Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava s-a clasat pe locul al II-lea la cea mai importantă competiţie naţională de proiecte de cercetare-dezvoltare şi inovare

> USV coordonează trei proiecte în valoare de aproximativ 15 milioane de lei

Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava s-a clasat pe locul al doilea în cadrul competiţiei naţionale „Proiecte complexe de cercetare – dezvoltare – inovare” (PCCDI).

Rectorul interimar al USV, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, a precizat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că această competiţie a avut un buget total de 436 de milioane de lei, în total fiind depuse 380 de propuneri de proiecte, în care au fost implicate 219 instituţii de cercetare şi dezvoltare. Prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian a menţionat că 87 de proiecte au fost declarate câştigătoare, conducând astfel la o rată de succes de aproximativ 23%.

„Iată că Universitatea «Ştefan cel Mare» a contractat, în calitate de coordonator, trei proiecte complexe realizate în consorţii de cercetare-dezvoltare şi inovare în valoare totală de aproximativ 15 milioane de lei, rezultat ce o clasează pe locul al doilea între universităţile din România, la egalitate cu Universitatea Bucureşti şi în urma Universităţii Tehnice «Gheorghe Asachi» din Iaşi, câştigătoare a patru astfel de proiecte” a spus Dimian.

El a menţionat că rezultatele competiţiei au fost publicate în decembrie 2017, iar contractarea proiectelor câştigătoare a avut loc în perioada martie – mai a.c.

„Scopul competiţiei desfăşurate în cadrul Planului Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2015-2020 a fost îmbunătăţirea performanţei instituţionale a organizaţiilor publice de cercetare cu tradiţie şi cu posibilităţi de relansare în domenii socio-economice de interes pentru România, prin susţinerea şi dezvoltarea competenţelor de cercetare existente la nivel instituţional, precum şi a capacităţilor de transfer a unor rezultate aplicabile pe plan naţional” a precizat Mihai Dimian.

Rectorul interimar a subliniat că această competiţie a fost orientată, în principal, către cercetarea aplicată.

„Avem competiţii importante şi în ceea ce priveşte cercetarea fundamentală, e adevărat că bugetele acelor competiţii sunt semnificativ mai mici, dar cred că unul din meritele acestei competiţii este tocmai orientarea către industrie” a explicat universitarul sucevean.

Cele trei proiecte pe care le coordonează USV sunt „Staţii de încărcare conductive, fixe şi MobiLe, pentru transport cu propulsie Electrică – SmiLE-EV”; „Platformă hibridă de comunicaţii prin lumină vizibilă şi realitate augumentată pentru dezvoltarea de sisteme inteligente de asistenţă şi siguranţă activă a autovehiculelor – CAR Safe”; „PORT Cultural: PORTofoliu de instrumente inovative pentru dezvoltarea durabilă a comunităţilor rurale cu potenţial turistic, prin valorificarea elementelor de patrimoniu şi identitate culturală”.

În ceea ce priveşte proiectul „Staţii de încărcare conductive, fixe şi MobiLe, pentru transport cu propulsie Electrică – SmiLE-EV”, valoarea lui este de 7.500.000 lei, valoarea contractului este de 5.287.000 lei, iar parteneri sunt Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice Râmnicu Vâlcea, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca şi Institutul Naţional de Cercetări Economice „Costin C. Kiriţescu” al Academiei Române.

Prof. univ. dr. ing. Constantin Filote, director al proiectului, a menţionat că se vor realiza trei staţii fixe de încărcare conductivă a autovehiculelor electrice, un stand de testare şi caracterizare a pilelor de combustie cu hidrogen, o staţie mobilă de încărcare conductivă a autovehiculelor electrice bazată pe baterii, ultracapacităţi şi celule de combustie cu hidrogen. Vor fi angajaţi 11 cercetători.

În ceea ce priveşte al doilea proiect, „Platformă hibridă de comunicaţii prin lumină vizibilă şi realitate augumentată pentru dezvoltarea de sisteme inteligente de asistenţă şi siguranţă activă a autovehiculelor – CAR Safe”, cu un buget de 4.325.472 lei, din care 1,6 milioane de lei din bugetul USV, parteneri ai USV sunt Universitatea Politehnică Timişoara, Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” Iaşi, Universitatea „Ovidius” din Constanţa, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca şi Universitatea Politehnică din Bucureşti.

„Cu o tematică aflată la interfaţa a două sectoare cu creşteri semnificative ale cifrelor de afaceri şi de export din România, industria TIC şi industria auto, proiectul urmăreşte şi dezvoltarea capacităţilor de cercetare şi transfer tehnologic ale instituţiilor participante cu impact asupra economiei naţionale” a spus Mihai Dimian, director al proiectului.

Ultimul proiect pe care USV îl coordonează, „PORT Cultural: PORTofoliu de instrumente inovative pentru dezvoltarea durabilă a comunităţilor rurale cu potenţial turistic, prin valorificarea elementelor de patrimoniu şi identitate culturală”, are o valoare de 5.243.759 lei.

Directorul proiectului, prof. univ. dr. Gabriela Prelipcean, a explicat că acesta urmăreşte îmbunătăţirea performanţei instituţionale a celor şase organizaţii de cercetare membre ale consorţiului, prin valorificarea şi dezvoltarea de competenţe de cercetare diversificate conform specificului instituţional al partenerilor din consorţiu, în domeniul protejării peisajului cultural şi patrimoniului vernacular în două zone de referinţă, Bucovina şi sudul Transilvaniei.

„Proiectul va investiga contextul istoric şi provocările sociale ce au determinat modificări ale peisajului cultural actual, prin studii istorice, etnodemografice şi antropologice şi va dezvolta un portofoliu de instrumente inovative, format din metodologii de cercetare, baze de date cu modele constructive tradiţionale postate pe platforme interactive, proiecte de arhitectură pentru adaptarea construcţiilor vernaculare la funcţionalitatea modernă, contemporană” a menţionat Prelipcean.

Parteneri ai proiectului sunt Institutul „Bucovina”, Universitatea „Petru Maior” Târgu Mureş, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iaşi, Institutul de Economie Naţională şi Institutul Naţional de Cercetare–Dezvoltare în Turism Bucureşti. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: