă instanţele de judecată vor constata că nu au acest drept.

Cele circa 16.000 de hectare de pădure au fost puse în posesia unităţilor de cult în baza Legii 1/2000 care prevede că unităţile de cult pot primi maxim 30 ha de teren forestier, dacă acestea aparţineau cultului respectiv înainte de naţionalizare.

Comisia judeţeană de fond funciar Suceava a emis în perioada 2002-2003 titluri de proprietate pentru aceste suprafeţe de teren forestier în condiţiile în care Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor revendica 187.000 de hectare care aparţinuseră Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina.

După ce Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a pierdut procesul privind retrocedarea pădurilor Fondului Bisericesc, Prefectura Suceava şi Direcţia Silvică Suceava au iniţiat 577 de acţiuni în instanţele din judeţul Suceava pentru anularea titlurilor de proprietate pentru cele câte 30 de hectare de pădure puse în posesie, în condiţiile în care acestea nu mai puteau rămâne în proprietatea unităţilor de cult, întrucât nu fuseseră în proprietatea cultului înainte de naţionalizare.

În aceste condiţii, parlamentarii PSD de Suceava Ioan Stan, Virginel Iordache, Eugen Bejinariu, Maricela Cobuz, Emanuel Havrici şi Alexandru Rădulescu şi liderul PSD, Liviu Dragnea, au iniţiat un proiect de lege care prevede că „Centrele eparhiale, protoieriile, mănăstirile, schiturile, parohiile, filiile şi alte structuri ale unităţilor de cult dobândesc în proprietate suprafeţe până în limita de 30 ha terenuri forestiere din fondul bisericesc al cultului căruia îi aparţin, recunoscut de lege, dacă acestea le-au avut în folosinţă sau administrare”.

Propunerea iniţiată de parlamentarii PSD de Suceava în frunte cu Liviu Dragnea împroprietăreşte unităţile de cult cu pădure şi nu precizează în ce perioadă ar fi trebuit ca acestea să fi avut terenurile în folosinţă sau administrare, situaţie în care poate fi luată în calcul şi perioada în care, prin Ordonanţa de Urgenţă din 2004, declarată ulterior neconstituţională, Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a avut în proprietate, câteva luni, suprafaţa de 90.000 ha de pădure, dar şi perioada în care a folosit şi cele 16.000 ha puse în posesie după anul 2000.

Mai mult, articolul II al acestei legi prevede că „persoanele juridice pot formula cereri de constituire a dreptului de proprietate în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, în cazul în care titlurile de proprietate obţinute potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr.18/1991 şi ale Legii nr.169/1997 pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr.18/1991, cu modificările şi completările ulterioare, au fost anulate din motive neimputabile acestora”.

Terenurile atribuite „nu vor putea depăşi cumulat suprafaţa avută în proprietate, folosinţă sau administrare din fondul bisericesc căruia aparţin, în judeţul în care s-a constituit centrul, protoieria, mănăstirea, schitul, parohia sau filia”.

În expunerea de motive a legii iniţiate de Liviu Dragnea şi parlamentarii PSD de Suceava se precizează că prin modificările propuse se îndreaptă o inechitate făcută Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, în sensul în care, în schimbările legislative care au vizat regimul proprietăţii a fost „omisă” situaţia patrimonului bisericesc reglementat prin legea de organizare a BOR din 1925, care reglementa situaţia juridică a Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei.

„Soluţia legislativă identificată este determinată de necesitatea asigurării unui minim pentru funcţionarea şi întreţinerea unităţilor de cult, pentru ca acestea să-şi poată îndeplini misiunea”, se mai arată în expunerea de motive. 

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Si Dragne a se pupa cu pimen! O sa l afuriseasca asa cum l a afurisit pe nastase! Si statul cu ce ramane! Padurea data pokilor se distruge toata! A se vedea ce se intampla la ocolul Silvic Solca! Pacat! Mai Dragnea tot ticalos ai ramas!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: