Preşedintele CJ Suceava:

Parcurile se pot dezvolta numai în mod prietenos, alături de comunitatea locală, nu cu chitanţe de amenzi

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a avertizat, ieri, cu ocazia Zilei Europene a Parcurilor, ce a fost marcată de RNP Romsilva şi Ministerul Mediului în Parcul Călimani, că există riscul depopulării zonei de munte, care va ajunge toată un parc naţional; şi a atras atenţia că parcurile se pot dezvolta numai în mod prietenos, alături de comunitatea locală, nu cu chitanţe de amenzi.

În discursul său, Flutur a solicitat RNP Romsilva să aibă mai mult curaj să investească în turism.

„Romsilva are câteva domenii în care trebuie să investească mai mult în turism, cum sunt parcurile naţionale, hergheliile de cai, hipodromurile. Acestea au un potenţial, iar Suceava vrea parteneriate cu Romsilva pentru a pune în valoare aceste domenii” a spus Flutur.

El a mai arătat că Romsilva ar trebui să compenseze prin lemn de foc proprietarii de terenuri din parcurile naţionale şi să le dea contravaloarea lemnului pe care l-ar putea tăia de acolo. „Parcurile se pot dezvolta numai în mod prietenos, cu comunitatea locală, nu cu chitanţe de amenzi” a spus Flutur, care a menţionat că a susţinut această idee şi când era ministru.

„Atenţie la depopularea zonelor montane! Dacă o ţinem tot aşa cu demografia putem deveni un parc naţional toată zona de munte” a spus Flutur, care a cerut programe de stimulare a rămânerii în zonele montane a populaţiei tinere.

El a mai declarat că este nevoie ca cel puţin jumătate din redevenţele resurselor naturale să rămână comunităţilor locale, pentru a se dezvolta.

„Comunităţile locale cer redevenţe pentru resursele naturale exploatate de regii naţionale sau companii naţionale, respectiv lemn, piatră, apă minerală, minereuri, gaz metan. Peste 50% din redevenţe să rămână la comunităţile locale. Nu poţi doar să iei dintr-o zonă şi, când să amenajezi un drum, trebuie să te duci la Bucureşti, cu riscul de a nu-ţi da banii tăi” a spus Flutur.

Ziua Europeană a Parcurilor a fost marcată, în acest an, printr-un eveniment organizat joi, 24 mai, de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva la Centrul de Vizitare al Parcului Naţional Călimani din localitatea Şaru Dornei din judeţul Suceava, a anunţat Romsilva. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: