Şcoala Populară de Artă şi Civilizaţie Românească „Ciprian Porumbescu” din Cernăuţi – proiect inedit pentru Ucraina, dar şi pentru toată diaspora

În perioada 14-15 iunie 2018, Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi, membrii căruia pe parcursul unui deceniu şi jumătate au depus efort pentru păstrarea şi promovarea identităţii naţionale prin organizarea unor acţiuni cultural-naţionale, devenite repere culturale în acest spaţiu, inaugurează noul sediu al „Şcolii Populare de Arte şi Civilizaţie Românească” Ciprian Porumbescu” din Cernăuţi. Această Şcoală contribuie, de la înfiinţarea ei, la revitalizarea şi valorificarea autenticităţii culturii româneşti, folclorului muzical românesc din această zonă şi nu numai, înlăturând influenţa nedorită a altor culturi. Totodată, această Şcoală Populară vine să completeze lipsa de informaţii actuale despre istoria şi cultura tradiţională românească a nordului Bucovinei, nordului Basarabiei şi Ţinutului Herţa, valorificând tezaurul muzical-folcloric autohton în rândul tineretului, contribuie la stabilirea cooperării optime între asociaţiile culturale româneşti, prin crearea unui spaţiu veridic şi argumentat al culturii autentice româneşti.

Şcoala Populară de Artă şi Civilizaţie Românească „Ciprian Porumbescu” din municipiul Cernăuţi este un proiect inedit pentru Ucraina, dar şi pentru toată diaspora, un proiect pe care Centrul Bucovinean de Artă din Cernăuţi îl implementează pe bază de voluntariat, începând cu luna octombrie 2014.

Iniţial, Şcoala a fost un experiment pe durata a câteva luni, care după o analiză profundă privind viabilitatea şi necesitatea unei asemenea instituţii în ţinuturile istorice româneşti, a determinat Consiliul director al Centrului să ia hotărârea de a deschide oficial Şcoala Populară de Artă. În februarie 2015, în sprijinul Şcolii a fost înaintată o solicitare de finanţare, care parţial a fost finanţată de către Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul M.A.E. al României. Acest sprijin şi în anii următori, chiar dacă a fost uneori insuficient, a dat posibilitatea de a creşte numărul secţiunilor Şcolii şi de a pregăti mai mulţi copii, cu ajutorul voluntarilor Centrului. Copiii din cadrul Şcolii sunt pasionaţi şi dornici să studieze arta populară şi tezaurul cultural imaterial românesc, alături de părinţii români, care au grijă ca tânăra generaţie să crească în spiritul adevăratelor valori ale neamului nostru.

La momentul de faţă la această Şcoală sunt înscrişi 137 discipoli la secţiunile: Limba şi literatura română, arta teatrului popular; Istoria şi civilizaţia românească; Canto-muzică populară; Coregrafie etnografică; Pictură naivă; Încondeiere ouă; Sculptură în lemn; Multimedia.

Valorificarea culturii naţionale şi a tradiţiilor strămoşeşti, păstrarea comorilor folclorice sunt mijloacele prin care Centrul Bucovinean de Artă doreşte să contribuie la prosperarea naţional-culturală a neamului românesc în această zonă istorică.

În luna februarie 2018, Şcoala a fost evacuată din spaţiul închiriat într-o clădire din oraşul Cernăuţi. În schimb, Primăria ne-a oferit un alt spaţiu, care era într-o stare avansată de degradare, deplorabilă la acel moment.

Pe parcursul a 6 luni, cu donaţii din partea părinţilor, a românilor de bună-credinţă din ţară şi din afară, dar şi cu ajutorul discipolilor şcolii, care au susţinut zeci de spectacole caritabile pentru a aduna fonduri pentru reparaţii, încăperile destinate pentru cursuri au fost consolidate şi reparate. Suntem pe ultima sută de metri în amenajarea şi dotarea acestui edificiu, dar noi în continuare avem nevoie şi colectăm fonduri, care sunt foarte necesare pentru a termina lucrările.

Dorim ca această clădire pe care am renovat-o, prin forţele noastre, să devină şi un loc pe care-l pot folosi toate Asociaţiile naţional-culturale din Regiunea Cernăuţi, care doresc să organizeze evenimente culturale româneşti, care îşi doresc să sublinieze relevanţa desfăşurării lor într-un spaţiu multietnic şi multicultural şi care susţin că identitatea culturală este elementul definitoriu pentru om în viaţă.

La evenimentul de inaugurare şi sfinţire a noului sediu al Şcolii, eveniment atât de important pentru Centrul Bucovinean de Artă şi pentru copiii de etnie română din Regiunea Cernăuţi, va participa o importantă delegaţie din România. Invităm la această inaugurare pe toţi membrii comunităţii româneşti să ni se alăture pentru a construi împreună, pentru a găsi cele ce ne unesc şi pentru a şterge ceea ce ne desparte.

Mulţumim tuturor românilor de bună-credinţă, care au contribuit şi vor contribui la renovarea şi dotarea cu cele necesare a spaţiului şcolii, şi îi asigurăm că toată munca noastră şi toate eforturile lor sunt în interesul propăşirii neamului românesc.

Mulţumim din suflet părinţilor care au ajutat cu muncă şi cu bani la repararea acestui sediu al Şcolii Populare.

Vă aşteptăm pe 14-15 iunie a.c. la inaugurarea noului sediu al Şcolii Populare de Artă şi Civilizaţie Românească din Cernăuţi.

IURIE LEVCIC

Preşedintele Centrului Bucovinean de Artă

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Român din Cernăuți says:

    Noi nu suntem diasporă, idioților!!!!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: