Şi-au făcut bilanţul trăirilor, după 45 de ani

Promoţia 1973 a Colegiului Economic „Dimitrie Cantemir” din Suceava şi-a dat întâlnire, vineri dimineaţă, în Aula liceului pe care l-au absolvit cu 45 de ani în urmă. Mulţi dintre ei, cu mai mulţi ghiocei la tâmple decât la ultima revedere, cu lacrimi de bucurie împrospătate pe obraji, au apărut în curtea instituţiei încă de la ora 10 dimineaţa. Îmbrăţişări, aduceri aminte, contabilizarea trăirilor, a bucuriilor, cu suspine şi derulări de amintiri. La ora 11, ca nişte elevi conştiincioşi, mulţi dintre ei acum fiind în pragul pensionării, dar cu emoţii de nestăvilit, au ocupat locuri în bănci. Puţini au lipsit. Din nefericire, din rândul foştilor profesori au lipsit, motivat, fiind plecaţi la stele, de unde, probabil, şi-au privit cu admiraţie foştii colegi şi elevi: Nadia Gigore, Tatiana Ianovici, Dionisie Morar, Clement Antonovici, Corina Pănculescu, Leonid Damianov, Magdalina Kîrstiuc, Corneliu Pascanu, Gheorghe Miron, Silvia Vlad, Alexandru Zota şi Alexandru Ştef. Dumnezeu să-i odihnească! Au fost şi profesori care, din varii motive, oricum, toate justificate, nu au reuşit să ajungă la întâlnire. Unul dintre aceştia este mult admiratul dascăl de finanţe, expert în domeniu şi fost antrenor sucevean de volei, Iohan Laub. Dânsul este stabilit în Germania, la Ulm, dar nu a uitat să trimită un mesaj emoţionant, care a fost citit în faţa audienţei. Spicuim doar câteva cuvinte din mesajul domniei sale: „Au trecut 32 de ani de când sunt stabilit în Germania, dar dorul de România rămâne fierbinte. Acolo am trăit cele mai frumoase (unele mai puţin plăcute) clipe din viaţa mea. Acolo, în România, am avut cei mai buni, apropiaţi şi iubitori prieteni. Bucuraţi-vă de revedere şi reamintiţi-vă de năzbâtiile voastre şi ale colegilor voştri şi, de ce nu, şi de asprimea sau bunătatea profesorilor.”

Prin grija doamnei Liviuţa Pralea (fostă Cântea), care s-a ocupat de organizarea manifestării, la ora 11 toată asistenţa se afla în Aula Colegiului. Doamna prof. Eugenia Trufin, actuala directoare, în calitate de gazdă, a deschis, în mod oficial, manifestarea, rostind cuvinte frumoase de salut şi bun venit tuturor celor prezenţi. După acest moment, fostul director al Colegiului Economic „Dimitrie Cantemir”, profesorul de matematică Cornel Duceac, o personalitate distinctă a învăţământului sucevean, a adus elogii deosebite promoţiei 1973, considerând-o ca fiind una de elită, prin care unitatea şcolară s-a făcut remarcată pe plan naţional, în sensul că mulţi dintre elevi au obţinut numeroase premii la Olimpiade de contabilitate şi merceologie. Mai mult ca atât, foarte mulţi dintre absolvenţi au reuşit la diverse facultăţi, urcând scara valorilor pe trepte foarte înalte. Bunăoară, şeful promoţiei din 1973, Dinu Airinei, a ajuns, în prezent, profesor universitar doctor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, fiind decanul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor. Domnul profesor Duceac a mai ţinut să remarce şi structura de elită a colectivului didactic din acel timp. „Atunci exista o confruntare directă şi selectivă privind rezultatele la învăţătură între Colegiul nostru, «Dimitrie Cantemir», şi Colegiul «Ştefan cel Mare» din Suceava”, a ţinut să precizeze domnul profesor Duceac.

Singura dirigintă în viaţă a promoţiei 1973, doamna profesoară Elena Posaştiuc, s-a adresat foştilor elevi cu emoţie şi respect, aducându-le elogii şi amintindu-le de frumoşii ani de liceu. Au mai vorbit, cu alt glas decât cel de acum 45 de ani, profesorii Ioan Moroşanu, Rodica Oprea şi Olimpia Lupaşcu. După o pauză de două ore, reîntâlnirea a avut loc într-un alt cadru aparte: la Biserica „Sfântul Nicolae” din Suceava, unde s-a oficiat o slujbă de pomenire în memoria foştilor colegi şi profesori care sunt plecaţi în lumea umbrelor.

Întâlnirea de suflet, cu depănare de amintiri, cu momente plăcute, cu emoţii de şcolari conştiincioşi nu s-a încheiat aici. Copiii de altădată, acum, mulţi dintre ei fiind bunici, s-au revăzut la o agapă la Complexul „Continental” („Arcaşul”), unde au deschis arhiva cu amintiri, bucuroşi că s-au regăsit peste ani. Ei şi-au promis că nu vor lipsi la următoarea revedere, planificată a avea loc peste 5 ani.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: