Absolvenţii de licee aflate în mediul rural vor avea 2.000 de locuri speciale la admiterea la facultate

a anunţat ministrul Educaţiei, Valentin Popa, la USV

Ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, a anunţat, luni, 4 iunie a.c., la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, că absolvenţii de licee aflate în mediul rural vor avea la dispoziţie, începând cu anul universitar 2018 – 2019, locuri speciale la admiterea la facultate, aşa cum se întâmplă şi în cazul romilor sau a etnicilor români.

Prezent la Suceava, la cel de-al XIX-lea Congres al Asociaţiei Mondiale de Ştiinţe ale Educaţiei, ministrul Valentin Popa a ţinut să precizeze că, în premieră în acest an, Guvernul României a alocat prin Hotărâre de Guvern un număr de 2.000 de locuri special dedicate admiterii în învăţământul superior elevilor care finalizează liceul în mediul rural.

„Alocarea unui număr de 2.000 de locuri nu le garantează acestora finalizarea studiilor universitare, dar prin admiterea aceasta separată le asigură cel puţin accesul la programe de studiu la care poate nici nu visau, cum ar fi medicina sau programele din domeniul IT”, a spus Popa.

Ministrul Educaţiei a mai spus că fiecare universitate va avea un număr de locuri proporţional cu numărul de locuri istoric atribuit, nefiind vorba despre o sesiune specială de admitere.

Totodată, Valentin Popa a precizat că anul trecut au fost aproape 3.000 de absolvenţi din licee aflate în mediul rural şi că aproximativ 85 – 90% dintre aceştia au ales să urmeze o facultate.

În deschiderea Congresului, ministrul Educaţiei a ţinut să sublinieze faptul că elevii din mediul rural au rezultate mai slabe decât elevii din mediul urban şi că rata de abandon este mai mare.

„Comparativ cu elevii din mediul urban, cei din mediul rural înregistrează invariabil rate mai scăzute de participare la educaţia timpurie, se confruntă în proporţii semnificativ mai ridicate cu fenomenul de părăsire timpurie a şcolii, astfel elevii care părăsesc prematur sistemul de educaţie sunt de trei ori mai mulţi în mediul rural decât în mediul urban. De asemenea, performează constant mai slab la examenele naţionale şi la evaluările internaţionale şi participă într-un procent mult mai mic la niveluri superioare de educaţie, liceu şi facultate”, a precizat ministrul Valentin Popa. (M.T.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: