Holzindustrie Schweighofer actualizează planul de acţiune pentru o industrie sustenabilă a lemnului

> Acesta este prezentat în vederea consultării publice

Compania austriacă Holzindustrie Schweighofer, una dintre companiile de top din industria europeană a lemnului, cu trei fabrici de cherestea şi două fabrici de panouri din lemn masiv în România, începe consultări publice privind planul de acţiuni actualizat pentru o industrie sustenabilă a lemnului, plan ce a fost publicat pentru prima dată în ianuarie 2017.

Compania primeşte acum opiniile cu privire la măsurile planificate, într-un proces de consultare publică desfăşurat până la data de 22 iunie 2018, se arată într-un comunicat de presă, în care se subliniază că prin consolidarea planului de acţiune, compania răspunde condiţiilor impuse de FSC în ceea ce priveşte paşii următori pentru consolidarea lanţului de aprovizionare.

Holzindustrie Schweighofer a întărit faptul că urmăreşte în mod consecvent calea pe care a urmat-o până în prezent pentru a contribui la o industrie sustenabilă a lemnului în România.

Michael Proschek-Hauptmann, responsabil pentru conformitate şi sustenabilitate la Holzindustrie Schweighofer: „Pentru noi, optimizarea continuă a sistemului propriu de securitate asigură protecţia pădurilor. Opinia organizaţiilor non-guvernamentale, a partenerilor de afaceri şi a altor părţi interesate a fost şi va fi de o importanţă foarte mare pentru noi. Planul nostru de acţiune consolidat este unic în România şi arată faptul că firma noastră consideră opiniile critice un stimul pentru îmbunătăţire”.

Principiile de bază ale planului de acţiune consolidat sunt:

> Să asigure, pe cât posibil, că doar lemnul recoltat legal este achiziţionat şi prelucrat. Printre altele, aceasta se realizează prin sistemul propriu de urmărire prin GPS a livrărilor de masă lemnoasă – Timflow (www.timflow.com).

> Zero toleranţă pentru furnizorii care nu pot demonstra provenienţa legală a lemnului.

> Protecţia pădurilor virgine şi nicio livrare de masă lemnoasă provenită din parcurile naţionale, chiar dacă legislaţia o permite în unele cazuri.

> Dialog structurat cu ONG-urile de mediu şi alte părţi interesate şi angajamentul de a îmbunătăţi în mod continuu sistemul propriu de securitate.

> Instruire continuă a angajaţilor HS pe teme de conformitate.

> Proiecte de reîmpădurire desfăşurate în cooperare cu mediul academic şi proprietari privaţi de păduri: 1 milion de puieţi până în 2024.

> Planul de acţiune consolidat este disponibil spre consultare pentru toate părţile interesate, timp de o lună. „Înainte să continuăm cu implementarea acestui plan, rugăm din nou pe toţi cei interesaţi să consulte acest document şi sperăm să primim opinii adecvate. Doar după terminarea acestei perioade de consultare planul va fi finalizat şi implementat. Comentariile pe marginea acestui document pot fi trimise până pe 22 iunie 2018 la următoarea adresă de e-mail: stake-holder.wien@schweighofer.at

Holzindustrie Schweighofer nu efectuează operaţiuni de exploatare forestieră, dar compania doreşte să îşi aducă o contribuţie la lupta împotriva tăierilor ilegale, un fenomen încă răspândit în România. În acest sens, Holzindustrie Schweighofer a investit deja peste 1 milion de euro în măsuri şi va continua să le implementeze.

Măsurile Holzindustrie Schweighofer pentru o industrie sustenabilă a lemnului

Monitorizare prin GPS – transparenţă în lanţul de aprovizionare

Holzindustrie Schweighofer a implementat în România un sistem de monitorizare prin GPS (Timflow). Sistemul depăşeşte cu mult toate cerinţele legale. Toate camioanele care livrează buştean la fabricile de cherestea ale companiei sunt echipate cu un dispozitiv GPS care demonstrează locul exact de încărcare a buştenilor. Datele sunt accesibile publicului pe www.timflow.com.

Holzindustrie Schweighofer susţine introducerea standardelor FSC® în România prin plata unui bonus de 10 RON/m3 pentru buştenii certificaţi FSC®

Pentru a asigura un lanţ de aprovizionare durabil în România, care să îndeplinească standardele înalte ale FSC®, Holzindustrie Schweighofer plăteşte furnizorilor săi un bonus pentru buştenii certificaţi FSC®. Din 2012, Holzindustrie Schweighofer a plătit un total de 6,4 milioane lei (1,4 milioane euro) pentru acest bonus FSC®.

O mai bună consultare cu părţile interesate

Pe parcursul ultimilor doi ani, Holzindustrie Schweighofer a îmbunătăţit şi a intensificat dialogul cu toate părţile interesate. Compania şi-a asumat un dialog deschis şi transparent cu ONG-urile şi societatea civilă. Avem acelaşi obiectiv: asigurarea sustenabilităţii în industria de prelucrare a lemnului.

Audit cuprinzător realizat de renumitul grup Indufor

În ianuarie 2016, Holzindustrie Schweighofer a analizat procesele sale interne în profunzime. Firma de consultanţă finlandeză Indufor a examinat toate procesele, precum şi lanţul de aprovizionare şi toate fabricile din România. Concluzia raportului: sistemul de due diligence al Holzindustrie Schweighofer depăşeşte cu mult reglementările în vigoare şi e în perfectă conformitate cu standardele stabilite de Regulamentul Uniunii Europene privind lemnul (EUTR).

Controale stricte pentru zone cu risc

Holzindustrie Schweighofer a dezvoltat un sistem pentru minimizarea riscurilor, sistem bazat pe hărţi ale Asociaţiei pentru Certificare Forestieră, care identifică zone de risc pentru tăieri ilegale. În cazul în care Holzindustrie Schweighofer cumpără lemn din aceste zone sau din depozitele situate în imediata apropiere a parcurilor naţionale sau a pădurilor virgine, angajaţii noştri verifică documentele necesare recoltării legale a lemnului (actul de punere în valoare, amenajamentul silvic) cu atenţie maximă.

Echipa de conformitate consolidată

Un proces riguros de due diligence necesită un număr adecvat de experţi bine instruiţi. Recent, Holzindustrie Schweighofer şi-a dublat echipa de certificare şi conformitate, ajungând la 16 experţi care lucrează pentru companie.

Renunţarea la furnizorii care nu respectă politica de achiziţii a Holzindustrie Schweighofer

În cazul în care furnizorii nu respectă politica de achiziţii a companiei, aceştia sunt excluşi din lanţul de aprovizionare.

Holzindustrie Schweighofer nu acceptă lemn provenit din parcurile naţionale

Holzindustrie Schweighofer a implementat în România politica „Zero transporturi din parcurile naţionale”, deşi legislaţia permite recoltarea lemnului din zonele tampon ale parcurilor naţionale.

Training de conformitate şi anticorupţie

Pentru angajaţi, în special pentru cei care se ocupă de achiziţii, Holzindustrie Schweighofer organizează în mod regulat traininguri de conformitate şi anticorupţie.

Pădurea de Mâine – 1 milion de puieţi vor fi plantaţi pe terenuri cu dificultăţi de regenerare

În parteneriat cu Asociaţia Administratorilor de Păduri şi Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Holzindustrie Schweighofer a lansat în septembrie 2017 un proiect multianual pentru reîmpădurirea suprafeţelor degradate. Prin acest proiect, Holzindustrie Schweighofer contribuie la protecţia şi regenerarea pădurilor României. Compania investeşte 1 milion de euro în acest proiect care se va desfăşura până în 2024. Mai multe informaţii: www.padureademaine.ro.

Politică de deschidere faţă de organizaţiile neguvernamentale

În conformitate cu principiul asumat de comunicare transparentă, Holzindustrie Schweighofer a implementat o politică a uşilor deschise pentru organizaţiile neguvernamentale. ONG-urile interesate sunt invitate să se înregistreze la Departamentul de Conformitate şi Sustenabilitate al Grupului Schweighofer şi să semneze un acord de confidenţialitate standard, ce vizează tehnologiile utilizate în cadrul companiei. Ulterior, organizaţiile înregistrate pot vizita fabricile companiei oricând pentru a face inspecţii şi audituri neanunţate pe întregul lanţ de aprovizionare.

Informare transparentă pe site-ul www.schweighofer.ro

Holzindustrie Schweighofer s-a angajat să comunice transparent şi deschis cu publicul. Pagina www.schweighofer.at/ro/responsabilitate.html este parte din contribuţia companiei la dezbatere şi arată eforturile companiei pentru a creşte sustenabilitatea industriei lemnului. (Comunicat de presă)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI