Suceava

Referendum pe tema renunţării la sistemul centralizat de alimentare cu apă caldă şi căldură

> Din toamnă, Bioenergy va majora preţul energiei produse în centrala pe biomasă, condiţii în care trebuie să se revină la subvenţionarea covârşitoare din vistieria municipală, deoarece, în caz contrar, consumatorii casnici vor fi puşi în dificultate financiară, iar unii chiar în imposibilitate de plată >„N-ar fi corect ca un cetăţean din Burdujeni, cu 500 de lei pensie, să plătească subvenţie la termoficare şi pentru primar, care are salariu mare şi este la sistemul centralizat” reliefează edilul-şef Ion Lungu, acceptând că trecerea masivă pe centrale individuale ar prejudicia actualii posesori, întrucât sistemul din Suceava nu are capacitatea de a alimenta cu gaze naturale 33.000 de locuinţe

 Debranşările de la sistemul centralizat de termoficare din municipiul Suceava continuă, însă ritmul nu este mai mare ca în anii anteriori, în ciuda faptului că producătorul Bioenergy a avut probleme cu decontarea certificatelor pentru biomasă, iar din toamnă se anunţă o majorare, la „gardul centralei”, a tarifului gigacaloriei produse.

„În acest an expiră acel preţ referenţial de 119 de lei pe gigacalorie la gardul centralei. Este clar că va fi solicitată o majorare de preţ. Noi am crezut că, venind cu această nouă centrală, vor scădea costurile Primăriei în ceea ce priveşte termoficarea. Eram pe drumul cel bun, însă o altă soluţie nu întrevăd, deoarece costurile de acolo nu se închid” a punctat primarul Ion Lungu.

Şeful executivului este de părere că populaţia nu va mai putea suporta o majorare de preţ şi că, probabil, pentru funcţionarea sistemului, se va reveni la susţinerea covârşitoare din vistieria municipală. Astfel, dacă în anul 2016 de la bugetul local s-au plătit subvenţii de 5 milioane de euro, în 2017 acesta au scăzut la 4,4 milioane de euro, însă după ce în sarcina populaţiei s-a pus 75% din diferenţa dintre tarifele la agentul termic. În anul în curs, conform actualelor tarife, ar urma să fie achitate din puşculiţa comună, potrivit estimărilor, circa 3 milioane de euro. Însă, din octombrie, la 5 ani după punerea în folosinţă a centralei pe biomasă, Bioenergy are cale liberă la mărirea preţului de livrare a energiei termice. În aceste condiţii, susţinerea financiară din partea autorităţilor municipale ar urma să crească din nou până la 5 milioane de euro. Ion Lungu consideră că această situaţie este nedreaptă, întrucât din dările achitate inclusiv de posesorii de centrale individuale pe gaze naturale se va suporta o parte din cheltuielile cu încălzirea locuinţelor branşate la sistemul centralizat de termoficare. În aceste circumstanţe, în calcul este luată organizarea unui referendum pe tema renunţării la serviciul comun de alimentare cu apă cadă şi căldură, însă procedurile sunt destul de laborioase şi îndelungate.

„Avem o problemă de echitate: jumătate de oraş este la sistemul centralizat, iar cealaltă jumătate nu este. N-ar fi corect ca un cetăţean din Burdujeni, cu 500 de lei pensie, să plătească subvenţie la termoficare şi pentru primar, care are salariu mare şi este la sistemul centralizat” reliefează Ion Lungu, recunoscând că trecerea masivă pe centrale individuale pe gaze naturale ar aduce prejudiciu şi actualilor posesori, întrucât sistemul Suceava nu are capacitatea de alimenta totalul de aproximativ 33.000 de locuinţe.

Şeful executivului consideră că, în conformitate cu opinii avizate, cât şi cu practica din ţările civilizate, soluţia recomandată ar fi tot serviciul în sistem centralizat, însă o creştere substanţială a tarifelor ar pune consumatorii casnici în dificultate financiară, iar pe unii chiar în incapacitate de plată. Primarul a făcut referire şi la 13 mari administraţii din ţară care au renunţat la alimentarea centralizată cu apă caldă şi căldură, printre care cele din Alba Iulia, Bistriţa, Satu Mare, Neamţ, Caraş Severin, Sălaj, Olt, Dâmboviţa, Ilfov, Ialomiţa, Mureş şi Brăila.

„Eu sunt totuşi, adeptul sistemului centralizat. Soluţia nu este câte o centrală la fiecare apartament, pentru că va creşte preţul la gaz metan, creşte şi poluarea, şi va veni şi vremea când se vor plăti taxe pentru aceasta” a explicat primarul, accentuând că, de asemenea, un serviciu centralizat de calitate şi la tarife acceptabile ar presupune continuarea reabilitării sistemului de transport, distribuire şi furnizare a agentului termic, în vederea reducerii pierderilor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: