Ioan Bălan, în Parlament:

Guvernul vrea să confişte banii economisiţi în ultimii 10 ani de milioane de români pentru a avea o pensie decentă

PSD este enervat că pensionarul nu va mai fi captiv, dependent de pixul de la Guvern

Vicepreşedintele PNL, deputatul de Suceava Ioan Bălan, a declarat, în Parlament, că Partidul Naţional Liberal se angajează să întreprindă orice demers pentru a apăra drepturile celor peste 7 milioane de români care au bani strânşi la pilonul 2 de pensii şi pe care Guvernul Dragnea vrea să-i confişte pentru că PSD este enervat că pensionarii nu vor mai fi dependenţi doar de pixul de la Guvern.

Bălan a spus că PNL a demarat recent o campanie naţională de informare şi de apărare a drepturilor fundamentale pentru peste 7 milioane de români, care au economisit mulţi bani la pilonul 2 de pensii.

„Să ştiţi că nu am fi demarat o astfel de acţiune dacă Guvernul Dragnea nu ar fi pus gând rău economiilor pe care le-au făcut românii, dacă Guvernul nu ar fi demonstrat că vrea să confişte banii strânşi, în ultimii 10 ani, de milioane de români, pentru a avea o pensie decentă, atunci când se retrag din câmpul muncii, la pensie” a spus Bălan.

El i-a întrebat pe parlamentarii care susţin Guvernul Dragnea – Dăncilă dacă nu le este ruşine atunci când se duc acasă şi îi privesc în ochi pe cetăţeni.

„Atunci când i-aţi minţit pe români, în anul 2016, că le veţi aduce lapte şi miere, măriri de salarii şi de pensii, de ce nu le-aţi spus că le veţi confisca viitorul lor şi al copiilor lor? În niciun program de guvernare din ultimele trei aprobate de Parlament, nu aţi spus românilor că vreţi să le furaţi economiile făcute în ultimii 10 ani! Dimpotrivă. Liderii voştri au negat cu vehemenţă că se va întâmpla acest lucru” a spus Bălan.

El a amintit că Olguţa Vasilescu spunea, cu mai puţin de un an în urmă, că „există o lege cu pilonul II de pensii, noi ar trebui să alocăm 6% pentru pilonul II de pensii… se va întâmpla acest lucru de anul viitor”. Şi a observat că, de la promisiunea de creştere la 6%, românilor li s-au tăiat contribuţiile la 3,75%, luându-le până la 20% din pensia viitoare.

„Semnalele sunt tot mai clare că, de la 1 iulie 2018, vor să desfiinţeze cu totul contribuţiile la sistemul de pensii. De la dna Vasilescu nu putem formula prea multe aşteptări, pentru că, şi atunci când s-a ocupat de salarii, dublarea lefurilor a însemnat scăderea veniturilor angajaţilor” a adăugat deputatul sucevean.

El a mai declarat că Liviu Dragnea, prim-ministru de facto al României, i-a certat pe cei care „au îndrăznit” să spună că PSD – ALDE sunt pe cale să fure economiile a 7 milioane de români, că „este o prostie!” şi că „nimeni nu are pusă în pericol pensia, nu se naţionalizează pilonul II”.

„Să înţelegem că Dragnea nu ştie ce-i fac subalternii sau chiar el este cel care excelează în minciună şi îi obligă şi pe miniştri să facă la fel?” a întrebat Bălan.

El s-a mai întrebat cine poate să aibă încredere în Guvernul PSD atâta vreme cât una spune şi alta face. „Aţi dat garanţii că nu vă atingeţi de banii de pensie ai românilor şi, deja, prin nerespectarea graficului de creştere a contribuţiilor la pensiile administrate privat, s-a ajuns la o acumulare mai mică cu 12,9% în conturile românilor. Altfel spus, deja s-au luat peste 1,1 miliarde de euro din banii care trebuia să meargă în pensiile din pilonul 2. După diminuarea contribuţiilor de la 1 ianuarie 2018, s-a mai diminuat, încă o dată, valoarea banilor care trebuia să meargă în conturile românilor. Toate acestea s-au întâmplat în vreme ce Guvernul spune că avem creştere economică!” a spus Ioan Bălan.

El consideră că iresponsabilitatea PSD – ALDE faţă de viitorul acestei ţări este maximă, că în România populaţia scade de la o zi la alta, iar tinerii sunt mai puţini, copii se nasc tot mai rar, iar numărul de angajaţi este tot mai mic.

„Sistemul actual de pensii este deja în colaps, are deficite de peste 10 miliarde, deşi numărul de pensionari este aproape egal cu numărul de angajaţi. Din ce se vor plăti pensiile peste 9-10 ani, atunci când raportul va fi de un angajat la 2-3 pensionari? Cum va putea un angajat să susţină pensia la 2-3 pensionari?” a mai întrebat deputatul sucevean.

El susţine că PSD – ALDE este pe cale să dărâme orice s-a construit corect în ultimii ani şi că toată această degringoladă este determinată de faptul că, oricâte guverne va mai schimba Dragnea, ţara tot la fel de prost va fi guvernată.

„Uitaţi-vă la cum a evoluat economia în 2018! Suntem deja în riscul de a intra în recesiune, după ce creşterea economică a fost de 0.3% la sfârşitul anului 2017, iar în 2018 economia s-a oprit din creştere! Bugetul este plin de găuri, iar Guvernul PSD – ALDE nu are bani pentru a majora cuantumul pensiilor de la 1 iulie 2018” a spus Bălan.

El i-a transmis direct lui Liviu Dragnea că pensionarii sunt furioşi pentru că le-a confiscat jumătate din majorarea la care aveau dreptul, potrivit legii, de la 1 ianuarie 2018.

„I-aţi dus de nas că le veţi majora doar pentru jumătate de an şi nu pentru un an întreg, iar acum constataţi că nu aveţi bani la buget pentru a da acest drept pensionarilor. Să ştiţi că îi veţi înfuria şi mai tare pe români dacă veţi merge mai departe cu planul diabolic de a fura din banii din pilonul 2. Niciun pensionar nu vă va ierta că aţi confiscat banii copiilor şi nepoţilor, pentru a le da bunicilor!” a spus Bălan.

El a anunţat că PNL se angajează să întreprindă orice demers pentru a apăra drepturile celor peste 7 milioane de români care au bani strânşi la pilonul 2 de pensii.

„Sunt banii lor, sunt economiile lor, sunt proprietatea lor privată. Sunt bani care, la rândul lor, produc alţi bani, adică randamente. Banii din pilonul 2 de pensii sunt bani siguri, sunt bani cerţi, strânşi în conturi individuale. Pensionarul din pilonul 2 nu va mai sta cu mâna întinsă la mila Guvernului, dacă acesta va vrea sau nu să-i majoreze pensia. Tocmai acest lucru enervează la culme PSD – ALDE, ideea că pensionarul nu va mai fi captiv, dependent de pixul de la Guvern. Românii trebuie să îşi apere drepturile în faţa celor care vor să le confişte, iar PNL va fi alături de fiecare cetăţean” a conchis Ioan Bălan. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: