E vremea ciorbelor reîncălzite

Victor Ponta se mai vrea o dată şef peste România, deşi nu i-am uitat „testamentul politic”: „Asta se va întâmpla după ce vom prelua controlul politic asupra DNA-ului”. Alţii ca Elena Udrea se visează „Doamna de fier” a României, Liviu Dragnea pofteşte poziţia lui Ceauşescu, Tudorel Toader se şi vede stăpânul Justiţiei precum odinioară Maria Bobu şi Rodica Stănoiu…, iar cei 6 judecători ai CCR vor să devină, de fapt au devenit, Adunare Constituantă fără ca poporul să-i fi desemnat. Au dreptate scepticii care citează din Ecleziast: „Ce a fost va mai fi, iar ce s-a făcut se va mai face!”… Am citat din Ecleziast fiindcă, oricum ai da-o, de ştiinţele şi doctrinele politice s-a ales praful în România. La modă e din nou dictatura. A bunului plac şi a nesimţirii.

E clar că diriguitorii noştri stau mai mult cu faţa spre trecut, motiv pentru care milioane de cetăţeni îşi părăsesc patria. Să nu-şi închipuie cineva că mor de fericire părăsind-o. Au nevoie însă de un viitor sigur pentru ei şi copiii lor, iar ţara nu li-l oferă. Nicicând nu a fost nevoie mai mare de inteligenţă politică, dragoste de ţară şi reforme înţelepte, numai că nu e nimeni în stare de aşa ceva. Politicienii promit orice şi apoi uită. De aceea plagiază şi iar plagiază… inclusiv trecutul. Fireşte că soluţia e viitorul, nu trecutul. Ce-ar mai fi de demonstrat?

Toate acestea se întâmplă fiindcă în majoritate marii noştri „bărbaţi de stat” au apărut din neant, nu au avut cariere ilustre în domenii legate de performanţă intelectuală, nici cine ştie ce chemare aparte pentru carte, pentru studiu, pentru învăţătură. Ba nici pentru cinste şi demnitate. Nu prin merite au ajuns în vârful ierarhiei, ci au pornit de jos, de la stadiul lipitorilor de afişe, au beneficiat ca recompensă de protecţia unui şef sau a mai multora, ca apoi să ajungă parlamentar sau demnitar „al cutăruia”. Promovarea s-a făcut în general nu pe baza competenţelor, ci a loialităţii, a pilelor, a intereselor, a amantlâcului, motiv pentru care azi politica românească arată ca o corabie beată, merge din hău în hău, din eşec în eşec. Fără profesionişti nu se mai poate înainta.

Aşa că de 29 ani repetăm experienţele trecutului fără a fi în stare să adăugăm nimic nou. Cât de mic. Mereu reîncălzim ciorbe vechi: FSN s-a întors la PCR şi ceauşism, PDSR şi PSD au schimbat eticheta bolşevic cu social-democrat, dar esenţa a rămas neschimbată…, ceea ce acum se vede cu ochiul liber. Aici e nevoie şi de argumente: niciodată feseniştii de ieri şi de azi n-au putut guverna fără să deţină toată puterea; niciodată la ei n-a funcţionat separaţia puterilor în stat; niciodată n-au fost în stare să fie ei înşişi şi să nu se închine unui tătuc. Mereu li s-a dictat ce să facă, iar cei ce le dictau erau împătimiţi de putere şi avere, nu de bibliotecă. De România nici atât.

Ce a făcut acum majoritatea de guvernământ? A uitat că România devenise între timp o democraţie şi un stat de drept, cel puţin aşa scrie în Constituţie. Au omis cu bună ştiinţă că ţara noastră e membră NATO şi în clubul select al democraţiilor europene şi ne-au întors în punctul de plecare dinainte de 1989. Pentru că, după ei, democraţia nu e pentru căţei, adică pentru prostime, pentru talpa ţării, ci numai pentru ei înşişi. Să nu ne ascundem după deget: pe scena politică românească nu se vor linişti lucrurile până când actualii lideri nu vor obţine imunitate totală în faţa legii, iar justiţiarii le vor ciuguli din palmă. Nu se vor opri până când se va termina de furat. Motiv pentru care poporul se va risipi şi nu e departe ziua când măreţii lideri se vor zbate pe uscat sau vor fugi din ţară şi ei după banii trimişi înainte. Au făcut-o deja şi alţii care se băteau cu pumnul în piept de mari români ce erau.

Că poporul se va risipi nu e vorbă goală. Ar fi bine să consulte statisticile să vadă că românii stabiliţi peste graniţă vin să-şi ia copiii şi să-i înscrie acolo la şcoală. Ultima evoluţie însă e tragică: mulţi dintre ei au deja altă cetăţenie, îşi vând agoniseala din România şi îşi iau cu ei părinţii, ba chiar şi bunicii. S-a declanşat marele exod. Nicicând nu s-a plecat din ţară ca în aceste zile. Mulţumim din inimă partidului!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: